САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев

Това било "прозрачно невярно"
24 окт 2022 07:10, Александър Попов
201
САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското твърдение за план за пускане на „мръсна бомба” от Украйна е "прозрачно невярно", заяви официален представител във Вашингтон.

Високопоставен американски служител отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", като "прозрачно неверни", а шефът на Пентагона "отхвърли всеки претекст за руска ескалация".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за "мръсна бомба", която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави.

Украинският президент Володимир Зеленски остро го осъди, като нарече твърдението руски претекст за точно такава атака. "Светът трябва да реагира възможно най-остро", каза той.

В изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън се казва: "Отхвърляме съобщенията за прозрачно неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Шойгу проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин.

Още по темата
По време на тези разговори Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната.

Шойгу и Остин са разговаряли вчера, като според Пентагона това е бил последващ разговор, поискан от Русия след разговора на двамата в петък.

"Министър Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", се казва в последвалото изявление на прессекретаря на Пентагона Пат Райдър.

Зеленски рязко отхвърли твърдението, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Според него само Русия е в състояние да използва ядрени оръжия в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако някой може да използва ядрени оръжия в тази част на Европа - това може да бъде само един източник и този източник е онзи, който е разпоредил на другаря Шойгу да се обажда по телефона тук и там", каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Зеленски заяви, че "телефонната въртележка" на Шойгу е направила нещата ясни: "Всички разбират много добре. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща, които може да си представи човек в тази война".

Т.нар. "мръсна бомба" е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Хеь. Нищо не твърдя! Чудя се САЩ говорител на Украйна ли се явяват, или.....какви, и като как са наясно с техните намерения??
101
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Не може ли една *** бомба да се хвърли на Изсраил? Войната ще спре след като Главнот Командване е радоактивно.
100
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия след безкрайните си лъжи и системно нарушаване на поети задължения и международни договори изгуби всякакво доверие и авторитет в света. Каквото и да говорят от Москва никой не им обръща внимание защото то е лъжа
99
17
 
3
 
! Отговори
ПУТИН --НА ТЯСНО преди 1 година
ОТНОВА СЕ РАЗИГРАВА "ЯДРЕНИЯ РЕКЕТ" ...КОЙТО НЯМА ДА МИНЕ!!!.../Русия не може да воюва срещу целия свят --дори и с ядрено оръжие/....ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!1
98
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има нещо гнило и мръсно в Украйна-то това са руските окупатори който убиват украинци! Тази война ще свърши като войната на СССР в Афганистан-когато там не остане и един жив руски войник! И когато целият свят откаже всякакви отношения с агресора-Русия! Всеки който сега има някакви отношения да си знае,че след няколко месеца Путин може да реши да има Будапещенска народна република например! Тогава да видя кой ще защитава Орбан! Никакви отношения с Русия и руските посолства вън!
97
5
 
31
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 1 година
Нито Русия нито Украйна имат интерес да хвърлят ядрено оръжие по техите земи , по тяхното население и това е повече от ясно.За САЩ обаче не е така. Те даказаха ,че могат да жертват всеки Украинец във войната им срещу Русия . Ето затова запитването от Русия за *** бомба е насочето към тях а не към Украйна !!
96
3
 
7
 
! Отговори
Стамат от Мездра преди 1 година
Да взиврят някоя септична яма,в Украйна са много ха ха,ние може да помогнем с доставката на "материала"
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест САЩ няма да организират подобен атентат с ' *** бомба" , или не са дали разрешение на украинците за това . И поради тази причин са толкова сигурни в твърденията си
94
7
 
22
 
! Отговори
Бау бау преди 1 година
Сащ трябва да свиква че не може да налага на най голямата държава в Света какво да прави
93
1
 
1
 
! Отговори
Х преди 1 година
До ВъпросчетаТия въпросчета, можеш да си ги завреш където слънце не изгрява...
92
8
 
3
 
! Отговори
Хеь преди 1 година
До SharkТая война я има само и единствено понеже Русия нападна Украйна. Ако твърдиш, че Путин е бил подведен от американците, щото е леко глуповат и доверчив, това е друга работа.
91
4
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Има си хас от САЩ да признаят че Украйна готви някаква провокация. Украинците знаят много добре, че, каквото и да направят, западната пропаганда ще ги оправдае и ще обвини Русия за всичко. Например укронацистите продължават да обстрелват АЕЦ "Запорожие" там има наблюдатели от МААЕ и те мълчат, нищо не вождат.
90
4
 
14
 
! Отговори
Въпросчета преди 1 година
Те САЩ и Украйна не додоха доказателства, че не е имало биологичните лаборатории. Мълчат за техните обстрели по жилищни сгради. Сега остава да признаят за тези бомби?Много голяма пропаганда и омраза се налива от двете страни, а истината се изопачава.Добре е да видим какво става със Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, ембаргото на Венецуела?
89
3
 
14
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 1 година
Хайде,сега!Кой родител ще се съгласи,че детето му щяло да стори беля?!?
88
10
 
3
 
! Отговори
Братчеда преди 1 година
Ха-ха абе тея въобще не лъжат расняците, особенно Шойгу говори истината и само истината. Не знам защо хамериканците не му вярват. Да им се чуди човек на акъла.
87
3
 
21
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Откъде САЩ знаят какви са намеренията на Киев??!!! Защо говорят от тяхно име??!! После пак приказвайте кой стои зад тази война!!!!!!!!
86
10
 
4
 
! Отговори
То е ясно че преди 1 година
Това спешно и настоятелно евакуиране на цивилните от Херсон не е случайно, нито е само заради изтегляне на руските войски ! Путинскаташайка е намислила нещо наистина много , много мръсно !
85
7
 
4
 
! Отговори
до Сандо преди 1 година
А руснаците от къде знаят? :)
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефите как си лаете един срещу друг кой бил лош кой добър тн. Пичове няма никакво значение дали сте русофили или русофоби защото от вас нищо не зависи. Вместо да виете като кучета вземете погледнете малко цялата картинка и започвайте да се запасявате със сухи и консервирани храни и бутилирана вода защото войната в Европа вече е неизбежна.
83
3
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
А откъде знаят американците кво плануват украинците?