Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 155Лъжат, че на Запад, ох, колко се чакало за преглед, месеци! Долни лъжи. Информацията е достъпна, не лъжете! Чакаш ако е лично желание за специално изследване. А тук, ОПЛ-то, те кара предварително да записваш дата - АБСУРД! Не били спешна помощ!!! А какво? Развлечение?!И да дадеш 180 000 лева за охрана на ГEЙ-ПАРАД - може, а за спасяване на човешки живот с клапа за 50 х. не може! Ми да си наемат фирма да ги пази! Или спонсор, нпр. гаден ИРЛАНДСКИ ПОП. НЕ С ОБЩИНСКИ ПАРИ - НАШИ!
156
2
 
4
 
! Отговори
ясно като бял ден преди 5 години
Кой пък реши,че ще й потрябва тази клапаПросто *** се е "измъкнала" без да плати едни излишни пари за измислена клапа. нямаше да е първата, която "не е понесла процедурата"Големият писък го надават фирмичките, които смучат от Касата като пиявициЗнаем че може и с по-евтини консумативи, ама ако някой се опита да го каже, го изяждат жив
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу 200 лева годишно имам застраховка. Не съм плащал здравните от години и кракът ми не е стъпвал в държавна болница. Всъщност кое и е държавното?
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... А сутринта по БНТ дискутираха че всеки момент България ще влезе в Шенген и ще въведе еврото! Това било супер важно сега. Проблемите със Здравната система, заради които умират пациенти, явно не стоят на дневен ред. И даже един лекар така разпалено хвалеше българското здравеопазване - нашите пациенти не ги карали да чакат със седмици за преглед, както тези на запад, които си записвали часове. На въпроса на водещия :Значи твърдите че не сме толкова зле? лекарят отговори :Супер сме! !
153
3
 
6
 
! Отговори
Точно като в америка преди 5 години
ГРОБ в действие.Същото е във Щатите имаш пари живееш, нямаш мрештова го правят за да почнат хората да си правят застраховки като в САЩ, а от там да пълним джобовете на застрахователите.Игра на лобита какво да правиш
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далечната 2002 год. живеем и работим в Испания...без документи за пребиваване...няма и Е.С.На братовчедка ми се наложи спешна операция...миома...която струваше3 около 6000евро.Не плати и един цент....пое го Здравната Каса...ама испанската...далече сме на светлинни години...
151
0
 
1
 
! Отговори
до маковия преди 5 години
Все ще си останете такива - хапливи и злобни човечета.(с привидения).
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната цел на някои болнични отделения - да усвоят колкото може повече от здравната каса. Например с възрастните. Връзват им ръцете и краката, да не могат да мръднат, за да няма излишни грижи по тях. И така три-четири дни, после - декубитус и чао-бамбино. Човекът го няма, отлетя... Българска здравна реформа или система се казва
149
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 5 години
...кви са тия цени, какво е това чудо. Тази клапа как се произвежда, колко души работят над нея, кой век сме? С тия технологии? Излагате се всички по веригата. Затова света е тръгнал на свършване, от лакомия и липса на морал. Затова тази парична система ще се срине! Един иска да богатее за 100 човека. Един футболист ? пари взима, а една майка да умира защото няма пари! Това е абсурдно.! В ? свят доживяхме, върнахме се назад. Богати и роби,,, на системата
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава държава...роднините на жената в Страсбург до последно...в БГ така се мисли за хората...
147
3
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Когато парите са БОГ, няма такова нещо като Хипократова клетва, няма такова нещо като състрадание и човечност.
146
1
 
16
 
! Отговори
инвалид преди 5 години
Здравна реформа у нас = на геноцид. Нямаш пари но си плащал здравни осигуровки , чакай онази с косата !
145
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простият факт е, че не е извършена животоспасяваща процедура при наличие на специалисти и действаща технология за извършването й. Каква е тая данъчна система, която позволява богаташите да стават безумно богати, а обикновените работещи хора да нямат пари дори за съболекар.
144
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Човекът се съсипаОт радост-още един българин е убил лично!!!То е ясно,че целта на ГРОБ е да убие,пряко или идиректно всеки по-беден от тях-разбирай всички без родата и любовниците!Утре да видим кой пръв ще се оправдае с направената от ТЯХ престъпна "демокрация"."европа" или "евроатлантически ценности"!Просто вече ни управляват откровени УБИЙЦИ.
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е престъпление- неоказване съдействие на лице в опасност...
142
3
 
6
 
! Отговори
само преди 5 години
Само чакам момента, когато държавата няма да има пари за държавните болници и вдигне наема на джи-питата, които и без друго за нищо не стават!!!
141
4
 
2
 
! Отговори
аууу преди 5 години
Предлагам държавата да сложи ДДС 99% за всички КЛАПИ!!! Клапа на автомобил - 10 бона.Клапа на сърце 100 бона.Клапа на мивка 1000 лв.Ние капиталисти ли сме или лукови глави!!! Който не му харсва да се моли на Ким Чен. Само в БГ има 10 фирми дето организират екскурзии до Северна Корея. Пълно е с бабички, които се оперират в СЕВЕРНА КОРЕЯ.Риска е ,че след операция ще се почуствате добре, но може да умрете от ядрена бомба
140
1
 
9
 
! Отговори
мареее преди 5 години
вчера Марешки за няколко дупки на пътя даде едни 20 бона. Щеше да и купи клапа, че и пари за резервна щеше да има.Марешки, запълва дупки, но безплатни лекарства и клапи - НЕЕЕЕЕ!!!!
139
3
 
4
 
! Отговори
ск преди 5 години
Следващия път ако имате проблеми и нямате пари може да си организирате екскурзия до СЕВЕРНА КОРЕЯ.
138
0
 
7
 
! Отговори
сърдечни клапи преди 5 години
Клапите с ДДС ли струват 15000-20000 лева.