Съдът в Лондон реши: Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ

Американската страна може да обжалва днешното решение
Обновена: 5 яну 2021 08:08 | 4 яну 2021 13:55, Елка Василева
44
 Съдът в Лондон реши: Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ
Снимка: БГНЕС

Съдът в Лондон отказа да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ, тъй като съществува риск за неговия живот.

Макар че съдебният процес най-накрая приключи, днешното решение едва ли ще е окончателно – отначало беше ясно, че когато която и да е от страните спечели, другата ще обжалва.

Основната причина, поради която съдът прие днес решението си, е състоянието на психичното здраве на Асандж. Съдът е стигнал до извода, че рискът от самоубийство е много висок. А пребиваването му в американски затвор сега, когато от разузнаването се отнасят враждебно към него, може само да задълбочи това състояние, предаде Би Би Си.

Съдът в Лондон заключи, че Асандж страда от аутизъм и клинична депресия, а също така е склонен към самоубийство. По думите на съдията неговото състояние може сериозно да се влоши, ако той бъде отведен в единична килия в САЩ. А Асандж притежава „достатъчни интелектуални способности“, за да заобиколи всички мерки, насочени към предотвратяване на опити за самоубийство. Така рискът за живота на заподозрения е основание за отказа за екстрадирането му.

Още по темата

Днешното решение не означава, че вината на Асандж не е доказана. Лондонският съд нямаше подобно задължение – да се произнася по този въпрос. Ако все пак екстрадирането на Асандж се състои, то съд в САЩ ще решава дали Асандж е виновен или невинен по повдигнатите му обвинения.

Асандж ще остане в затвора през времето, необходимо за обжалване от страна на американската прокуратура.

Адвокат на Асадж съобщи, че защитата му ще поиска той да бъде освободен под гаранция.

Срещу Асандж в САЩ има повдигнати 18 обвинения, по които той е заплашен от до 175 години затвор. Обвиненията срещу него са свързани с най-големия в историята на САЩ случай на разкриване на секретна информация, припомня ТАСС.

Вашингтон обвинява Асандж в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни. Сагата започна през 2010 г., след като Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Той се укри в посолството на Еквадор, където прекара седем години.

През април 2019-а Асандж попадна в ръцете на британското правосъдие и беше затворен за нарушаване условията по гаранцията, въпреки че шведските обвинения отпаднаха.

Защитата на Асандж твърди, че американските обвинения са политически мотивирани и посочва рискове за психическото му здраве.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го изтъргуват когато им трябва, както златото на Венецуела, само и само да се харесат на големия брат, преди подписването на някоя спогодба.
28
1
 
16
 
! Отговори
malart преди 3 години
Онези *** от Швеция оттеглиха обвиненията си за изнасилване, които беше ясно, че са активно мероприятие на ЦРУ, подпомогнато от шведските служби
27
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До мъ даа"Скрипалите - все едно са яли развален хайвер- в края на седмицата ги изписаха...."Приятелю, вие червените четете нещата като Дявола Евангелието.Ние говорехме за Навални, за него информацията е за атака с Новичок. Ако искаш виж дали излезе от болница след една седмица, другарю. Нали Новичока безпогрешно убивал за броени минути/часове? Как така Шелесняков не е умрял и за "минути/часове"? Има и други такива случаи, но вие нарочно не се осведомявате, защото знаете какво ще научите.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асанж оглавяваше група от хора с компютарни умения с които проникваха в тайните на американското правителство.Освен това те го играеха и пощ.кутия в която се получаваха секретни материали от ,явно прецакани служители на АНС,ЦРУ,ФБР и др.Никой друг не бе заплашен от затвор освен Асанж и никой не обяснява защо само той е виновният!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великобритания още не е направила търговски сделки със щатите, Китай и Русия. Ще го търгуват с американците. Тук всичко е пари (в Англия).
24
3
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Седем години да се затвориш и да се криеш от съд който иска да те пусне на свобода. Може да се върне в еквадорското посолство.
23
5
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ФАЩ отдавна загубиха моралното право да съществуват!надминаха дори и нацистка Германия по зверства и престъпления срещу човечеството!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пропаднало човешко същество трябва да си, да смяташ Асандж за престъпник и действията на политическият елит за "правилни". Публикува техни , собствени репорти. Нищо не е писал , нищо не е скалъпил. Седнали да се тюхкат , че издал имената на "помагачи" на САЩ. Ами те самите САЩ , веднъж като им свършиш работа и си обират хеликоптерите и те оставят да се оправяш. Примери хиляди - Ирак, Либия, Афганистан.
21
1
 
2
 
! Отговори
мъ даа преди 3 години
До АнонименАндрей ШелесняковЖелезняков провел в больнице на грани жизни и смерти, в следующие шесть месяцев он не мог ходить, страдал от депрессии и неспособности сконцентрироваться, не мог даже читать. Он так и не вернулся к работе и, полностью не оправившись от отравления.***Скрипалите - все едно са яли развален хайвер- в края на седмицата ги изписаха....та къде са приликите - да го видим този мит?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тях можеше да се прочете как американските дипломати ръсят любезности по адрес на чуждестранни политици. Тогавашната външна министърка на САЩ Хилари Клинтън трябваше да положи доста усилия, за да замаже скандала. Само четири дни след публикуването на депешите беше издадена европейската заповед за арест на Асандж.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тях стана ясно, че американските военни са знаели за тежките издевателства и изтезанията над задържани в иракските затвори, но са си затваряли очите. Още тогава се е знаело и друго: че жертвите сред цивилното население са далеч повече, отколкото официално оповестените. В края на ноември 2010 последваха разкритията около посланическите депеши- поверителна комуникация между американските дипломатически представителства и външното министерство във Вашингтон.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асандж си спечели враг - САЩ, а те натиснаха Швеция да го обвинят. Защо? Ами защото на 5 април 2010 Уикилийкс публикува видеото Колатерални убийци, в което се вижда как през юли 2007 от американски боен хеликоптер разстрелват 12 цивилни граждани, сред които и двама журналисти. През юли 2007 Уикилийкс публикува Афганистанския дневник: близо 76 000 секретни документи, предимно фронтови съобщения, които рисуват една неподправена и доста мрачна картина на военните действия на САЩ,
17
0
 
3
 
! Отговори
ВЪВ САЩ преди 3 години
Казваш истината и...сега ги разбирам нашите лъжливи зелени ***!
16
9
 
5
 
! Отговори
НАТО форевър преди 3 години
Асандж и Сноудън са пропаднали агенти на КГБ, забравени от господарите си червените кремълски терористи и ще гният - единия по затворите, а другия в Блатная
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До usaфобПрочети за Андрей Шелесняков.
14
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
НОРМАЛНИЯ,..."ЛЕГАЛНИЯ" свят дължи много на тоя ДОСТОЕН Човек!!!!..МНОГО!..Но какво получи Асандж като подкрепа от тия,на които се опита да отвори очите?-НИЩО!......"Няма ненаказано добро"..-истина от библейско време....и както казва Хайтов:-"Благодарността е бреме,а отмъщението-удоволствие".
13
1
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Асандж и Сноудън герои на свободата и истината изобличаващи мракобесническият анти-човешки америкнски терор!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се оставии в затвора,щото ако направят грешка да го пуснат,ще запраши в блатная при другарчето си Сноудън.
11
2
 
1
 
! Отговори
usaфоб преди 3 години
До Анонимен.Дори един от създателите на една от версиите се е отровил, но е оцелял..":) Я дай конкретика за този мит!Че има разкази за един че е ходил по вода - и още никой не го е повторил!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там хората имат истински съд, у нас имаме само мижитурки-дупедавци, слуги на мафията.Разбира се, че ги има само като се редят на банкомата, да приберт предпразнично няколко заплати и "антикорупционни" суми накуп.Представяте ли, държавата ти дава допълнително пари, само и само да не изкушаваш от рушвети.Ти ако това ти е мотивацията в службата и кариерата, значи си *** магистрата.