100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19

Тръмп: Бяхме ударени от невидим враг и то силно
Обновена: 28 мар 2020 08:24 | 28 мар 2020 08:18, Елка Василева
115
100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. "Бяхме ударени от невидим враг и то силно", каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ, отбеляза Франс прес.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението, отбеляза Ройтерс.

Още по темата

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

От тези 2,2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.
Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на болните от COVID-19 в САЩ надхвърли вчера 100 000 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в САЩ от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави - 1544.

Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", каза той.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 4 години
какво ни пука за америка ли? пука ни защото има една приказка "америка като я хване хремата, останалия свят го хваща рак". щото ако не беше америка още щяхме да се редиме по 10 години за лади. аман от червени овце- ***.
98
3
 
3
 
! Отговори
Не им се получава преди 4 години
Типично по гринговски хамериканците си мислат,че всичко може да се купи с пари,дори и спасение от вируса. Като гледам не им се получава.
97
3
 
3
 
! Отговори
Алов преди 4 години
Леглата като нашите в Арена Армеец.
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
KOLKO SA VELIKI ,NO I TOVA NIAMA DA IM POMOGNE.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ползваме терминологията на бай Дончо:Американския вирус се оказа по як от китайския вирус!
94
9
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Тия са шутове.Ко ши спасяват туй дето го няат.Бърбано производството ли?
93
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонименСАЩ само в краденето, във воденето на безбройни войни и по прoстoтия са номер едно. Със здравеопазване като в Ангола много ясно, че ще пламнат в невиждани размери. Президентчето им е печaлбар-пaлячо с общо речник от стотина думи, жестикулира с малки ръчички и носи перука и все другите държави са виновни за некадърността на американчетата. Колос на глинени крака.
92
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До анонимен 91По добре Матушката да даде парите за Патока дето го стоим със собствени средства, парите са същите!
91
15
 
14
 
! Отговори
.. преди 4 години
И кво ни пука за САЩ те филма са си го измислили ще си напечатат едни пари ще си ги разпределят едни хора а с тоя вирус ще си редуцират малко население че има много плява за чистене. 80% са наркомани там със слаба имунна система. Вируса ще изпонагъта най ненужните и всичко е точно
90
3
 
14
 
! Отговори
Разликите преди 4 години
Все едно България да отпусне 48 милиарда $ заради COVIT ,а те само рестрикции,фуражки и зомбиране!
89
16
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Какъв ,,невидим враг,, ,бе бай Дончо ? ВИЕ заразихте света !
88
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
г-н Трън , Моля Върнете ни Милиардите за самолети ! Ние сме бедна държава и Спешно се нуждаеме от тези пари !па живи и здрави по нататък ще купиме самолети,ракети , фърчила и тн
87
12
 
19
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
големите кражби преди финансовата разруха по света започват... печатане и крадене, задлъжняване и тем подобни... какво спасяваш бе, нима не знаеш, че всеки американец се ражда длъжник с минимум 10000 долара... радвам се, че балон като америка ще се спука!!!
86
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно сега Бърни да спечели изборите и да оправи американците, ами руснаците какво ще правят с крайно дясната политика на Путин? 30г след края на студената война, САЩ ще са социалистическата държава, а Русия - капиталистическата. Живеем в абсурден свят. Политиката е театър.
85
24
 
12
 
! Отговори
Смях преди 4 години
До fool of a tookЕ какво като се повтаря 9/11. Америка я има и ще я има. По-силна от всякога. А руските собаки като теб ще продължават да подлайват...
84
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За КРАЯТ НА САЩ го слушаме вече 70 години. Освен това още от60-те години започнаха да гният и си гниха в `Работническо дело` докато не закриха вестника.
83
13
 
14
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Когато фалира САЩ, ходи да се снимаш на площад Ленин.
82
1
 
3
 
! Отговори
висене на опашка преди 4 години
За една бг мисирка питам с колко крипто биткойна пазаруваш онлайн пакет тоалетна хартия с подарък бутилчица течен *** ...........
81
11
 
17
 
! Отговори
Павел преди 4 години
На кой му дреме за американците !
80
5
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
Продадох нивите у село и си купих долари. Сега съм спокоен. Щом арабските шейхове продават нефта си срещу долари, значи там е далаверата.