Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена

Русия създава електронен вариант на своята Голяма енциклопедия
Обновена: 3 дек 2019 11:27 | 3 дек 2019 08:10, Анисия Иванова
142
Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена
Снимка: БТА, архив

Русия ще създаде нов електронен сайт на своята Голяма руска енциклопедия, след като президентът Владимир Путин каза, че Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена, предаде Ройтерс.

Новият сайт ще гарантира на хората, че ще намират "надеждна и постоянно обновяваща се информация от научно проверени източници на знания", се казва в правителствено разпореждане, подписано от руския премиер Дмитрий Медведев. С него Медведев нарежда също да се създаде национален научно-образователен център "Голяма руска енциклопедия".

Миналия месец Путин предложи Уикипедия - онлайн енциклопедия със свободен достъп, която всеки може да допълва и редактира - да бъде заменена с електронна версия на Голямата руска енциклопедия, приемник на Голямата съветска енциклопедия.

"Това, във всеки случай, ще е надеждна информация, поднесена в съвременен вид", отбеляза тогава президентът.

През 2015 г. руските власти блокираха за кратко рускоезичната версия на Уикипедия заради статия с информация за канабиса, тъй като законодателството забранява сайтове, които пускат публикации, свързани с наркотиците. Освен това Москва въведе по-строг контрол върху руския сегмент от интернет, за да може той да функционира дори ако бъде отрязан от глобалната инфраструктура, припомня БТА.

Голямата руска енциклопедия (Большая российская энциклопедия) вече съществува в базисен електронен формат.
Новият интернет портал ще струва около 2 милиарда рубли (31 милиона долара), съобщи на 21 ноември отговорният редактор на издателство "Голяма руска енциклопедия" Сергей Кравец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: избирател (номер 61)Русофилството и русофобството е измислено още в царска Русия.Това са различни философски течения на руски учени, поети, писатели, и т.н.Наричали са ги "славянофилы и "западники".Тези, "западняците" са били от богати дворянски родове.Те са се срамували да говорят руски език (тоест, чисти русофоби според днешните ни представи), а са говорили френски.Крепостните ceляни, бедните руснаци, са говорили само руски. Всеки който обича руската култура и език е славянофил.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин иска КГБ'то да пише Уикипедия.
63
1
 
3
 
! Отговори
) преди 4 години
Не казал тъй,ама така звучи повече русофобско !
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как му се иска на Путин той да пише Историята в Укипедия, та Света да научи от първо лице, че кубинците, венецуелците, сирийците, корейците са брацки славянски нороди живеещи на древни руски земи !
61
7
 
8
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Цензурираха им нета, от 01.01. 2020 телефони и компютри ще се продават само с инсталирани "подходящи" руски приложения, сега ще им правят "подходяща" уйкипедия........Супер, а?
60
2
 
7
 
! Отговори
Капитан Петко войвод преди 4 години
Вижте по голямо лицемерие от тва да ти казват, че Истнбулската е за жените и да не щат да я пипал в извратената и част ама да ти я налагат няма, иначе фактите не може да ги променят може да се премълчи, както мълчат за 9май в Израел или слагате минуси *** е факт, може да се акцентира или завоалира като в Истнбулската, за Русия не се кахърете те са умерено демократични и с 2 пола, не 32 нас ни налагат тва и онова, на тях от както имат санкции не троен шлем ми разнороден направиха за уикепедията:)
59
4
 
8
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Русофил съм,признавам си,но.....Другарю Путин,аЙ стига де!Нали уж перестройката едно друго,а то....
58
3
 
9
 
! Отговори
zozi преди 4 години
Най-надеждно според Путин е предаването "Времето ще покаже" по руската държавна телевизия. Там водещият, уж е поканил гости и експерти да кажат нещо, но им отнема микрофоните, вика и се кара, прекъсва ги и в края на краищата говори сам.
57
6
 
16
 
! Отговори
Ако щеш преди 4 години
Доброто на Уйикипедията е ,че можеш да четеш не само на собствения си език. Ако се усъмниш в достоверността или смяташ информациата недостатъчна , можеш да прочетеш статии и на други езици ,които се превеждат автоматично .Путинския вариант на "световната енциклопедия " предлага само една гледна точка -на тавариш Путин.
56
5
 
13
 
! Отговори
Нещо пак скрибуца преди 4 години
Въпреки всички недостатъци на обществен проект като Уикипедия там има и взаимен контрол, затова се чистят постоянно, макар и непълно идеологиите и антинаучните глупости. А "научната" руска електронна енциклопедия ще бъде редактирана от всевластните православни мракобеси и платените "патриоти" на местната олигархия. Колкото повече затяга гайките руският режим, толкова по-жалък изглежда. (И толкова по-нескопосани интелектуални фокуси трябва да правят местните му почитатели, за да му се радват.)
55
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатурата се страхува от истината. Това е нейната най-голяма пречка към тотален контрол. Щом някой ви казва, че словото трябва да се ограничава, редактира, проверява и тн. знайте си за какво всъщност ви говори.
54
0
 
1
 
! Отговори
цоле преди 4 години
До Анонимен57нека почне първо
53
16
 
6
 
! Отговори
факт преди 4 години
100% прав!!!
52
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убавото е че квичите. Кеф ми е също като от топлата зима.
51
7
 
28
 
! Отговори
SS преди 4 години
Руската лъжа - най-достоверната лъжа на света!!!
50
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще правят Джуджипедия или Вовапедия или Путипедия.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в този свят на лъжи и манипулации и фалшива журналистика е така свободата на словото се ползва за прикрите на лъжата те
48
7
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФАЛШИВИЯ ПУТИН: НИЕ ЩЕ СИ ИМАМЕ СОБСТВЕН НЕТ КАТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ ПЪЛНА ИЗОЛАЦИЯ :D НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ЧЕТЕ САМО ТОВА КОЕТО НИЕ ПУБЛИКУВАМЕ!!! СВОБОДНИЯ ИНТЕРНЕТ Е ВРЕДЕН И ОПАСЕН ЗА НАШИЯ РЕЖИМ!!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Произходит информационная войны.
46
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уикипедия се спонсорира от нашите задокеански приятели и енпеотата им.