САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев

Това било "прозрачно невярно"
24 окт 2022 07:10, Александър Попов
201
САЩ отхвърли твърденията на Москва за употреба на "мръсна бомба" от Киев
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското твърдение за план за пускане на „мръсна бомба” от Украйна е "прозрачно невярно", заяви официален представител във Вашингтон.

Високопоставен американски служител отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба", като "прозрачно неверни", а шефът на Пентагона "отхвърли всеки претекст за руска ескалация".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за "мръсна бомба", която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави.

Украинският президент Володимир Зеленски остро го осъди, като нарече твърдението руски претекст за точно такава атака. "Светът трябва да реагира възможно най-остро", каза той.

В изявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриън Уотсън се казва: "Отхвърляме съобщенията за прозрачно неверните твърдения на министър Шойгу, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" на собствената си територия. Светът ще прозре всеки опит да се използва това твърдение като претекст за ескалация".

Шойгу проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин.

Още по темата
По време на тези разговори Шойгу е изразил "загриженост относно възможни провокации от страна на Украйна с използването на "мръсна бомба", съобщи руското министерство на отбраната.

Шойгу и Остин са разговаряли вчера, като според Пентагона това е бил последващ разговор, поискан от Русия след разговора на двамата в петък.

"Министър Остин отхвърли всеки претекст за руска ескалация и потвърди стойността на продължаващата комуникация в условията на незаконната и неоправдана война на Русия срещу Украйна", се казва в последвалото изявление на прессекретаря на Пентагона Пат Райдър.

Зеленски рязко отхвърли твърдението, че Киев се готви да използва "мръсна бомба". Според него само Русия е в състояние да използва ядрени оръжия в Европа, предаде Ройтерс.

"Ако някой може да използва ядрени оръжия в тази част на Европа - това може да бъде само един източник и този източник е онзи, който е разпоредил на другаря Шойгу да се обажда по телефона тук и там", каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Зеленски заяви, че "телефонната въртележка" на Шойгу е направила нещата ясни: "Всички разбират много добре. Те разбират кой е източникът на всички мръсни неща, които може да си представи човек в тази война".

Т.нар. "мръсна бомба" е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mpъcнaе войната на сибироидите! Mpъcни са и русофилите, че са дъpти и некъпани, че немат пари за топла вода!
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъъппите кремльовци докараха 101 въздушно преносима дивизия на украинската граница. Нека сега посмеят да хвърлят мpъсна бомба или пък чиста бомба, за часове ще ги натикат заедно с непобедимата в песните им армия в Магадан. Много лошо бият американците когато някакви руски кeлeши с два пръста челА ги ядосат.
40
10
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Сега става ясно, защо Щатите не позволяват мирни преговори. Нямаше логика това, но вече се изясни.
39
9
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Щом Щатите отричат, значи е истина. Но понеже истината е разкрита, няма да се осъществи според плана.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е ,че американците стават Гарант Украйна да не използва мръсни бомби, би трябвало държава като САЩ да са сериозен гарант.
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разбира се , че сащ ще отхвърлят та нали те са инициатора на тази *** бомба и по точно не САЩ а долната демократическа партия собственост на онаямърша Сорос
36
13
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Интересно защо САЩ отхвърлят твърденията, а не Зеленчука в Киев? Нали уж САЩ не взимали решенията как украинците да водят войната?
35
7
 
3
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Така е. От Република Горна Волта също казаха, че Украйна не подготвя *** бомба.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то мърсотиите се вършат от 24 февруари...
33
15
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Те пък щото Щатите знаят какво замисля Украйна. Или пък знаят? Това косвено признание ли е, че не Украйна води войната, а Щатите? Хитри са руснаците, хитри. А американците се връзват на всяка партенка.
32
15
 
13
 
! Отговори
баце преди 1 година
Щом нещо се отрича, значи е така. То и лаборатории за биологическо оръжие нямаше в украйна и краварите въобще не бяха замесени. То и ЗАЕЦ въобще не я обстрелваха, с цел да предизвикат ядрена авария. Около ЧАЕЦ също се позъвъртяха укрите. Колко му е да съберат радиоктивен материал за една бомба. Аз не вярвам на терористи от краваристан и укринско.
31
16
 
23
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
терористите на путин се подготвят да хвърлят атомни бомби ( или мръсни бомби). Никой украинец не иска да му се замърсява територията с радиация. Това може само да се зароди в главите на терористите от кремъл.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни хора в САЩ и в Украйна правят целия свят на ***
29
3
 
0
 
! Отговори
do 20 преди 1 година
Ти живееш в някакъв свой измислен свят явно:)
28
8
 
2
 
! Отговори
руснаците лъжат преди 1 година
както винаги. Вероятно те подготвят това и обвиняват други.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, какво общо имат краварите с действията на окрите...
26
3
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
Киев нали нямаше ядрено оръжие?Или вече има?
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не спрем да пpaщаме гранати на yкpите ще бараме шпeкoвия салам
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са разпалили повече войни от всички други държави взети заедно.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ПУТИН НЕ МУ ТРЯБВА КАСКА! КАТ ГО ГЛЕДАМ, ГЛАВЪТЪ MУИ САМО КОКАЛ!