"Ловците на вятъра" от древна Персия

Или умни комини за естествена вениталция в домовете
Обновена: 3 юли 2012 09:07 | 3 юли 2012 09:06,
8
"Ловците на вятъра" от древна Персия
Снимка: Image Credit Flickr User MrSnooks

Windcatchers или в буквален превод "ловци на вятъра" са всъщност традиционен, персийски архитектурен елемент за създаване на естествена вентилация в сградите.

Тези комини, които приличат на кули с процепи са перфектно решение за регионите с много горещ климат.

Windcatchers се срещат в почти всички страни от Близкия изток, повлияни от древната персийска култура като Иран, Афганистан и Пакистан.

Тези вентилационни системи са играли ролята на климатична инсталация в продължение на векове. И все пак, какъв е техният произход и дали не могат да бъдат решение за някои съвременни архитектурни проблеми?

"Ловците на вятъра" могат да имат различен дизайн и размер и функционират по три различни начина като и трите са свързани с вентилацията и охлаждането на сградата. Те са дело на най-ранните заселници в Близкия изток. Древните перси ги измислили не само, за да охлаждат домовете си, но и за да държат на хладно бързо развалящите се храни.

Тези комини, всъщност улавят въздушната струя през своите отвори, а въздухът слиза надолу към долните помещения. Това, естествено, не е достатъчно, тъй като отвън влиза горещ въздух. Ето защо на пода на помещенията имало големи отвори, които водели към подземни канали, дълбоко под земята. Тези канали са служели главно да снабдяват сградите с прясна питейна вода като някои от тях са построени върху течаща вода.

Разгледайте тези архитектурни решения и научете повече за тях в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
ан преди 11 години
АКО ПОПИТАТЕ ХАМЕРИКАНЦИТЕ КОИ СА НАЙ ДРЕВНЙТЕ ПЛЕМЕНА В СВЕТА? ВЕДНАГА ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ОДГОВОР. ХАМЕРИКАНСКИТЕ ГЕЬОВЕ СА ОТ 1 ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, днес-а ама наистана нямате равни на себе си по простотия. То бива да нямате елементарни познания от общата култура, ама чак пък толкова, направо сте като дървени налъми у кратуните.
3
0
 
14
 
! Отговори
Ариец преди 11 години
Защо пак ни занимавате с Ънглийски тъпотии? И налагате това, как било се казвало на английски. Първо защо не ни кажете как наричат тези комини самите Перси, защото те са ги създали още много векове, преди да я има Англия. И е редно да знаем истинското име на тези уникални изобретения. И после ни кажете как се казват в превод от персийски език. Докога с това невежество ???
2
4
 
4
 
! Отговори
Dan преди 11 години
А и в буквален превод е "Хващачи на вятъра" а не е " Ловци на вятъра"!
1
1
 
23
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Все едно , че някой е откъснал страниците .... Завършете я по някакъв начин тази сухо копирана статия де!