Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...

Пациентски организации обвиняват зам.-министър в бягство от отговорност
Обновена: 10 май 2018 16:14 | 10 май 2018 11:15,
189
Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...
Снимка: Pixabay

Жена почина докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, което близките й не могат да си позволят.

За това алармираха пациентски организации "Заедно с теб", сезирани от дъщерята на починалата жена. Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло някои от тях.

Майката на Радост Теохарова е имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения.

Жената била диагностицирана през февруари и била насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябва да доплати 10 000 лв.

Още по темата

Докато чака да се намери решение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, пациентката починала – на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Пациентските организации обявиха смъртта на жената за "втори вот на недоверие към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева" заради доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.

Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа. Тогава от болница "Света Екатерина" съобщиха, че причината за смъртта не е доплащането на импланта, а тежкото състояние на жената.

След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.

"Очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", обявиха от пациентските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак гласувайте за ГЕРБ ,, утре и някой шав роднина ще го пишат тук ..Иначе ако питаш Бойко то ще каже че БЪЛГАРИЯ е демокрация ( за богатите)
142
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко тези дни се похвали че сме били ОТЛИЧНИЦИ ...
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ГЕРБ братя и сестри е така , те обичад народа ....ака само който има пари и снася а в същото време източват здравната каса за МИЛИОНИ
140
1
 
9
 
! Отговори
8 преди 6 години
До Доктор ТричковАбе не е съвсем така - първо не плащам 20 лева здравна, а 8% от заплата и откъде разбра, че са 20 лева?? Второ здравната застраховка за човек като мен дето от 10 години не е стъпвал при дофтур ще е доста по-ниска от здравната вноска при крадливата каса. И последно - ако все пак имам проблем застраховката ще го покрие, а не като крадливата каса да ме изнудва за още пари
139
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 6 години
Nyama strashno. Sled 10 godini shte se izravnim sis zapadnoevropeyzite(kakto go kaza vinshnata)....ako razbirase ostanat bilgari....
138
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да гласувате-тотално-всички ако искате да се раздвижи нещо !!
137
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ БОЛНИЦИТЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА - КАКВО ОЧАКВАТЕ???ТЪРГОВИЯТА С ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е НЕПРОСТИМА!!! И не са виновни здравните вноски , а крадливите чиновници, които си мислет, че ще векуват на земята и възмездие няма !!!АМА ИМАААА !!!!!
136
0
 
17
 
! Отговори
@ 141 преди 6 години
Грешиш, пак ще ги откаднат, проблемът на България не са недостатъчните средства, а епидемичната корупция, която обхваща всяка сфера на живота ни.
135
0
 
24
 
! Отговори
. преди 6 години
За какво служи здравната каса ? Как български гражданин, застрашен от смърт лежи и чака разни крадливи дрипли да се наканят и да дадат пари, човешкия живот нищо ли не означава вече за тич самозабравили се хора ??? Човек се ражда живее, плаща данъци, осигуровки какви ли не измислици и накрая го оставят да умре, тези които получават заплати за да пазят здравето на хората ??? Докога ще търпим подобна престъпна наглост и безочие ??? Здравеопазване няма, образование няма, СЪД няма, какво има ???
134
0
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
До Доктор ТричковНай-добре е според мен всеки да си внася осигуровките в отделна партида.Така никой няма право да ги пипа и ще са само за твоето лечение.Тогава ще внасящ доста повече, но ще знаеш, че винаги когато ти се наложи може да ги ползваш.
133
10
 
3
 
! Отговори
Доктор Тричков преди 6 години
До 8Защото сега плащаш здравна осигуровка 20 лева, няма как да покрива скъпо лечение.Ако си направиш здравна застраховка ,която да покрива всичко, вноската не е 20 лв. а 150 лева/месец
132
0
 
16
 
! Отговори
8 преди 6 години
Като ще е така защо съм длъжен да плащам здравни осигуровки???????Щом не поемат изцяло лечението за какво ми е здравна каса? Същите пари мога да ги давам за здравна застраховка и да ми поемат всички разходи ако се наложи. Сега крадат едни пари от нас да хранят оядени и корумпирани чиновници и алчни дофтури, за здраве каквото остане, ако изобщо остане
131
11
 
5
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Да беше звъннал АЛО измамник, веднага щеше да извади 10 хилки да метне от балконаНо щом е за доплащане на лечение - няма пари
130
0
 
6
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До юбералесДа не е от малцинствата,че да плащаме?!Това е жена , работила и внасяла здравни осигуровки.Какво плащаш ти?
129
14
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименАми защо ти не и даде 10 000лв?. Кой трябва да плаща? Кой е държавата? - тава сме аз и ти. Защо трябва да плащам лечението на някого? Аз също искам нови органи и да живея дълго, моля платете ми ги.
128
0
 
17
 
! Отговори
с к о т преди 6 години
Държава на геноцида....... Давайте пари , пари и пак пари пък после умирайте !!!
127
4
 
9
 
! Отговори
И какво да се преди 6 години
прави?1.Какво ще й помогне да е протезирана безплатно?Имат ли пари за качествена храна, зъболечение,хората около нея? Дори и да имат децата й малко събрани пари те трябват на ТЯХ- за децата им и ако се наложи- на семействата им.Съпругът ми и аз съзнателно не предприемаме нИЩО за операции и подобни.Ще изнудят децата ни да плащат,а парите трябват за внуци и да поддържат нормално ниво в училище.Какви са ползите за нас от стенд и под.НУЛА!!.Така си и отиде съпругът ми- СЪЗНАТЕЛНО, че дори със стенд
126
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ,това е демокрация ! Имаш право да избираш дали да живееш или да умреш ! Всичко си зависи лично от теб и близките.В случая е ставало въпрос за някакви си 10 000 дет нормалните хора си ги харчат на вечер в казината. Говоря иронично,ако някой не е разбрал
125
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не са виновни българите, нещо друго им е виновно за хала на който се намират.
124
16
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Не е виновна демокрацията, виновни са българите защото са *** и не могат да я прилагат правилно!