Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена

Русия създава електронен вариант на своята Голяма енциклопедия
Обновена: 3 дек 2019 11:27 | 3 дек 2019 08:10, Анисия Иванова
142
Путин: Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена
Снимка: БТА, архив

Русия ще създаде нов електронен сайт на своята Голяма руска енциклопедия, след като президентът Владимир Путин каза, че Уикипедия е ненадеждна и трябва да бъде заменена, предаде Ройтерс.

Новият сайт ще гарантира на хората, че ще намират "надеждна и постоянно обновяваща се информация от научно проверени източници на знания", се казва в правителствено разпореждане, подписано от руския премиер Дмитрий Медведев. С него Медведев нарежда също да се създаде национален научно-образователен център "Голяма руска енциклопедия".

Миналия месец Путин предложи Уикипедия - онлайн енциклопедия със свободен достъп, която всеки може да допълва и редактира - да бъде заменена с електронна версия на Голямата руска енциклопедия, приемник на Голямата съветска енциклопедия.

"Това, във всеки случай, ще е надеждна информация, поднесена в съвременен вид", отбеляза тогава президентът.

През 2015 г. руските власти блокираха за кратко рускоезичната версия на Уикипедия заради статия с информация за канабиса, тъй като законодателството забранява сайтове, които пускат публикации, свързани с наркотиците. Освен това Москва въведе по-строг контрол върху руския сегмент от интернет, за да може той да функционира дори ако бъде отрязан от глобалната инфраструктура, припомня БТА.

Голямата руска енциклопедия (Большая российская энциклопедия) вече съществува в базисен електронен формат.
Новият интернет портал ще струва около 2 милиарда рубли (31 милиона долара), съобщи на 21 ноември отговорният редактор на издателство "Голяма руска енциклопедия" Сергей Кравец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кирилицата произхожда от македонските земи", "Червената армия спаси българските евреи" - ей такива измишльотини ще пише в голямата руска путинопедия.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еднополюсен свят няма. Има кратко изменеие на силите, но природата уравновесява всичко. Човеците това не могат да прихванат.
43
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин е абсолютно прав!Руснаците не трябва да четат простотиите в уикипедия.
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен че е балшая, за другото не е много ясно.
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно това им е проблема - че е свободна и всеки може да се пише каквото иска. А за достоверността - който е ползвал Уикипедия знае - някой може да напише измислица, но големите уикита, каквото е и руското имат по няколко редактора които проверяват истинноста, искат да се посочват източници и т.н. И ако се окаже измислица се изтрива.Ама това Путин и ко не ги кефи. Те искат да си пишат измислици и никой да не може да им ги премахва.
40
6
 
15
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Джуч пак го извади голям, ама мек.
39
7
 
19
 
! Отговори
човек преди 4 години
Уикипедия е едно от малкото неща в интернет пространството, което е наистина полезно и ценно!Отваря ми очите за света и за Вселената изобщо!А е много полезно помагало и за учениците.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35 Газта не тече за Китайской, защото Чайните не са готови с инфраструктурата. Освен това нямаме договор за потреблението и има спорове за цената. Руснаците направиха, каквото зависеше от тях, сиреч някои усвоиха бюджетни. То и у нас е така.
37
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се мръзне ли от Нова Година без газ от жужи? Питам за един приятел
36
5
 
10
 
! Отговори
До зозо преди 4 години
Ще, ще той и милиардер щеше *** ракетата му не проработи, технологии трябват прави сте, то може и в уикепедия да прочетете за станцията и космонавтиката въобще:))) и като истински либерасти не слагайте само минуси на факта, че тока дето ползвате е от руски реактори ха, ха, ами си дръпне те шалтера в знак на протест ха, ха, ха
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците набиха янките по дуптата.
34
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай също е изолирал Интернет в голяма степен. Нищо не пречи и Путин да изолира Русия в по-голяма степен, от колкото вече е направено. И сега руснаците влизат в някои сервизи чрез VPN, с което администрацията им се бори. Последното изобретение е да не се продават андроид телефони без инсталиран на тях руски шпионски софтуер и забрана на всякакви нови Ейпъл. Това означава, че ще се забрани и закупуването онлайн, например чрез Алли.
33
11
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
СТРАНДЖАТА: Путин е ненадежден и трябва да бъде заменен...
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Газта тече ли за Китайской?
31
7
 
8
 
! Отговори
Трольчик такой преди 4 години
Жужи сказал шутки Апять!
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободен българостан няма що.
29
10
 
18
 
! Отговори
Ами да преди 4 години
Всичко, което не се контролира от Кремъл, е "ненадеждно" - познат похват от времето на комунизЪма.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Миналия месец Путин предложи Уикипедия - онлайн енциклопедия със свободен достъп, която всеки може да допълва и редактира - да бъде заменена с електронна версия на Голямата руска енциклопедия, приемник на Голямата съветска енциклопедия."Ха-ха-хааа, този говори смешки.
27
8
 
14
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Абе,щом ще бъде приемник на Голямата съветска енциклопедия,всичко ще бъдеБольшой театр.
26
8
 
11
 
! Отговори
EU преди 4 години
Пyти рони крокодилски сълзи за времената когато соц-блока беше затворена система и си живееха в собствен измислян свят... Времената се промениха драматично, о жоже фанатично и никога тази простотия няма да се повтори, единствено в закостенелите мозъци като неговия...