Шефовете на разследваната крипто компания избягали в Дубай?

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от София
12 яну 2023 12:58, Александър Попов
142
Шефовете на разследваната крипто компания избягали в Дубай?
Сийка Милева и Светослав Василев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва криптобанка, работила на база "кухи фирми", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред медиите. Става дума за криптоплатформата Nexo. Установени са над 3,5 млн. транзакции, посочи Светослав Василев от националното следствие.

Василев и Милева дадоха подробности за спецоперацията на прокуратурата, Националната следствена служба, ДАНС и МВР срещу компанията.

Основните организатори и дейност са в България.

300 души работят по тази акция от няколко месеца, 35 следователи, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР. Досъдебното производството е под ръководството на Софийската градска прокутура, заяви Сийка Милева.

Клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористична дейност. Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Претърсват се над 15 адреса, установяват се и нови лица, коментира Светльо Василев.

Още по темата
Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните години през платформата са минали над 94 млрд. долара, каза Милева.

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, твърди БНТ. Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.

Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.

Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като "кралицата на криптовалутите", е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 година
Сетила се как'Сийка да се ... сезира :):):)
63
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във България , всичките ''банки'' долнопробни , повечето-бараки за БЪРЗИ КРЕДИТИ ,... чии са ?
62
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПП и ДБ са в потрес!А за герб --нищо , така ли ? Защото си имат гл. Прокурор зад гърба . Я кажи защо до сега няма разследване на нито един престъпник от герб , а само ИЗБИРАТЕЛНО ???
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са си ПЛАТИЛИ някъде на ''някой'' , и хоп -РАЗСЛЕДВАНЕТО ДА ЗАПОЧНЕ ---СЕГА !
60
5
 
9
 
! Отговори
ПП и ДБ са в потрес! преди 1 година
Част от финансирането им секна, като Божков и Бобоков спрат парите ще останат на червено!
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашТЕ банки , за БЪРЗИ КРЕДИТИ , какви са ????
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ли знае : Всички пари от всички държави , трябва да отиват в САЩ !ЖиФ пример са милиардите ни , дадени /подарени/ за чертежите на няАкви си самолети. И понеже много ни хареса , затова си ПОРЪЧАХМЕ , ОЩЕ 4 БРОЙКИ !
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦРУ с българските шпиони от пркуратурата удариха най-голямата българска Финтеш компания.
56
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 1 година
Крипто банките са без лиценз. Има такива, които са и децентрализирани. Залагаш Етер например и взимаш на зем Тетер. Правиш го с няколко клика.
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направиш такъв голям бизнес в такава малка държава ,няма как да не дойдат да те питат ти сестра имаш ли.
54
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никакви престъпници не са просто ЦРУ ги удари .. Станаха прекалено мощни и твърде големи , това не е позволено на ВАСАЛИ от България..
53
2
 
26
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Хубаво, че се разсмърдяха нещата в САЩ, че тия от Nexo още щяха да минават за реномирана компания в България. Тръгнали нашите *** да разследват :)))) 300 души ... хахахаха. Докарайте и няколко пътни полицаи за цвят. Как пък не се свъшиха балъците на тия понци схеми ... колко още трябва да си загубят парите, че да се свъшат тия глупости?!
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пишете, че е криптобанка? Има ли банков лиценз? Май не.
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста съмнителна информация, особено тази че били като Ружа. Тя си е откровен измамник. На тези момчета бизнеса е като на Binance или Coinbase. Настъпили са нещо някъде или предизборно искат да очернят десните сили.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България , службите чак сега научили за тия престъпници и престъпления , А ?Ентересно , кои в Бг , остават без тази ДАЛАВЕРА , на сухо !
49
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А все слушаме, че нямало печеливш бизнес в България, И то в новите технологии. Я за какви суми става въпрос
48
1
 
23
 
! Отговори
Фин преди 1 година
Тези са собствениците на Кредисимо, а как ще вървят нещата с нея? Ще има ли проблем с тази фирма? Някой в час ли е?
47
0
 
15
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
Със сигурност обикновения служител не е печелил кой знае колкото, дори за нашето ниво. 4000 хилки най-много, но сигурно и по-малко, а реално те вършат мръсната работа.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ги удариха , как ще ти позволяват да САЩ да печелиш .
45
0
 
20
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Има поне още 5 пирамиди само в София, ама прокуратурата и полицията у нас не си върши работата без натист от чужбина. Само да седнат за ден да проверят обявите в сайтовете за работа и ще видят, че се въртят все едни и същи, голяма част от тях на т.н. крипто стартъпи, сиреч потенциални пирамиди.