Ебензер Плейс – най-късата улица в света

Тя е дълга едва 2,06 метра
2
Ебензер Плейс – най-късата улица в света
Снимка: Flickr

Само едно мигване може да бъде достатъчно, за да пропуснете Ебензер Плейс. Ако се чудите защо това е така, трябва да знаете, че това е най-късата улица в света.

Тя се намира в град Уик, Шотландия, така че ако някога имате път в северната част на страната, задължително посетете тази забележителност. Поне ще бъдете сигурни, че няма да ви отнеме много време, за да я разгледате.
Ебензер Плейс се намира между улиците Юниън стрийт и Рийбър стрийт. Официално тя е призната за най-късата улица в света и е записана в Книгата на рекордите на Гинес. Тя има дължина от едва 2,06 метра, като по този начин измества предишния рекордьор – Елгин стрийт (намираща се в Ланкашър, Англия), която обхваща 5,2 метра.

Най-късата улица в целия свят има само един адрес – входната врата №1 на бистрото, което е част от хотела Mackays. И макар че Ебензер Плейс намира мястото си в Рекордите на Гинес едва наскоро, тя съществува от 1883 година. Тогава Александър Синклер се връща от Америка с голямо състояние и построява хотела, разделящ Юниън стрийт и Рийбър стрийт.

Градският съвет дава указания на Синклер да сложи име на късия край на сградата и по този начин се ражда и най-късата улица в света. Четири години по-късно Ебензер Плейс се появява в регистрите на шотландския град Уик.

Влезте в галерията на Тialoto.bg и разгледайте как изглеждат едни специални 2,06 метра или казано с други думи – най-късата улица в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари