Една прогноза за 2022 г. – за пандемията, избори, война

Ще се появи ли по-лесно преносим вариант на COVID-19 от Омикрон?
Обновена: 2 яну 2022 20:11 | 2 яну 2022 09:03, Елка Василева
102
Една прогноза за 2022 г. – за пандемията, избори, война
Снимка: архив, БГНЕС

Светът в самото начало на 2022 г. изглежда особено непредсказуемо и обезпокоително място - традиционно по това време на годината авторитетното издание „Файненшъл таймс“ публикува прогнози за някои от най-важните предстоящи или очаквания събития по света. За първи път две прогнози на вестника тази година питат дали Русия и Китай ще нападнат свои съседи („Файненшъл таймс“ отговаря с "не", но това може да е и пожелателно мислене).

По-малко оптимистично авторите на изданието смятат, че по-заразен вариант на коронавируса от Омикрон може да се появи.

Ето и някои от прогнозите на „Файненшъл таймс“.

Ще се появи ли по-лесно преносим вариант на COVID-19 от Делта и Омикрон?

Да. Мнозинството вирусолози очакваха Делта да бъде наследен от нещо по-заразно, но малцина предвидиха подобна скок в преносимостта като Омикрон. Вирусът може да зарази милиарди през 2022 г., така че би било изненадващо да няма еволюция до нещо, което се разпространява още по-бързо. Дали следващият доминиращ вариант ще причинява по-тежко протичане на болестта и повече смъртни случаи, ще зависи от нивото на ваксинация и социална дистанция по света.

Ще бъдат ли най-накрая достатъчни националните климатични планове, за да ограничат затоплянето до 1,5 градуса по Целзий до COP27 в Египет?

Не. Дори с всички нови климатични обещания в Глазгоу на срещата COP26 анализатори посочват, че светът ще продължи да се затопля с поне 1,8 градуса от прединдустриалните нива, а по-вероятно с 2,4 градуса.

Ще избере ли Франция крайнодесен президент?

Не. Френската крайна десница приветства ново попълнение преди президентските избори през април: Ерик Земур. Но (все пак много неща могат да се случат за 4 месеца) той разделя ултранационалистическия вот – най-вече за сметка на Марин льо Пен, която може и да не стигне до балотаж. На втори тур тя или Земур ще се изправят най-вероятно срещу настоящия президент Еманюел Макрон, който ще обедини традиционните политически сили срещу тя.

Ще нахлуе ли Русия в Украйна?

Не. Мащабна инвазия рискува да доведе до тежки жертви сред руската армия и е против стратегията на Владимир Путин да действа с уловки и правдоподобно отричане. Путин може да постигне много от целите си и без инвазия, предаде БНР.

Сред другите прогнози на „Файненшъл таймс“ са, че Борис Джонсън ще бъде изправен пред вот на недоверие, както и че демократите ще изгубят Камарата на представителите и Сената в САЩ. Африканските държави едва ли ще достигнат нива на ваксинация срещу коронавирус от 70%, a крайнодесният бразилски президент Жаир Болсонаро няма да успее да запази властта си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Има ли някой който да е по-върнал, след като е издържал да прочете цялата статията? С плюс гласувайте за ДА. С минус гласувайте за НЕ. А негласуването означава че искате още такива статии.
51
1
 
1
 
! Отговори
„Файненшъл таймс“ преди 2 години
Tия на врачки ли се правят и на екстрасенс ....егати да предричат бъдещето ,както им е изгодно.Какво ли ще види света още от такива "приказки" на медиините пропаганди !
50
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 2 години
"за много години" ------- Много години от това същото ??? Като последната година ? Не звучи никак оптимистично. Да пием, (но за по сигурно и да работим и да се борим) за свят без лъжи и без несправедливости и без експлоатация и без бандитизъм.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не попитат коя поредна държава ще нападнат САЩ /прикривайки се зад НАТО/.
48
4
 
12
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Какво ме интересува мене било Ковид-Микрон , Френският Микрон или пък Русия . Да прогнозира кой месец ще ходиме на предсрочни избори тука защото от това ще имаме нужда най-много .
47
8
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Като гледам реакцията на поста ти(минусите) от Не.ндерталците във форума и си задавам въпроса : А, няма ли да е по-добре един ядрен апокалипсис да поизчисти "талажа" който се е преумножил!
46
17
 
6
 
! Отговори
USSF преди 2 години
Дойде 2022 г., когато примитивна Русия ще нападне Космическа Америка през Тихия океан и ще бъде сразена. Ще настъпи 1000-годишният мир, описан от Библията, който ще установи Новия световен ред, ред без примитивни феодални диктатори, войни и убийства.
45
5
 
4
 
! Отговори
За лъжата преди 2 години
До Shark Коя история си чел? На Сталин или на ЦК на БКП? Или ,,историята" на Брежнев? Или на Македония?
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли нов щам - ДА! Няма да ни оставят на мира толкова лесно.Ще избере ли Франция крайно десен президент - НЕ! Щото там демокрация няма и статуквото ще се крепи с милиардите на Билдърбърг групата.Ще нахлуе ли Русия в Украйна - НЕ! Щото Вова няма пари за истинска война. Може да плаши ама офанзивната и окупационна война струва трилиони в наши дни. Питайте Американците от какво натрупаха 20 трилиона дълг, а на Русия световните банки няма да им дадат толкова пари щото са под санкции.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха сурваканията.Войни ,инфлация,глад, мор за плебса иначе е много скучно на "Олимп " за свръх богатите . Трябва нак си да се забавляват .
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече заприличахте на сайт за врачуване и гледане на ръка с тези "прогнози".
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До USA : "РУСОФОБИЯТА Е ВИРОС !" Крещенето с очевадни правописни грешки води до преждевременно слабоумие. В случая не е и преждевременно.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен всяко 'Не' в статията трябва да се чете като Да' и прогнозата ще е точна.
39
13
 
27
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Русия нямя дя няхлуе в Украйна. Рисия никъде никога не е нахлувала и никога не е започвала първа война. За разлика от САЩ. И силно се надявам и там здравият разум да надделее, а също и при нашите и да не пускат американски войници на българска територия.
38
1
 
7
 
! Отговори
BuWC преди 2 години
Пренасели се въшкарника от тарикати и търговци, които и майчиното мляко продават за пари.
37
2
 
15
 
! Отговори
СТИГА ПЛАШИХТЕ ХОРАТ преди 2 години
НЕ вие срам да ви с ........а на прогнозите.Един бог само знае какво ще се случи
36
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53, 53. Много руска фантастика четеш. Единственият работещ модел откак съществува руската държава е бедстващ опиянчен народ + бащичка, управляващ с терор.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
53, те точно за това нямат нищо против санкциите. Още преди години беше ясно, че санкциите само правят Русия още по-силна. Сега те разчитат само на себе си. Произвеждат си всичко сами и не чакат от другите държави. При пълен крах на света, точно те и Китай ще оцелеят. И то благодарение на това, че враговете им ги изолираха.
34
1
 
7
 
! Отговори
Добрия войник Швейк преди 2 години
"Война ли, могат ли ни цyнaт?"
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашите новини много разсеяно пропуснаха да съобщят, че по време на разговора Путин- Байдън, когато дедо заплашил мечока, последния отговорил, че едва ли някой иска ядрена война. Дедо се съгласил и разговора продължил. Та питам се защо този елемент липсваше. Да не би да е защото е точно до нас и може да ни накара да се позамислим!