Напрежението в Близкия изток вече деескалирало

САЩ били склонни да се седне на масата на преговорите
10 яну 2020 21:30, Екип на Dnes.bg
7

"Очевидно, че настъпва начален етап деескалация на напрежението в Близкия изток, независимо от заканите на някои ирански генерали. С намесата, включително на европейската дипломация, САЩ са склонни да се деескалира напрежението и да се седне на масата на преговорите, но дали това ще стане не е 100% сигурно", заяви генерал Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

Според генерала за деескалацията на напрежението са решаващи следващите 2-3 седмици.

"Иранското ръководство много добре разбира, че една ескалация на напрежението и евентуален нов удар срещу САЩ, не е никак в техен интерес", смята той.

"Докато не мине един сериозен дипломатически рунд на масата на преговорите, няма да последват нови атаки", заяви генерал Събев за Bulgaria ON AIR.

Той смята, че Иран и САЩ се борят за влияние в региона, но изтеглянето на САЩ от там дава възможност за съживяване на Ислямска държава, което не е в интерес, нито на Ирак нито на Иран.
При потенциален военен конфликт винаги се прави сравнение между военните сили на двете държави, но оценките показват, че Иран в момента не е в състояние да води война със САЩ по много причини", категоричен беше генералът.

Той допълни, че има опасение, че е възможно до две години Иран да създаде и ядрени заряди.

"Знаем, че САЩ няма да допуснат това. Напрежението остава, но то не е в пика си", каза Събев.

"Има ли жертви от американска страна, във всички случаи ще последва отговор и Иран разбира това много добре", отбеляза той.

Относно националната сигурност на България в ситуацията генерал Събев заяви, че КСНС беше навременен, предвид усложнената обстановка, но не счита, че към този момент има сериозна заплаха за националната сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ИранСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е енергийно независима от Русия. Тя получава 100% от газовите доставки от Норвегия през Полша и Чехия. Ние сме последните които останахме енергийно зависими от Русия. Но и това до време.
5
2
 
2
 
! Отговори
моментът е решаващ преди 4 години
Като всяко нещо, и това наприжение си имаше своя връх.Всъщност 80 убити иранци от приятелски огън може да ескалира в широко народно недоволство породено от големите лъжи на аятоласите. Една богата на ресурс страна бедства поради омразата и тъпоглавието на шепа аятоласи. Хората мърморят и просто има нужда от повод.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно: За да не бъде Украйна енергийно зависима от руската политика, България трябва да е енергийно зависима от американската политика.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1, ТИ СИ РОБСКА ДУША!
2
2
 
11
 
! Отговори
Събчо е паркетник преди 4 години
Не виждам нещо ново и различно ,което вече да не съм прочел или чул по телевизията или интернет. Съби Саблятя е известен паркетен натовски генерал,но странно премълча,че ирански ракети все пак преодоляха защитата на "Пейтриът" и уцелиха американските бази. Като бивш военен по иде да коментира тови факт,а не да ми се прави на политически анализатор.
1
3
 
13
 
! Отговори
Kubilay преди 4 години
С тези експерти България не я чака нищо добро. Ако една държава си пази интереса няма как с всички да е добре. Като вас - с Америка сте добре, с Русия, с Турция. Не може! Всяка държава, която си защитава националния интерес неминуемо влиза в конфликт с друга! Квази-държавата България трябва спешно да се промени, иначе не я чака нищо добро. Като едно добро зайче е между побеснели хищници. Няма шанс.