Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...

Пациентски организации обвиняват зам.-министър в бягство от отговорност
Обновена: 10 май 2018 16:14 | 10 май 2018 11:15,
189
Нова смърт заради доплащане на лечение! Жена не събра 10 000 лв...
Снимка: Pixabay

Жена почина докато чака да се реши казусът й с доплащане на животоспасяващо лечение, което близките й не могат да си позволят.

За това алармираха пациентски организации "Заедно с теб", сезирани от дъщерята на починалата жена. Според новите правила за медицинските изделия Здравната каса плаща изцяло някои от тях.

Майката на Радост Теохарова е имала нужда от транскатетърно протезиране поради аортна стеноза с усложнения.

Жената била диагностицирана през февруари и била насочена за въпросната дейност с медицинското изделие, за което от 1 април трябва да доплати 10 000 лв.

Още по темата

Докато чака да се намери решение на казуса, тъй като сумата е непосилна за семейството, пациентката починала – на 30 април, три дни преди рождения си ден.

Пациентските организации обявиха смъртта на жената за "втори вот на недоверие към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева" заради доплащането на животоспасяващи медицински изделия и липса на диалог.

Това е вторият подобен смъртен случай за по-малко от месец. В края на април жена почина докато чакаше да се намерят средства за смяна на аортна клапа. Тогава от болница "Света Екатерина" съобщиха, че причината за смъртта не е доплащането на импланта, а тежкото състояние на жената.

След втория смъртен случай пациентските организации обвиняват зам.-министър Начева в бягане от отговорност за доплащането на медицински изделия, създаване на напрежение у пациентите, които вместо да се грижат за здравето си, мислят за протести.

"Очакваме спешен и официален отговор от институциите вярно ли е твърдението на бившия подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, разпространено в медиите, че г-жа Начева е подправила незаконно някои цени на медицински изделия в документите, които е издала Комисията на НЗОК, тъй като пациентите са изключително разтревожени от така създаденото напрежение", обявиха от пациентските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са комунистите и СССР! Демокрацията е най-съвършената система.
122
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само възрастните хора умират, тревожна е статистиката и при младите хора и тези до петдесетгодишна възраст, масово всички са с едно или две сериозни хронични заболявания и при липса на средства и навременно лечение, в един момент разбират, че са обречени. Тъжно и страшно е у нас...
121
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да е безплатно лечението,НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ.250хиляди,нито учат,нитоработят.Не се осигуряват.,,Оня" етнос въобще не се осигурява.Държавни служители-полицаи,военни и чиновници също.Общо са около 1милион и 700хиляди.А в същото време ,,шведите " получават и социални помощи. И това чудо не е от вчера. А медицинската помощ стана високо технологична -скенери,ЯМР,ехограф,лин ускорители и т.н. и естественно скъпаА караме още по социалистически,,Давай без пари"За да има за един ,го взимаш от друг
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гладна кокошка - просо сънува!
119
0
 
25
 
! Отговори
ХоХо преди 6 години
Да чакате от зам. мистърчето обяснения е все едно да чакате от умрял писмо. За 40 г. трудов стаж съм ползвал САМО 3 дена отпуск по болест, НО ми се наложи едно лечение при което за 3 инжекции трябваше да платя 6000 лв.( цената е реална а не надута) !@!@
118
8
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам на следващите избори да гласуваме с бюлетината на БСП или на ДПС или на Патриотити или на Марешки. ГЕРБ се провалиха.
117
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
ОСТАВКА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!
116
0
 
13
 
! Отговори
дъра-бъра преди 6 години
Не само зам. министъра а и министърът трябва да носи отговорност! Този до сега 30 години се крие на сянка като зам. министър! Кой знае колко още племеници и роднини е насадал по минстерствата, освен кръглоглавото с честнити сини очи и грозната къща за 3 милиона?
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълкът козината си мени, но нрава - никога.
114
0
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да вдигнем заплатите минималаната на 5 хил лева и така ще се увеличат здравните осигуровки и ще има пари за здравеопазване.
113
2
 
6
 
! Отговори
змей преди 6 години
от една страна са медицинските изделия, лекарствата и трудът на лекарите ... всичкото това скъпи и наукоемки производства и специфични неща , които не може всеки да създаде , измисли и приложи успешно. от друга страна животът на обикновенния човек и смешните вноски за здраве които плаща ... един професор преди време във връзка със здравеопазването каза по този повод : всички искаме да се возим на мерцедес но си плащаме като за трабант ... няма лесно решение в този сектор за съжаление ...
112
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До 75Ами с български мизерни заплати се плащат български мизерни здравни осигуровки, затова и здравеопазването ни е мизерно и не е на европейско ниво. А заплатите ни са мизерни, защото си избираме некомпетентни безотговорни необразовани корумпирани некадърници да ръководят държавата, които не искат да направят нужните реформи, да да запазят статуквото и да крадат безноказано обществени средства. Не правят и нищо, за да се зазвижи икономиката и да се вдигнат заплатите, а оттам и здравните осигу
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бостанджията иска дъжд, а керемидчията слънце.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без труд почивката не е сладка!
109
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са комунистите!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог високо, цар далеко.
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замислете се защо купувате всеки ден стоките увеличени, защо такси, данъци растат, защо нямате достъп до здравните си осигуровки, защо ви карат да плащате всичко в поликлиники, болници, аптеки, защо от яслата още ви искат пари, после в училището, университета, защо се повишават банковите услуги дори и за дебитни карти, защо плащате сградна инсталация, въпреки че не ползвате парно, защо ви принуждат да плащате зелена енергия, а ви казват, че въглищата или газта са повишени, мобилни оператори....
106
0
 
18
 
! Отговори
н преди 6 години
Запитвали ли сте се защо се построиха хиляди частни болници и как се избива подобна многомилионна инвестиция? Чрез източване на здравната каса и манипулации и кражби на дебело.
105
7
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Не е виновна демокрацията! Нещо друго е виновно. Съдебната система и Путин са виновни!
104
2
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам здравеопазването да се плаща от държавата!