Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото

Какви са мотивите?
80
Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

С редица мотиви Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става известно от решение на съда.

Един от мотивите на решението е свързан със събраните 400 хил. подписа, предаде БТА.

"Резултатът от един решаващ референдум, произведен при спазване на установения в правото ред, задължава Народното събрание, но това не означава, че Народното събрание е обвързано автоматично от отправеното до него предложение за произвеждане на национален референдум с поставения в него въпрос, включително когато са спазени изискванията на закон, към който препраща Конституцията. Дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 хил. граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум", пише в решението на КС.

Според съдиите чрез Договора за присъединяване, надлежно ратифициран от Народното събрание, България е поела валидно задължение за участие в паричния съюз. Изграждането на паричен съюз в рамките на Европейския съюз е подчинено не на определянето на конкретни дати за държавите членки с дерогация, а на изпълнението от тях на критерии, установени в първичното право на Съюза, което държавите членки чрез подписаните от тях договори са приели доброволно да изпълняват, пише в решението.

Преценката за момента, когато държавата членка с дерогация се включва във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM II), е предоставена на държавата членка, но от нея се очаква да се присъедини към механизма, аргументират се съдиите.

Вчера Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева, сочи решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: евроКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ СА МОТИВИТЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД КОЙТО Е ЗА СЪД! АКО ПОДПИСИТЕ НЕ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ТОГАВА ЗА КАКВО ИЗОБЩО СЕ СЪБИРАТ! И ИЗБОРИ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ ЩЕ ИМА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ ПАРАЛЕЛНО ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ!! АБСОЛЮТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"България отдавта е избрала своя път и тона е Европейския съюз, НАТО, Шенген и Еврозоната!!! " България от позицията на гряжданите си или каквато сбирщина се е докопала моментно до властта? Коя е от двете Българии е? Защото те не са едно и също!!
20
2
 
10
 
! Отговори
За майка България преди 3 месеца
От утре ще продават таолетна хартия снотпечатана на нея родната ни конституция. Защото управляващите ни тпчно с тази тежест я виждат. Ох само да застъпя един ден в Конституционния! Всички ще излъжа по пътя, че съм продажен като тях, но дупе ще им е яко.
19
2
 
14
 
! Отговори
Предатели преди 3 месеца
Списъкът с унищожители и мъчители на България, както и съучастници в последните две се увеличава. Всъщност това е добро нещо - хората са каквито са, просто в един момент разкриват истинската си същност. Сега се разкри същността на хората в КС. Думата "апокалипсис" всъщност означава "разкриване". Явно моментът настъпва. Всеки САМ прави избор и от този избор произтичат действия и бездействия, които винаги имат резултат. И ВСЕКИ носи отговорността за иборите си ЛИЧНО, без оправдания! Запомнете!
18
3
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Неспазването на законите и Конституцията е право ипривилегия за елита! Останалите ......както са казали в древният Рим - Това което е привилегия на Юпитер, е забранео за волът !
17
24
 
5
 
! Отговори
Право на мнение! преди 3 месеца
Хайде стига с този *** безмислен Референдум. Това е изтърканата "дъвка" на Възраждане, които нямат адекватна програма за развитиято на България и използват проруска пропаганда! Русия чрез пропулистката саботираща партия Възраждане исща да спре интегрирането на България в Европейския съюз и да ни върне обратно в прогнилата орбита на Русия! Ама нява да стане! Българите са умни и вече започна отлива от лъжливото Възраждане и лъжеца Костадинов!
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Референдум ама ако само на нас е изгоден. Иначе ЕС не дава. Нещо не им е у ред. И идва Гале и казва: АЗ КАЗАХ.
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1000 лева = 1 германска марка валутния борд от 1996 година , после стана 1.95 лева = 1 евро това са 28 години в еврозоната , аз съм за лева но ме е страх ,че ако го отпуснем да не вземе пак да стане 3000 лева = 1 долар ,като преди 28 години.
14
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом и съдът почна не спазва законите пиши я бегала държавата .
13
4
 
28
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Закривай колонията... Последният да угаси лампата... ===)))
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даммм. Демокрация, а? Май ехсямо ня думи. На мен ми е все тая за лева. Но пък отказа да се чуе волята на народа си е показателно. Управляващото мнозинството то е страх, че даде ли думата на населението веднъж то дните в парламента им ще са преброени
11
8
 
26
 
! Отговори
aaaa преди 3 месеца
а така а със 400 000 можело да се тръби че народа те е избрал да го управляваш! Но вие си ги избрахте тез еничари евроантлантици сега си ги търпете.
10
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Да ни е честито!
9
5
 
34
 
! Отговори
С други думи преди 3 месеца
Демокрация, ама квото ние решим. Е тогава за какво да ви избирам? За да си пълните офшорките ли?!? Айде друг път!
8
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
срам и позор .....те продадоха българия
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това изглежда като победа аза гейропейците но има четворен обратен ефект, ще го видите на евроизборите!
6
5
 
29
 
! Отговори
видял преди 3 месеца
В Италия бях когато през 2000-та година приемаха еврото .Хората пазаряха и ревяха в магазините !!
5
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А по каква причина има закон за референдумите щом никой не е длъжен нищо ? Да си упражняваме подписите ли ?
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мотивите са посолствено-алабалистически.
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изключително витиевати и неюридически аргументи на уж конституционният съд. След изборът на последните двама от политическата квота съм убеден, че този орган е напълно компрометиран и решенията няма да са в полза на народа.