Русия даде шах на Украйна с мащабните атаки, каква е конкретната цел?

Според експерти кара Украйна да изразходва ракетите "Пейтриът"
156
Русия даде шах на Украйна с мащабните атаки, каква е конкретната цел?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тежките ракетни атаки на Русия срещу Украйна причиниха широкомащабни разрушения, но може да имат по-конкретна цел. Русия вероятно се опитва не само да унищожи целите на своите удари, но и да принуди Украйна да изразходва ценни боеприпаси за своите системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", каза експерт пред Business Insider, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Без защитата, която осигуряват системите "Пейтриът", Русия ще може да нанесе много повече щети с по-малко страх, че нейните удари ще се провалят.

Моментът е особено подходящ, тъй като одобрението на Конгреса за допълнителна помощ може да ограничи способността на Украйна да получи повече боеприпаси "Пейтриът".

Д-р Джейд Макглин, изследовател на руската политика и старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изчерпването на ракетите "Пейтриът" и други ракети е „явно част“ от руската стратегия.

Подобно мнение изрази и главният кореспондент по международните въпроси на The Wall Street Journal Ярослав Трофимов. Той каза, че Русия се стреми да изчерпи украинския запас от ракети "Пейтриът" с надеждата след това да унищожи батареите, които ги изстрелват. Те ще бъдат много по-трудни за замяна.

Украйна получи 5 ракетни системи "Пейтриът" от САЩ, Германия и Холандия. Те могат да проследяват 100 цели на разстояние от 90 км и се смята, че са унищожили много руски ракети, включително модел, който според Русия е неуловим, както и руски самолети.

Макглин каза, че развитието в Конгреса обяснява защо Русия е изчакала до края на декември, за да започне мащабните атаки.

„Не е ясно защо Русия е чакала толкова дълго за тези инфраструктурни атаки в сравнение с миналата година“, каза тя, отбелязвайки, че през 2022 г. атаките са започнали около октомври. Киър Джайлс, руски анализатор в мозъчния тръст Chatham House, беше по-скептичен, когато говори с Business Insider. Той каза, че Русия вероятно провежда ракетна кампания по собствен график и знае, че „ще има ограничено снабдяване от чужбина, независимо дали кранът на САЩ ще бъде затворен или не“. Но той каза, че липсата на гарантирана подкрепа от САЩ прави ситуацията много по-трудна за Украйна, принуждавайки я да взема трудни решения за това как да използва отбраната си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 123Аз пак да попитам защо руснаците не унищожат ПВОто на Украйна и да се приключи веднъж завинаги? Няма значение с какви ракети ще го направят. Тази остаряла ПВО остановка в момента не дава на нито един руски самолет да доближи териториите които охранява. Без ПВО Украйна е загубена а руснаците ще могат да изберат поредността от ракети и самолети с които да нанесат тежки поражения на противника.
129
1
 
0
 
! Отговори
преди 4 месеца
Добре де а защо Русия не унищожи остарялата ПВО наречена Пейтриът? Няма ли така на руснаците да им е много по - лесно?
128
4
 
1
 
! Отговори
Вероятно преди 4 месеца
Доста бременни рускини от мигранти и украинки от турци
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Операцията по зачистването на Украйна от всеки украинец готов да воюва срещу Русия върви успешно и по план - на привършване са. Останалите нямат значение! Мястото на срещата е известно - фронтовата линия!
126
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
В началото на конфликта всеки си мислеше, че Русия има ограничено време, за да постигне целите си, поради засилващите се санкции и икономически натиск. Всъщност наблюдаваме точно обратното. Руската икономика бележи по-голям ръст от европейската, а Украйна вече е в реален фалит и невъзможност да изплаща социални разходи. Войните почти винаги завършват на финансовата плоскост. Русия просто трябва да изчака с минимални усилия в СВО и нещата ще се наредят в нейна полза.
125
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Не е ясно защо Русия е чакала толкова дълго за тези инфраструктурни атаки в сравнение с миналата година"...Какво толкова не ти е ясно? Това са бъдещите й територии, и се опитва да ги пази и да разрушава колкото може по-малко.
124
14
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 4 месеца
Кинжалите ги унищожавам още преди да са набрали свръхзвукова скорост. Много съм дОбър.
123
6
 
1
 
! Отговори
грешно преди 4 месеца
До СРАВНЕНИЕУнищожиха ги още на влизане в украйна, или може би не... кое е вярното русофилско отроче
122
2
 
2
 
! Отговори
грешно преди 4 месеца
До АнонименГрешно ти е инфото, но нищо, вярвай си
121
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо: Америка може да произвежда ДО 500 ракети за Патриота ГОДИШНО! Това са техническите им възможности (Блинкен призна в едно интервю). Второ. Патриота е донякъде ефективен срещу самолети, но срещу ракети е почти напълно неефективен. Юрий Игнат призна, че не са успели досега да свалят нито една ракета Х22 (това е стара съветска ракета). А тука, в интернет свалят 100% и кинжалите даже. В крайна сметка арабите например се отказаха от патриота, след като хуситите им напълниха с гаражни ракети кош
120
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тука има некви коментиращи, пишат на български, пък сякаш са руснаци... не мислят за Европа като за тяхното място, не защитават България...
119
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
каква е целта на русофашистите ли?... геноцид и присвояване на земи
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не значи, че не намаляват ресурсите на Русия , напротив. Където едните там и другите. Стратегиите се предвиждат поне месеци напред , така че вече се знае на къде върви войната и до какви цели ще се достигне следващите месеци
117
32
 
17
 
! Отговори
Целта е! преди 4 месеца
Целта на Русия е да убие максимално много и бързо, голяма част от башибозука си... В Кремъл не се интересуват от броя на утилизираните руснаци.
116
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изглежда, че това, което прави Русия е задължителна процедура, наричана подготовка за предстоящи дейности, съобразени с ресурси и геополитика плюс военни тактики. Очевидно ще следва широкомащабно настъпление за превземане на цяла Украйна в комплект с Молдова. Неспособността на запада да помогне на Украйна е равносилно на надушваме на кръв от настървена мечка.
115
27
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Патриот не могат да свалат сички руски ракети. Просто не могат да ги настигнат или са закъснели фатално. Най-новите им ракети излитат по различни траектории до 1 цел и не е възможно да ги нацелат с патриоти. Бесмислено упражнение е за САЩ или коя да е натоска армия. А едва ли в НАТО има по-добри от САЩ.
114
12
 
18
 
! Отговори
Нейко преди 4 месеца
Много се писа в началото на войната,чеБългария отново е от губещата страна,че ние сме от страната на фашистката страна,че с това правителство и правителства сме от ев ан та страна! Само да видим с кого ще се почне,че списъкът е доста дълъг!По азбучен ред,ще бъде и Русия гарантира,няма да боли!Долни предатели,за разстрел сте!Какво стана със сагата "Лукойл",вече е на равно с фашистката ,"ОМV"! Там вечеБългарите не зареждат!
113
14
 
38
 
! Отговори
Горан преди 4 месеца
След шаха,ще последва...мат! Зелето ще гушне босилека,преди партията да е свършила! Точка!!!
112
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А НА 7 НОЕМВРИ ЩЕ СА НА ПОЛСКАТА ГРАНИЦА, И ИДВА РЕД НА НАТО
111
18
 
30
 
! Отговори
СРАВНЕНИЕ преди 4 месеца
Пейтриът до 90 км, С 300 до 300 км, С 500 до 500 км. След като ги зесекат ги унищожават с кинжали - това е целта, ако не знаят журналята ни така наречените анализатори. Повечето вече са унищожени.