Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците

Турция премахва зависимостта в отбранителната продукция
30 сеп 2019 11:15, Елка Василева
128
Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Събудиха спящия великан, ще си понесат последствията" - този цитат от изказване на турския президент Реджеп Ердоган извеждат като акцент в своите заглавия водещи турски вестници. Думите на турския лидер са по повод пускането на вода на нов боен кораб, предназначен за турската армия и построен в корабостроителница в Истанбул.

Корветата "Къналъада" (TCG Kinaliada), четвъртият кораб от този клас на турската армия, е създадена в рамките на проекта МИЛГЕМ - програма за построяване на съвременен национален боен кораб с техника за борба с подводниците и капацитет за патрулиране в открито море.

На церемонията Ердоган посочи, че Турция като потърпевша от ембарго върху покупката на бойни кораби, самолети и оръжие, в момента разработва 700 отделни проекта в областта на отбраната, пише "Йени шафак".

"Понастоящем имаме пет компании, които се нареждат сред 100-те най големи в света в областта на отбраната. Целта ни е до 2023 г. (стогодишнината от основаването на републиката, бел.ред.) напълно да премахнем външната зависимост в отбранителната индустрия", каза той.

Ердоган подчерта, че Турция не може да забрави това, че макар да е разполагала с нужните средства, не й е било позволявано да се сдобие с бойни кораби и самолети.

"Развитията около F-35 повишиха нашата решимост. Така както можем да създадем сами собствените си корвети, както можем да създаваме хеликоптерите си Атак, да разработваме и да пускаме в небето безпилотни самолети, така ще се сдобием и със собствен боен самолет. Моментът наближава", каза президентът.

Темата е водеща и за други проправителствени вестници днес.

В. "Стар" посочва, позовавайки се на думите на президента, че Турция е покачила до 70 процента дела на собственото производство в отбранителната промишленост.

"Осъществяваме тези инвестиции, за да отклоним онези, които са вперили поглед в нашето единство. Щом като събудиха спящия великан, щом като ни се противопоставят, ще понесат и последствията за това. Ние ще продължим да се представяме на онези, които все още не познават турския народ", заяви Ердоган, цитиран от "Акшам".

В. "Ортадогу", цитиран от БТА, определя новата корвета като "гордост на флота" и посочва, че корабът е изцяло местно и национално производство, като турски фирми са създали всичко - от дизайна до оръжията и сензорните системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
25
 
24
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Просто САЩ не са решили да те сготвят Ердогане. На този етап ти гледат сеира и се чудят до къде ще стигнеш. Ха са решили и моментално те връщат 50 години назад във времето когато в Турция отглеждахте само дини. Просто на този етап нямат тази необходимост.
38
20
 
20
 
! Отговори
буден е преди 4 години
болният човек на европа
37
22
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Пак ще го напиша:Туркийе е естественият съюзник на България, Просия е враг Номер 1 по определение.
36
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събудихте спящия пеликан.
35
11
 
32
 
! Отговори
Край преди 4 години
Един много умен българин преди 3г. написа, че Турция ще има ядрено оръжие. Преди 2м. Ердоган го заяви. До 2-3 г. ще е факт.Преди 15г. в Истанбул нямаше забрадена жена. В момента 1/3 за забрадени.Не е страшно засилването на Турция страшното е засилването на исляма в Турция.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Не e нужнo дa си бoгaт, СA сa бoгaти дa речем aмa aрмиятa им не стaвa зa нищо, неспoсoбни сa дa създaдaт нещо инoвaтивно сaмo лежaт и пъшкaт и зa вoйни нaемaт сирoмaси от цял свят. Богaтите apaби сa aбсoлютно безпoлезни зa кaквото и дa билo дa свършaт, толкoз зa бoгaтcтвoто.
33
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туркийе е естественият съюзник на България, Просия е враг Номер 1 по определение.
32
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само вардят статия за анадолския нужник и почват да драскат глупости платените турски ***.Но каквото и да драскат, нищо не могат са променят.
31
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪБУДИХА СПЯЩИЯ ИНВАЛИД
30
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е няма лошо всеки да има мечти. Този е тръгнал натам, накъдето много други вече са били и не са прокопсали. Той си мисли, че като са 80 милиона, не могат да бъдат смазани за около месец от всяка от западните държави поотделно. Единственият му шанс при конфликт със запада е да е съюзник с Русия и Китай. Иначе ще го прегазят като валяк миризливка.Но че повдига самочувствието на турчилята, не може да му се отрече. В момента и ние имаме нужда от някой като него да ни понадъха, че съвсем сме се...
29
27
 
26
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Турция е бедна страна икономическо джудже Няма нито нефт за да играе някаква икономическа роля като Кувейт или Бахрейн примерно Нито пък има ядрено оръжие за да респектира света.Има обаче един диктатор който се прави на велик за да плаши гаргите Анадънмъ
28
13
 
32
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Стара поговорка за ВЪЛКА кожата мени ,но нрава не.Така е историята на БГ е с кръв освободена.Никога да вярвай на ерДоган.Апетита към старите земи който те са имали и сега са загубили все още го споменава Реджеп.Съзнанието му е такова и никога няма да се промени имперските им амбиций.България остана колко един град хора,но с хубав климат,плодородна земя.Но това си остана.Русия подари свободата на християните,но те не го отцениха.Криворазбрана цивилизация.Политическата обстановка е сложна много
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Първият кoсмонaфт е руски"----Предполагам, говориш за човек, който си маже космите с нафта. И затова е космонафт.Така и не се научихте как се изписва тази дума...
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не престанете да се връзвате на писанията на някакви доморасли пишман-провокатори?
25
11
 
23
 
! Отговори
иш преди 4 години
Колкото и да не го харесвам е прав ..... а още по-неприятното е , че до този великан има едно беззащитно джудже .....
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидерката и Симеонката неги лви сън ха ха ха
23
7
 
8
 
! Отговори
ANADOLEC преди 4 години
До Анонимен 10NO KAKTO SE VIJDA GLUPOSTITE GI DRASKAT GANKITATA. 4ERNO NA BQLO MOJE DA GI 4ETE6 NEUMORNO DO DOVE4ERA :)))6TE PUKNETE OT AROGANTNOSTTA SI EYYY
22
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77В ТУРЦИЯ СAМO СЕЛA ЛИ ИМA БЕ МИШОК НЕ ГО ПOДЦЕНЯВAЙ ТOЛКОВA ВИЖ СИ ГOЛИЯ ЗAДНИК ПO-ДOБРЕ И КЪДЕ СЕ НAМИРA ТУРЦИЯ НA КAРТAТA
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Риват ли фашистите риват и още ще риват :-)
20
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първият кoсмонaфт е руски, НAСA крaде пaтенти и технологии oт Русия, СAЩ и Турция крaдaт нй-много пaтенти и технoлогии.