България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия

Намеса имало в политиката, бизнеса и енергийния ни сектор
502
България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия има сериозно влияние над политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, независимо че страната членува в Европейския съюз и НАТО, се твърди в доклад, съставен от служители на Сенатския комитет по международните работи на САЩ, който стана първото мащабно изследване на стратегията и тактиката, използвани от Русия през последните две десетилетия, за намеси в политическите процеси в страните от Европа и САЩ, пише в преводен материал на руския военен портал "Военное обозрение". 

Още по темата
"Русия влияе на България, използвайки доминиращата си роля в икономиката на страната, най-вече в енергийния сектор, както и с помощта на пропаганда, развиване на отношения с различни политически партии и културни мероприятия. Тя влияе силно и на Българската армия, която продължава да разчита на оборудване от съветско време", пише в доклада, цитиран от "Фокус".

"Устойчивите исторически отношения между България и Русия правят страната уникална сред другите членки на ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност по отношение на ефектите от руското влияние в София", твърдят още анализаторите

Документът, с обем над 200 страници, е наречен "Асиметрична атака на Путин над демокрацията в Русия и Европа: последствия за националната сигурност на САЩ", подготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардън.

Представяйки доклада, сенаторът заяви, че "докато президентът (на САЩ Доналд) Тръмп на практика бездейства, (президентът на Русия Владимир) Путин продължава да усъвършенства своя асиметричен арсенал и да търси възможности за подриване на демократическите и международните институции, създадени от Съединените американски щати и Европа през последните 70 години".

В доклада се подчертава, че Москва влияе на България чрез мека сила и енергийната зависимост на балканската страна.

БСП продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейният председател Корнелия Нинова постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада. Партия "Атака" безспирно призовава за сближаване с Русия и се обявява против членството на България в ЕС и НАТО. Нейният лидер Волен Сидеров започна предизборната си кампания през 2014 година именно в Москва, се казва още в документа.

"Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани над меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние", се подчертава в доклада.

В документа се цитират данни от изследване на неправителствената организация GLOBSEC, съгласно които около 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високия показател по въпроса за целия Европейски съюз.

В доклада се отбелязва и че България почти напълно зависи от руския петрол и природен газ. Страната разчита на руско гориво за АЕЦ "Козлодуй", която произвежда около 35% от електроенергията в България.

"В една от най-бедните страни на Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят огромна роля за успеха на руските кампании в България. С помощта на фонда "Руски свят" ( "Руский мир" ), правителството на Русия поддържа организации, които "партнирайки си с Руската православна църква, популяризират руския език и руската култура". В България работят шест подобни центъра", се отбелязва в доклада.

Москва е използвала президентските избори през 2016 година, за разширяване на влиянието си в българската политика. В течение на предизборната кампания, тогавашният директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников посети България, където се срещна с Корнелия Нинова, се напомня в доклада и се споменава за наличието на предполагаем стратегически документ, който е помогнал на кандидата на БСП да спечели изборите. Но, след като е станал президент, Румен Радев не спира да декларира подкрепата си за членството на странат в ЕС и НАТО, се подчертава в доклада.

Кремъл продължава да се меси във вътрешните работи на България и след президентските избори. Повече от 300 български интернет страници са разпространявали проруска пропаганда преди парламентарните избори, проведени през 2017 година. "Тролове", финансирани от Москва, също играят голяма роля за засилването на руското влияние в България.

Все пак, се подчертава в доклада, страната продължава да участва активно в мисиите на НАТО. Но остарялата военна техника, за чиято поддръжка България разчита основно на Русия, затруднява пълноценното изпълнение на задълженията на страната.

Правителството на България трябва бързо да намали зависимостта си от руското въоръжение "в светлината на Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции", пише още в документа. Този закон дава право на Вашингтон да въвежда санкции срещу страни, които си сътрудничат тясно с Русия в сферата на отбраната и енергетиката.

В доклада се съдържат повече от 30 рекомендации, които, както смята сенатор Бен Кардън, трябва да бъдат незабавно реализирани от Белия Дом.

Сред тях са – създаване на междуведомствен център от президента на САЩ, който да поеме върху себе си координацията на политиката и подготвянето на отговор на действията на Кремъл. Съединените американски щати, също така, са длъжни да разширят помощите, които оказват на своите съюзници в Европа и особено за тези страни, които засега са неспособни да се противопоставят самостоятелно на руската финансова, енергийна и информационна агресия. Образец за създаване на нова международна коалиция могат да станат принципите, съгласно които бе образувана Глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава".
Един от най-ефективните инструменти, според авторите на изследването, е разкриване на факти за корупция в Русия.

"Министерството на финансите на САЩ трябва да обнародва всички данни на спецслужбите за корумпираността и личното състояние на Путин, изнесено зад граница и да предприеме действия, заедно с нашите европейски съюзници, за отрязване на Путин и членовете на кръга на приближените му от достъп до световната финансова система", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
5
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
346 Не само това така наречената Греческа доктрина на Екатерина включва възстановяването на Византийската Империя на която за Император е искала да сложи своя внук . Тогава изобщо никой не ни е броил за нещо . Всички сме били поданици на падишаха , рая или РУМЕЛИЙЦИ както са ни наричали . това последното идва от РУМ на турски или РИМ , затова и по късно южна България е кръстена Източна Румелия
328
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Истанбулската конвенция какво следва, Конвенция за биологичният вид ли.Щото там изборът е по-голям.Можеш да се смяташ за куче, котка,прасе жираф,слон,муха комар......................
327
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70% от българите харесват Путин.И това го казват американските анализатори,което значи,че процентите са около 90.Чухте ли,сорошки мишлета.Хайде марш по дупките да си пикате газта.Да не чувам третополово цвърчене.
326
7
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
САЩ също са империя и те имат същото отношение към нас, не се заблуждавайте. САЩ са прави за действията на Русия но и те правят същото. На практика те ни управляват, чрез разните либерални институти и НПОта, Америка за България и темподобни. Но все пак САЩ спасяват БГ сле 1свровна. Удроу Уйлсън отказва да подпише мирния договор предложен от Франция и Великобритания за разпределението на БГ между Гърция, Югославия и Румъния и така на практика ни спасява като народ и държава.
325
3
 
7
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Няма сопа която може да избие от сърцето на българина любовта към Русия!!!Още Иван Вазов го е казал.Пък американците нека си пишат квото искат.
324
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия няколко пъти но е освобождавала, а Запада ни е връщал в Османската империя. Факт! Жертвите в Македония през миналия века са заради Запада!
323
1
 
8
 
! Отговори
Бръснача на Окам преди 6 години
Обяснението е просто: Американците вече се чудят как "да ви наритат в задниците" за да им се махнете от главите. Каквото им трябваше - взето. Американски инвестиции - нулеви. Перспектива за икономическо партньорство - невъзможна. От тук нататък сте воденичен камък на вратовете им и рано или късно ще се отърват от вас.
322
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екатерина Велика когато крои планове за война с Османската империя хич не разчита на българи, а на сърби и гърци.Факт! Българите тогава още не са знаели, че Паисий е написал Историята няколко години по рано.
321
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
341 Не се прави на *** защото не си и нямаш абсолюъно никакви аргументи
320
7
 
3
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Благодарение на Великите сили Русия е напуснала освободените зад Дунава земи благодарение на което има днешна България, а не Задунайская губерния, каквото е било, е и ще бъде намерението на Москваза справка: виж Историята - Аксаков (газета Русь 1885 г.)
319
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и нагли соропитецидето си заработвате парите с бълване на соропитешките опорни точкиако русия не беше на времето превзела грузия и армения сегя щяха да са като 20 те милиона кюрди - продажни неграмотници половината армения и сега е в турцияи там ще си остането ако чакаме на нато и българия я чака съдбата на кипърама вие киряк стефчовци ще сте начело
318
3
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
339 Стига простотии бе
317
3
 
4
 
! Отговори
311 преди 6 години
Вече разрешено ли е да пиша.Защото когато загубихте аргументи и хоп, отязахте ме и евроатланическите минуси и опорни факти натежават!
316
5
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Да дойдат американците и да инвестират заводи, производство, технологии.----------------------Те идват и инвестират и са печеливши , това че ти си малограмотен и не знаеш си е чисто твой проблем.
315
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ни дари свободата,а Западът ни даде третия пол(каквото и да значи това понятие).
314
2
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Но за щастие те успяват-------------------Да се чете :Но за щастие те не успяват
313
7
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Ако Петър Велики или Екатерина бяха постигнали категорични победи и бяха стигнали до Константинопол България щеше да има участта на Армения и Грузия а можеше и изобщо да я няма и примерно днес да е в рамките на Гърция да речем или да се опитваме да се откъснем от Русия и руското влияние като Молдова или Грузия. Но за щастие те успяват а когато Руската войска стига Константинопол има други Велики сили които я озаптисват и те са точно Европа
312
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за сведение на "историците" на краварчета соросв русия има 2100 националности и най-малките са съхраненифинландия става държава благодарение на русия- преди това е част от швеция без собдствен език и образователна система отвоювано от русия и получава статут на велижо княжество - дая не говорим за азиатските републикиа монголия щеше да ечаст от китай ако границите и не са пазени от русияа по.***.ния нато какво направи- на завладяната от турците територия в кипър няма останала и една църкв
311
8
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Русия никога не мислела доброто на България. Както и нашите възрожденци не са очаквали нищо добро от Русия. Благодарение на Руската имперска политика БГ загуби 2/3 от етническите и историческите си територии и половината от населението си. В началото на 20 век българите наброяват около 9 млн. 7 млн. християни и 2 млн. мюсюлмани. Но всеки опит да обединение на българските земи и народ се парира от Русия. Не сме забравили 1913 г. и кой насъска гърци и църби, и кой въоръжи румънците с понтони.
310
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО ни пази, ако стане конфликт с Турция германци, холандци, белгийци, французи, англичани, американци веднага ще дойдат да се бият и да проливат кръвта си за Бъглария защото ние вече сме англосаксонски братя, българите сме англосаксонци!