Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия

Работел за компания, регистрирана у нас, не бил наясно с американските регулации
Обновена: 10 апр 2018 17:40 | 10 апр 2018 11:00,
270
Без вина виновен? Желяз – обвинен от САЩ за търговия със Сирия
Снимка: Facebook

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями.

Арестът е във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес изтича мярката за задържане от 72 часа на Андреев.

Утре окръжният съд в Добрич ще реиш дали има основание Желяз да бъде екстрадиран, заяви пред "Фокус" окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. По думите му, ако не постъпят достатъчно документи, посочващи вината на Желяз, той ще бъде освободен.

Ако обаче от Щатите постъпят документи, които доказват вината на добричлията по посоченото престъпление и убедят властите в страната ни, че има извършено такова, Желяз Андреев ще бъде екстрадиран, категоричен е Пламен Николов.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook.

Към Желяз има повдигнато обвинение от Прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics, пише в групата.

Там още става ясно, че Желяз е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Така се оказва, че той е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. 

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

"Всички служители на тази позиция, в това число и Желяз, имат наложен норматив за брой обаждания и брой продажби, които да постигат на дневна база", пише още в групата.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма.

В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
нема и дума за миналото му на един съвременен остап бендер. що ли?
23
4
 
17
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Има Маями - има проблем, няма Маями - няма проблем.
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Роби, трайте си, защото ЦРУ ви подслушва! Съдействате на престъпник, а това се наказва строго от закона на САЩ!
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Е то ако се зачетеш ще видиш, че не е бачкал в САЩ, а в София - при това положение длъжен ли е бил да знае щатските закони?
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията е била такава, че служителите стават бушон по веригата, ако не са наясно какво точно правят. Правилното действие тук е незабавно прекратяване на дейността на фирмата поради несъответствия с нашето законодателство. Трябва да се види докъде се простира отговорността на чуждестранните компании при регистрация в България. Ако съдим по продажбата на нескопосани хранителни продукти и тем подобни излиза, че хич я няма.
19
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая къща отзад не се строи с честни пари, явно е взимал рушвети за да разписва договори и е знаел много добре какви ги върши. Сега 25 години в американски затвор да се превъзпита, там не са като нашите и няма да го пуснат да избяга след 1 година.
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил в българска фирма, но на територията на САЩ... ***...
17
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да вметна, че незнанието на закона не е оправдание. Обожавам такива шматки, които отиват да бачкат в САЩ и обиждат останалите в БГ хора, се мислят за извънземни! Уви, повечето от тях биват отсявани от модерните общества. В определени случаи отрепките попадат и в затвора! Желяз ли е, Ламарин ли е, бегай там, където ти е мястото и си сърбай постната супичка! Няма долари! Няма! Американската ти мечта ще бъде оцветена в оранжево за дълго време, пък знае ли се, може да си доведеш черна булка с .
16
2
 
16
 
! Отговори
щатска проКУРорка преди 6 години
То да е само Желяз, в момента сме със спрени отпуски и подготвяме искания за екстрадиция на целия личен състав на Арсенал Казанлък, поради липса на места във Флорида ще ги настаним наблизо в Гуантанамо Куба
15
3
 
66
 
! Отговори
@ преди 6 години
Американски прокурор може да издаде заповед за арест срещу който и да е човек на планетата защото според него е нарушил американски закон?Хора, това диктатори като Нерон, Хитлер, Садам, Кадафи не са си го и помисляли, камо ли да го правят. Да арестуваш човечец в някакво далечна провинция на империята защото не се поклонил на снимката на вожда в местния вестник!Нещо много сбъркано започва да с този "демократичен" свят и тези евро-атлантически ценности!Днес Желяз, утре аз или вие.
14
2
 
66
 
! Отговори
zeus преди 6 години
В същото време ако американски войник направи престъпление тук, имаше такъв случай в Сливен, той не носи отговорност за постъпките си по нашето законодателство, вярно сме колония!
13
1
 
13
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Нашите дупедавци със сигурност ще го екстрадират....
12
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не екстрадират Пеевски и компания за износ на оръжия за Сирия? 5 военни завода работят усилено и изнасят оръжия и боеприпаси за Сирия. Продава се на ислямска държава. Ама нещо американците си траят. Защо ли ?
11
27
 
8
 
! Отговори
Me преди 6 години
Има съд, той да решава. Заради това е направен. Ние от тук нито знаем какво е ставало нито сме компетентни. Информацията се представя едностранчиво съзнателно за да изкарат САЩ много лоши. Те просто следват законите, за разлика от нас.
10
4
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
На ви демокрация сега,по искане на колониалната сила ,колонията предава своя поданик без да задава въпроси ;) !!!!
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и какво сега като враг на народа ли ще го съдят ?
8
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците не случайно са дошли точно тук да си правят офис. На всяка чужда компания, която идва тук да прави бизнес, нещо не и е чисто. Или заобикаля закони, или пести от данъци, заплати, осигуровки и т.н.
7
2
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Желяз не Желяж !
6
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде всички пред американското посолство да си ги изпратим по живо по здраво, ще им се невиди и ***.25 години затвор и 1 250 000 глоба, дфа не им е продавал ядрено оръжие бе?
5
31
 
4
 
! Отговори
крият ги тях преди 6 години
Желяжко има но Желяж ми говори само едно Побългарените Роми на България на които стриктно се крие Произхода