Сноудън: Обама ми пречи да получа убежище

Не се знае каква ще е реакцията на Вашингтон, ако Русия го приеме
Обновена: 19 юли 2013 09:08 | 2 юли 2013 08:06, Петя Славова
16
Сноудън: Обама ми пречи да получа убежище
Снимка: Reuters

Бившият консултант на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, обвинен в разгласяване на поверителна информация, заяви, че администрацията на президента Барак Обама му отнема правото да търси убежище. Това се посочва в съобщение, публикувано от организацията Уикилийкс и цитирано от Ройтерс.

"Стана известно, че президентът е наредил на вицепрезидента си да окаже натиск върху лидерите на страните, от които съм поискал защита, да отхвърлят молбите ми за убежище, след като (президентът) се ангажира да не постъпва така", заявява Сноудън в съобщение, публикувано на сайта Уикилийкс, имайки предвид президента Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън, пиши БТА. Искането за политическо убежище в Русия, отправено от Сноудън, би могло "да уреди окончателно" случая с него, заяви в интервю за Франс прес еквадорският президент Рафаел Кореа.

"Според мен искането, отправено към руското правителство, би могло окончателно да уреди положението на господин Сноудън", заяви Кореа, след като Москва информира, че е получила молба за убежище от 29-годишния служител на подизпълнител на АНС, издирван от САЩ и споменал, че има вероятност да намери убежище в Еквадор.

Кореа повтори, че страната му не може да отговори положително на молбата на Сноудън, защото той не е на еквадорска територия. Еквадорският държавен глава допълни, че освен това след изявленията на Москва сценарият се е променил.

На 23 юни Сноудън пристигна от Хонконг на московското летище "Шереметиево". На следващия ден той трябваше да излети от Москва за Куба, но така и не се качи на самолета. Според някои данни американецът и в момента е в транзитната зона на летището. Службата за сигурност на "Шереметиево" съобщи за ИТАР-ТАСС, че формално той не е преминал руската граница.

В същото време Държавният департамент заяви, че Едуард Сноудън си остава американски гражданин и има право на "справедлив процес", ако се върне в страната.

"Той си остава американски гражданин. Продължава да се ползва с правата на всички американски граждани, сред които е и правото на справедлив процес за грешките, в които е обвинен", заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел, цитиран от АФП.

На всекидневната си пресконференция Вентрел уточни, че администрацията на САЩ би могла да предостави на Сноудън "документ за еднопосочно пътуване" за връщането му страната след анулирането на паспорта му.

Бившият консултант на АНС, който направи разкрия за американска тайна програма за следене на световните комуникации и те предизвикаха шумен отзвук, поиска политическо убежище от Русия. От 23 юни той е в транзитната зона на московско летище, а президентът на Русия Владимир Путин заяви вчера, че Сноудън може да остане, при условие че прекрати действията си срещу САЩ.

Говорителят на Държавния департамент отказа да посочи каква би могла да бъде реакцията на Вашингтон, ако Москва даде убежище на Сноудън. Надяваме се, че (руснаците) ще вземат правилно решение, допълни Вентрел.

Сноудън е изпратил молби за политическо убежище в 21 държави, между които Русия, Исландия, Еквадор, Куба, Венецуела, Бразилия, Индия, Китай, Германия и Франция, съобщава сайтът Уикилийкс,
цитиран от Франс прес.

Молбите са били връчени от името на Сноудън от Сара Харисън, британска служителка в Уикилийкс, която придружи на 23 юни Сноудън при пътуването му от Хонконг до Москва.

Тя ги е предала снощи на летище Шереметиево на служител на руското консулство, който ще ги отнесе в съответните посолства в Москва. В документите се подчертава рискът от преследване срещу Едуард Сноудън в САЩ.

Молби за убежище са отправени също към Австрия, Боливия, Финландия, Италия, Ирландия, Холандия, Никарагуа, Норвегия, Полша, Испания и Швейцария, според съобщението на Уикилийкс. В две от страните - Исландия и Еквадор, молбите за убежище са отправени повторно.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така са американците.Израстват с мисълта, че са "най-демократичната" държава във вселената, а личното пространство е недосегаемо.Този също е имал подобни илюзии преди да види за какво става въпрос.Все пак евала на такива като него.
8
3
 
5
 
! Отговори
мак преди 10 години
Рано или късно ще го намерят и ще го обвинят в шпионаж.
7
3
 
22
 
! Отговори
orlinpetkov преди 10 години
Хора като Асандж и Сноудън трябва да се пазят, стимулират, да се обявяат за национални герои, само и само да издават колкото се може повече тайни. Добре би било да се появят и китайци които да обяват мръсните ходове на републиката.
6
5
 
11
 
! Отговори
orlinpetkov преди 10 години
Интересно ми е колко законно е да ти обявят паспорта за невалиден властите които са го издали, при това умишлено.
5
7
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Винаги е имало такива , хора които поради едни или други убецждения и цели са правили пробив е националната сигурност на едната или другата страна , този си е един обикновен предател и нищо повече , все който постъпва на такава служба подписва документи за конфиденциалснот и неразпространение на класифицирана информация , във всяка слуба по света има такива документи м така работятя разузнаванията , така и ще работят и в бъдеще , ОПАСНОСТИТЕ СЕ ПРОМЕНЯТ , ОРЪЖИЯТЯ СРЕЩУ ТЯХ СЪЩО .
4
14
 
5
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 10 години
Скоро Къртишев, Гоцеоолу, Доганов, Местанов и Сайдероглу ще поискат също убежище в Кремъл...
3
0
 
41
 
! Отговори
переводчик преди 10 години
"Той си остава американски гражданин. Продължава да се ползва с правата на всички американски граждани, сред които е и правото на справедлив процес за грешките, в които е обвинен", заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел, цитиран от АФП.Превод: Ще го пратим на почивка в Гуантанамо Бей, в пакета са включени масажни и СПА процедури, физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода и така нататък. Ще си прекара незабравимо!
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сноудън вече получи политическо убежище в Русия.
1
0
 
61
 
! Отговори
666666 преди 10 години
A молба към България как тъй няма :)))Ако не ни вярва да види случая с Гергана(7 месеца в ареста тук поради чуждо искане)