Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него

Лингвистът твърди, че президента на САЩ се опитва да затрие човечеството
31 окт 2020 11:48, Нели Христова
149
Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него
Снимка: БГНЕС

"Определено най-лошият политик, за който се сещам в историята - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но не се е опитвал да унищожи цялото организираното човешко общество на земята."

Още по темата

Ноам Чомски определено няма намерение за се въздържа от крайни коментари. Известният лингвист и медиен критик наблюдава как светът се приближава към изборите в САЩ, чийто резултат, според него, може да насочи планетата ни към още по-голяма екологична катастрофа. Може би не е изненадващо, че той има доста ясно и критично мнение за Доналд Тръмп и Републиканската партия, която, според него, е единствената голяма консервативна политическа група в света, която отрича съществуването на климатични промени.

В интервю за The Independent по случай новата си книга Чомски заяви, че е идентифицирал няколко основни хода по време на президентството на Тръмп. И не само... той бе категоричен, че Тръмп е по-лош и от Адолф Хитлер.

Първият ход на Тръмп е бил да заличи всякакви сделки, в чието създаване  той не е играл никаква роля. Това включва Парижкото споразумение от 2015 г., което се опитва да ограничи климатичните промеи. Докато бе президент, Барак Обама помогна САЩ да се включат в него, но Тръмп се оттегли от него. 

"Той не го е създал, значи трябва да се унищожи, ОК?", казва Чомски. Лингвистът прави и много противоречиво сравнение между Тръмп и Адолф Хитлер, е срещу него скачат експерти по Холокоста, които са категорични пред The Independent, че подобно предложение е погрешно и обидно.

91-годишният Чомски далеч не е оптимист. Той е категоричен, че заплахата, която представлява глобалното затопляне, е безпрецедентна.

"Фактите са доста ясни - има почти универсален консенсус сред сериозните учени, че ние ще се отправяме към катаклизъм, ако настоящите тенденции продължат", казва той. "В края на този век може би ще достигнем увеличение на температурите с 3, може би 4 градуса по Целзий. Всеки анализ заключава, че това е пълен катаклизъм. Организираните човешки общества - нищо няма да оцелее."

"Ние вървим към катаклизъм. Има една държава в света, САЩ, която иска да подложи крак на промяната", допълва Чомски.

Запитан за конкретната роля, която играят президентът и Републиканската партия, той казва, че глобалната пандемия от коронавирус, която досега е убила повече от 1 милион души и е заразила повече от 43 милиона, може да бъде преодоляна, но не и със "злокачествен рак на ръководна позиция - някой, който се стреми да унищожи всичко, което не подобрява електоралните му шансове."

"Определено най-лошият, за който се сещам в историята, - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но той не се опитваше да унищожи цялото организирано човешко общество на земята", казва лингвистът.  Оспорен с факта, че нацисткият Холокост убива най-малко шест милиона евреи, Чомски, чиито родители са евреи, казва, че Хитлер е убил и "30 милиона славяни, но не и човешката цивилизация".

Запитан дали казва, че 73-годишният Тръмп е по-лош от Хитлер, Чомски отговаря: "Това е много скандално изявление. И всеки път, когато го казвам, аз добавям -  ето едно скандално твърдение, но моля, запитайте се дали е истина."

Чомски, чиято книга е озаглавена "Климатичната криза и новата глобална зелена сделка", цитира конференцията "Ванзее", проведена в предградие на Берлин през януари 1942 г., за да изложи плана на нацистите за унищожаването на еврейския народ. Той противопоставя този мрачен геноциден момент в историята с изявление от 2018 г. на Националната администрация за безопасност на пътищата на републиканците, в което се стигна до заключението, че не са необходими нови ограничения за емисиите от превозните средства, тъй като според азминистрацията глобалните температури ще се повишат с четири процента до края на века.

Така администрацията на Тръмп стигна до заключението, че няма смисъл да се прилагат нови стандарти за емисии, тъй като те са един от няколкото проблеми свързани с глобалното затопляне. Авторите на доклада пишат, че спирането на необходимото нарастване на емисиите на парникови газове "ще наложи икономиката и автопаркът на САЩ да се отдалечат значително от използването на изкопаеми горива, което понастоящем не е технологично осъществимо или икономически осъществимо“.

Според Дебора Липщат, известна американска историчка, специализирана в Холокоста, и чиято съдебна битка срещу отричащия Холокоста Дейвид Ървинг беше представена във филма "Отричане" от 2015 г., казва, че коментарите на Чомски са били контрапродуктивни. "Вижте, мисля, че изменението на климата е огромен проблем и потенциална катастрофа за много страни на този свят. Виждаме го постоянно, това не е теория, не е недоказан факт. Не знам нито един сериозен учен, който да отрича глобалното затопляне", казва Липщат, професор по съвременна еврейска история и изследвания на Холокоста от университета Емори в Атланта. "Но да го сравним с опит за унищожаване на цял един народ, от единия край на европейския континент до другия, и дори извън европейския континент, и опита за унищожетие на голяча част от ромското население в Европа ... това няма никакъв смисъл. Сравнението е ненужно."

Тя добавя: "Може ли Чомски отново да каже нещо скандално, за да привлече вниманието?"

Няма незабавен отговор на твърденията на Чомски от Белия дом.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви са тези дърти рептили дето ги пускат.Аман от умници!Точно такива като тези на снимката са човекоубийците.Молете се Тръмп да спечели ,че нищо хубаво не ни чака!Правете молебен за Тръмп!
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако се запознае с делата на заврения зет, Тръмп ще му се струва като цвете, заврения зет разби икономиката, раздаде, не подари предприятия на хора, които и идея си нямаха как се управлява такова предприятие. През периода 2000-2002 над един милион българи емигрираха, т.е. това си унищожаване на една нация и не се намери един прокурор да го завре в централния
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17 продължение. Филантропите са демократи и точно те искат унищожаване на човечеството ,а Тръмп представлява републиканците и няма как написаното от стареца да е вярно понеже то е точно обратното на фактите и логиката. Ако Тръмп загуби идват филантропите с техните пари и ваксини и нов световен ред в който правата на хората ще бъдат отнети, то с ограничавания се започва а лично аз по принцип не искам акъл от фашисти, от ционисти и от комунисти. И вие можете да направите избор но сега
22
20
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
ЕВАЛАРКА, АБСОЛЮТНО ТОЧЕН КОМЕНТАР!КОЙТО ОТРИЧА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, ЖЕЛАЕ УНИЩОЖЕНИЕТО НА НАШАТА ПЛАНЕТА! ЧОМСКИ - РЕСПЕКТ!
21
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ноам Чомски беше и все още е любимец на СССР и Русия, а сега критикува домашния любимец на господин Путин господин Тръмп.
20
2
 
20
 
! Отговори
Хаш 5 Ен 1 преди 3 години
На дебата Тръмпи каза нещо много интересно. Вика нещо от рода на:"С новия закон за енергийна ефективност искат да ви построят малки къщички с малки отвори, вместо прозорци"Един вид - искат да превърнат домовете ни в малки затвори, да ни маскират и да не ни рарзрешат да излизаме.Точно както е в романа 1984 на Оруел.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратителен превод!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19Дракълът... Дракулът е ГЕРОЙ!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не разбира.Американската икономика не може да се промени и да стане "зелена" за 4-5 години защото ще стане много скъпа.Като стане скъпа всички отиват в Китай и Индия и почва да няма работа.Като няма работа няма потребление.И нататъка по веригата всичко изпада в криза.Е, сега разни милиардери едва ли ще разпродадат яхтите,самолетите и замъците ама и те ще губят пари.Реалният живот не е филм.
16
6
 
8
 
! Отговори
Най-лошия преди 3 години
"Най-лошия политик е Хитлер"Историята познава МНОООГО по-лоши държавници. Тоя или не е отварял бумага по история или е някакъв манипулатор.Че Влад Цепеш, не е ли бил по-лош? Дето е обезглавявал за добър ден и е забивал хора на кол, само като не ги хареса?А Дракула е само един от МИЛИОНИ примери за ужасно отвратителни владетели по целия свят.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончо е с немски корени и не иска да пречи на Европа.А Байдън има интереси да заграби руските богатства и почва със цветна революция в Украйна.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Европейски Съюз "Адолф Хитлер е пеленаче пред"филантропите и техните европейски слуги които от най високо ниво заявиха че уж заради вируса започвало проследяване, ми още малко и освен маски ще ни сложат и жълти звезди поне на позитивните или на противните. В съседната статия пише че събирането на хора било вредно и явно се готвят и това освен да ограничат но и да забранят. Събудете се бе хора, а тоя дядо изобщо няма да коментирам защото написаното в заглавието е точно обратно на истината.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се молим за чичо Дончо.Айдън,Байдън- Газайдън.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е бил просто глупав и луд.1936г.Германците губят войната заради него.Може да е бил добър оратор и харизматична личност ,безспорно способен е бил да привлече милиони и милиони хора към убежденията си,но като военен никакъв го е нямало.На практика през цялата война няма едно добро решение в смисъл след неговите заповеди или е имало поражение или просто са си губили времето и ресурсите за нищо.Нямал е никаква визия за бъдещето на оръжията-изгонил е почти всички учени и те отишли в САЩ.
11
3
 
5
 
! Отговори
Това коментирайте преди 3 години
Тоя явно е *** за да реве срещу Тръмп и не ми е интересен!По интересен ми е клипа който е качил Борисов в профила си в който ттърси защита в ЕС от прокурори заради ваксини за COVID 19?!Сякаш знае,че ще извърши някакво престъплеение?!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безскрупулен, безчовечен, алчен народец. Впит като кърлеж в световните ресурси и дърпащ конците в сянка. Що е то?
9
3
 
9
 
! Отговори
Европейски Съюз преди 3 години
Ноам Чомски само ако знаеше как изтезават хора в България,Перник ,Адолф Хитлер е пеленаче пред тях!
8
4
 
31
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Еврейски приказки за Лека нощ !Техният човек-добър, другия-лош.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Една редукцийка няма да ни дойде зле...
6
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спящият Байдън стане президент човечеството ще бъда съкратено на половина! Да пожелаем победа на чичо Дони!!!