Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...

Пациентски организации обвиняват зам.-министър в бягство от отговорност
Обновена: 10 май 2018 16:14 | 10 май 2018 11:15,
189
Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...
Снимка: Pixabay

Жена почина докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, което близките й не могат да си позволят.

За това алармираха пациентски организации "Заедно с теб", сезирани от дъщерята на починалата жена. Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло някои от тях.

Майката на Радост Теохарова е имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения.

Жената била диагностицирана през февруари и била насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябва да доплати 10 000 лв.

Още по темата

Докато чака да се намери решение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, пациентката починала – на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Пациентските организации обявиха смъртта на жената за "втори вот на недоверие към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева" заради доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.

Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа. Тогава от болница "Света Екатерина" съобщиха, че причината за смъртта не е доплащането на импланта, а тежкото състояние на жената.

След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.

"Очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", обявиха от пациентските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
е преди 6 години
До scottЕ, то няма да се чака много дълго...
82
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ето това са Проблемите на България!!Не сгазени кучета или изчезнал Алпинист!!!!
81
0
 
13
 
! Отговори
scott преди 6 години
така ше еГеноцид до последниа българин.
80
2
 
27
 
! Отговори
До 75 преди 6 години
Щом си внасял осигуровките ,не трябва да ти искат пари за подобни животоспасяващи операции.Затова в държавата ,да намери решение .Ще си намалят заплатите от 4000 лв на 1000,ще си намалят субсидиите,здравната каса ще спре да краде пари...Не е наш проблем.Както немеца плаща не толкова високи осигуровки спрямо дохода му,тогава и при нас може.
79
0
 
21
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
Ами точно както за 38 години стаж получаваш 200 лв. пенсия!!
78
0
 
6
 
! Отговори
доктора преди 6 години
St.jude medical извинявам сеИ това е без потготовката без изследваниятабез разходи за персонал само клапата
77
0
 
19
 
! Отговори
Виктор преди 6 години
За едни има милиони за други бедстващи у нас няма и 1 лев.
76
0
 
4
 
! Отговори
доктора преди 6 години
Съгласен съм със md и пак казвам-точно това е нашата трагедия. Баба ми също не може да си го позволи с 270лв пенсия. Но клапите и изделията се правят от 4-5 световни западни фирми. И цените са същите навсякъде по света. За пример давам връзка към каталога на St. ude medical-авторитет в производтвото на кардиологични изделия-погледнете и сравнете цените:https://ogs.state.ny.us/purchase/spg/pdfdocs/1260121174PL_StJude%20Medical.pdf
75
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами излиза, че един човешки живот се равнява на една месечна депутатска заплата. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврокочината се разкапва, давайте демократи с ЕС и САЩ напред към ГРОБ-ищата. С нетърпение чакам да седнете на подсъдимите скамейки за национално предателство и геноцид към нацията.
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако лекарите не крадеха толкова щеше да има достатъчно пари в здравната каса.В цивилизованите и добре уредени стабилни евроатлантически напреднали супер-дупер държави крадливите доктори ги пращат в затвора.В страни като нашата, в които прокуратурата е обсебена от руски кадри е така.
72
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари отидоха за връщането на онази ходила при шаман в Бразилия ?А колко ще отидат за този дето отиде да катери баири ?А за тази жена няма 10 бона.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в цивилизованите и добре уредени стабилни евроатлантически напреднали супер-дупер държави.
70
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
бих гласувал да се запазят осигуровките, но да се намалят заплатите на здравни министри и директори. Изпускате най-важното - кражбите в системата. И 1000 лева да е вноската, пак ще е същото.
69
2
 
20
 
! Отговори
КОГАТО ИСКАШ преди 6 години
ДА УНИЩОЖИШ ЕДИН НАРОД,КАКВО ПРАВИШ-СЪСИПВАШ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО--ДЖЕНДЪРИТЕ ОТ ГЕРБ ВИНЕЯТ ИЗ БЪЛГАРИ-ТЕЗИ НОВИ ЕНИЧЕРИ НА КАПИТАЛИЗМА ЩЕ УНИЩОЖЪТ БЪЛГАРИТЕ--.....БОКО УМНОТО И ЦЕЦО ЧЕВЕРМЕТО ИМАТ ПОСТАВЕНА ЗАДАЧА..И ТЕ МЕТОДИЧНО РАБОТЯТ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО И--УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ...!!!!
68
0
 
14
 
! Отговори
До Вяра 43 преди 6 години
Ако средната немска заплата е 3600 евро ,те плащат около 300 евро осигуровки.Та сега се пита,при българска заплата 300-400 евро ,може ли да платиш 300 евро осигуровки?За ниски заплати,ниски осигуровки.
67
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58: Вярно е, че в еврово и доларово съотношение здравните ни вноски са ниски, но когато преди години ги плащахме, тези пари бяха със стойност, равна на цените на тогавашното лечение. Затова, че се е променил строят и системата, не сме виновни ние, които цял живот сме работили за тази държава (България). Така, че държим да се спазва Конституцията (чл. 52) - безплатно лечение за всички български граждани!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А между другото платиха 2 млрд. за остарели атомни чайници !"Няма ли да спрете да плямпате демократични глупост, ако не са тези "стари чайници" в АЕЦ Козлодуй и тока няма да можем да си платим
65
7
 
6
 
! Отговори
md преди 6 години
Жалко за жената и за много други като нея, но това е реалността. Просто живее в такава държава. Повечето скачат тук, но съм убеден, че ако има референдум дали да продължи същото положение и хора да умират по такъв начин или да се вдигнат здравните осигуровки (примерно двойно), повечето хора ще гласуват за първото, надявайки се, че на тях това няма да се случи. Българинът иска винаги да получава повече отколкото дава.
64
1
 
18
 
! Отговори
до доктора преди 6 години
Съгласна съм с повечето факти, живея в DE и съм запозната с здр. застраховки. Имам само един въпрос, на който никой не ми отговоря:Колко лева да плати здр. Застраховка майка ми с 200 лв . Пенсия???