България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия

Намеса имало в политиката, бизнеса и енергийния ни сектор
502
България в ЕС и НАТО, но била под силното влияние на Русия
Снимка: Reuters, архив

Русия има сериозно влияние над политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, независимо че страната членува в Европейския съюз и НАТО, се твърди в доклад, съставен от служители на Сенатския комитет по международните работи на САЩ, който стана първото мащабно изследване на стратегията и тактиката, използвани от Русия през последните две десетилетия, за намеси в политическите процеси в страните от Европа и САЩ, пише в преводен материал на руския военен портал "Военное обозрение". 

Още по темата
"Русия влияе на България, използвайки доминиращата си роля в икономиката на страната, най-вече в енергийния сектор, както и с помощта на пропаганда, развиване на отношения с различни политически партии и културни мероприятия. Тя влияе силно и на Българската армия, която продължава да разчита на оборудване от съветско време", пише в доклада, цитиран от "Фокус".

"Устойчивите исторически отношения между България и Русия правят страната уникална сред другите членки на ЕС и НАТО и изискват постоянна бдителност по отношение на ефектите от руското влияние в София", твърдят още анализаторите

Документът, с обем над 200 страници, е наречен "Асиметрична атака на Путин над демокрацията в Русия и Европа: последствия за националната сигурност на САЩ", подготвен по инициатива на сенатора от Демократическата партия Бен Кардън.

Представяйки доклада, сенаторът заяви, че "докато президентът (на САЩ Доналд) Тръмп на практика бездейства, (президентът на Русия Владимир) Путин продължава да усъвършенства своя асиметричен арсенал и да търси възможности за подриване на демократическите и международните институции, създадени от Съединените американски щати и Европа през последните 70 години".

В доклада се подчертава, че Москва влияе на България чрез мека сила и енергийната зависимост на балканската страна.

БСП продължава да поддържа добри отношения с Москва, а нейният председател Корнелия Нинова постоянно зове за отмяна на европейските санкции против Русия, се сочи в доклада. Партия "Атака" безспирно призовава за сближаване с Русия и се обявява против членството на България в ЕС и НАТО. Нейният лидер Волен Сидеров започна предизборната си кампания през 2014 година именно в Москва, се казва още в документа.

"Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани над меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние", се подчертава в доклада.

В документа се цитират данни от изследване на неправителствената организация GLOBSEC, съгласно които около 70% от българите имат положително мнение за Владимир Путин, което е най-високия показател по въпроса за целия Европейски съюз.

В доклада се отбелязва и че България почти напълно зависи от руския петрол и природен газ. Страната разчита на руско гориво за АЕЦ "Козлодуй", която произвежда около 35% от електроенергията в България.

"В една от най-бедните страни на Европа, чието население е застаряващо, социалните фактори играят огромна роля за успеха на руските кампании в България. С помощта на фонда "Руски свят" ( "Руский мир" ), правителството на Русия поддържа организации, които "партнирайки си с Руската православна църква, популяризират руския език и руската култура". В България работят шест подобни центъра", се отбелязва в доклада.

Москва е използвала президентските избори през 2016 година, за разширяване на влиянието си в българската политика. В течение на предизборната кампания, тогавашният директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников посети България, където се срещна с Корнелия Нинова, се напомня в доклада и се споменава за наличието на предполагаем стратегически документ, който е помогнал на кандидата на БСП да спечели изборите. Но, след като е станал президент, Румен Радев не спира да декларира подкрепата си за членството на странат в ЕС и НАТО, се подчертава в доклада.

Кремъл продължава да се меси във вътрешните работи на България и след президентските избори. Повече от 300 български интернет страници са разпространявали проруска пропаганда преди парламентарните избори, проведени през 2017 година. "Тролове", финансирани от Москва, също играят голяма роля за засилването на руското влияние в България.

Все пак, се подчертава в доклада, страната продължава да участва активно в мисиите на НАТО. Но остарялата военна техника, за чиято поддръжка България разчита основно на Русия, затруднява пълноценното изпълнение на задълженията на страната.

Правителството на България трябва бързо да намали зависимостта си от руското въоръжение "в светлината на Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции", пише още в документа. Този закон дава право на Вашингтон да въвежда санкции срещу страни, които си сътрудничат тясно с Русия в сферата на отбраната и енергетиката.

В доклада се съдържат повече от 30 рекомендации, които, както смята сенатор Бен Кардън, трябва да бъдат незабавно реализирани от Белия Дом.

Сред тях са – създаване на междуведомствен център от президента на САЩ, който да поеме върху себе си координацията на политиката и подготвянето на отговор на действията на Кремъл. Съединените американски щати, също така, са длъжни да разширят помощите, които оказват на своите съюзници в Европа и особено за тези страни, които засега са неспособни да се противопоставят самостоятелно на руската финансова, енергийна и информационна агресия. Образец за създаване на нова международна коалиция могат да станат принципите, съгласно които бе образувана Глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава".
Един от най-ефективните инструменти, според авторите на изследването, е разкриване на факти за корупция в Русия.

"Министерството на финансите на САЩ трябва да обнародва всички данни на спецслужбите за корумпираността и личното състояние на Путин, изнесено зад граница и да предприеме действия, заедно с нашите европейски съюзници, за отрязване на Путин и членовете на кръга на приближените му от достъп до световната финансова система", се казва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България в ЕС и НАТО - най-бързо намаляваща нация, най-висока смъртност в света, най-висок процент самоубийства, най-бедната държава в Европа.
308
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащаме кръвен данък на ЕС, затова населението ни застарява. На Русия и Турция пък плащаме имперски данък спокойствия.
307
2
 
5
 
! Отговори
инвестиции преди 6 години
Да дойдат американците и да инвестират заводи, производство, технологии. Ама не дето бате вика американските централи със субсидирани цени на тока, а пазарни инвестиции. Да дадат държавни гаранции на компаниите си и да заповядат тук с парите. А то сега само гола пропаганда и сайтове и борба с фалшиви новини- глупости само. Реална икономика и инвестиции няма тук за да си укрепят американците влиянието. Вадят кинтите и удрят в земята руснаците.
306
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На автора на тази простотия,на цялото американско посолство в София и на всички отвъдокеански *** им казвам да вървят ПМ.
305
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Русия може да бъде гарант за националната сигурност на България. Трябва да напуснем НАТО, да закрием американските военни бази на българска територия и да предоставим бази на Русия и военен коридор до Сърбия. Само така може да се гарантира съществуването на България. Целият свят видя в Сирия как Русия защитава своите съюзници. Иначе с тези темпове на измиране на българите след 50 години няма да има България.
304
2
 
3
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Цитат:Още в края на 1876 г. правителството на Русия създаде Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земиза справка: виж Историята
303
9
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Вече 30 години прартньорство с ЕС и 11 години членство в ЕС и днес живеем дорбе. Членството на България в ЕС и НАТО е най-доброто нещо което се е случвало за 1300 годишната и история, днес българите жиевят най-добре в ЕС а утре ще живеем оше по-добре. ЕС е най-прекрасното място за живот!
302
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NATO няма да си мръдне пръста за България. НАТО не може да защити дори Прибалтийските републики, само ги лъжат, както и нас лъжат. Какво ще направи НАТО при конфликт на България с държава членка на НАТО с най-голямат натовска армия? Какво направи НАТО за Кипър?
301
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво , няма нищо изненадващо . От 140г задунайската губерния е част от сибирската империя.Нали затова 1977/78 сибирската империя води поредната война с Турция. Да налапа поредното парче.
300
2
 
8
 
! Отговори
до пишман Историк преди 6 години
И в Историята е записано, че Русия тръгва да освобождава земите си зад Дунава, а не България.Не знам какъв историк си, но история се пише с малка буква. Остави правописа но и логиката ти куца. Няма как Русия да освобождава земите си зад Дунав, след като никога не е имала такива.
299
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 6 години
До АнонименО боже, чудя се от къде да почна.Икономиката си има показатели , *** и демография и тя има свойте които са функция на икономическите ( това е мое разсъждение и не твърдя, че е вярно) и според тях страната обезлюдява, цели села изчезват защото в тях никой не живее, има региони в които времето е спряло, а движенитето по улици и пътища изисква да разполагаш с тежка верижна техника, от цялата работа става ясно, че показателите на икономиката са само на тефтер.
298
5
 
13
 
! Отговори
НЕ ХРАНИ ТРОЛА! преди 6 години
Стига плискали помия бе!Забелязахте ли?!Само колко нагло звучи: "Докато историята на българо-руските отношения се свързва с освобождението от османско робство, съвременните методи на влияние на Москва ще бъдат фокусирани над меката сила, енергетиката, както и политическото и културното влияние", се подчертава в доклада.Да изопачим историята като макетата ли? Та да модат руснаците грубо да се отнасят към нас ли що ли?Това ли искат краварските докладчици?
297
10
 
4
 
! Отговори
Историк преди 6 години
България се е освободила от турско владичество в резултат на поредната руско-турска война. И в Историята е записано, че Русия тръгва да освобождава земите си зад Дунава, а не България.за справка: виж Историята
296
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да пишат ,,Герб призова БСП да послушат Станишев за Истанбулската конвенция'', повечето медии изтъкват какви разногласия има в БСП по въпроса!
295
5
 
4
 
! Отговори
ИМАШ ВАКУУМ В SpaceX преди 6 години
До SpaceX"ПОЗНАНИЯТА " СИ ГИ ЗАВРИ В ..........КАФЯВИЯ САЛОН , ЧИЧО ТИ САМ Е В ОСНОВАТА НА ВСИЧКИ СМЪРОНОСНИ КОНФЛИКТИ , И ТОВА СЪЩО Е ОТ ИСТОРИЯТА !!!!
294
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тест:Къде предпочитате да живеете ?В Европа +В Русия -
293
4
 
7
 
! Отговори
311 преди 6 години
Например Съединението и Независимостта не сме постигнали сами, а за Освобождението всички сте съгласни че ви освободи Русия!
292
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателите , не хубавите. Вие не сте хубави хора. ***.
291
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SpaceX Tesla e на фалит сокоро и SpaseX ще фалира като Westinhause
290
8
 
10
 
! Отговори
Белчо и Сивушка преди 6 години
Хубавите хора обичат Русия, перекендетата се правят на модерни! Над 25 години да врещиш срещу Русия стана знак за съвременност, умност, малко красота и нелошо препитание за извратеняци от болшевишко - пидерастки тип! Още седесарят Асен Мечковски ви го каза! Имаш касетофон, Голф 2, пиеш кафе скачаш и крещиш, че който не рипа е червен и си европеец който е на фестивала в Кан и обсъжда изкуството на чашка френски коняк.А мият чинии действително!