Съдът в Лондон реши: Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ

Американската страна може да обжалва днешното решение
Обновена: 5 яну 2021 08:08 | 4 яну 2021 13:55, Елка Василева
44
 Съдът в Лондон реши: Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ
Снимка: БГНЕС

Съдът в Лондон отказа да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в САЩ, тъй като съществува риск за неговия живот.

Макар че съдебният процес най-накрая приключи, днешното решение едва ли ще е окончателно – отначало беше ясно, че когато която и да е от страните спечели, другата ще обжалва.

Основната причина, поради която съдът прие днес решението си, е състоянието на психичното здраве на Асандж. Съдът е стигнал до извода, че рискът от самоубийство е много висок. А пребиваването му в американски затвор сега, когато от разузнаването се отнасят враждебно към него, може само да задълбочи това състояние, предаде Би Би Си.

Съдът в Лондон заключи, че Асандж страда от аутизъм и клинична депресия, а също така е склонен към самоубийство. По думите на съдията неговото състояние може сериозно да се влоши, ако той бъде отведен в единична килия в САЩ. А Асандж притежава „достатъчни интелектуални способности“, за да заобиколи всички мерки, насочени към предотвратяване на опити за самоубийство. Така рискът за живота на заподозрения е основание за отказа за екстрадирането му.

Още по темата

Днешното решение не означава, че вината на Асандж не е доказана. Лондонският съд нямаше подобно задължение – да се произнася по този въпрос. Ако все пак екстрадирането на Асандж се състои, то съд в САЩ ще решава дали Асандж е виновен или невинен по повдигнатите му обвинения.

Асандж ще остане в затвора през времето, необходимо за обжалване от страна на американската прокуратура.

Адвокат на Асадж съобщи, че защитата му ще поиска той да бъде освободен под гаранция.

Срещу Асандж в САЩ има повдигнати 18 обвинения, по които той е заплашен от до 175 години затвор. Обвиненията срещу него са свързани с най-големия в историята на САЩ случай на разкриване на секретна информация, припомня ТАСС.

Вашингтон обвинява Асандж в шпионаж и разкриване на военни и дипломатически тайни. Сагата започна през 2010 г., след като Швеция повдигна обвинения срещу Асандж за изнасилване и поиска екстрадицията му от Великобритания. Той се укри в посолството на Еквадор, където прекара седем години.

През април 2019-а Асандж попадна в ръцете на британското правосъдие и беше затворен за нарушаване условията по гаранцията, въпреки че шведските обвинения отпаднаха.

Защитата на Асандж твърди, че американските обвинения са политически мотивирани и посочва рискове за психическото му здраве.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Ето разликата преди 3 години
Цивилизования САЩ демократично те кара да се самоубиеш в клетка.Дивата Русия - изобщо не ти обръщат внимание, та го играеш отровен и лаеш отпод полата на господаря си.
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 9Другарю, ако беше прочел за създаването на Новичок, щеше да знаеш, че с веществото е имало аварии, изтичания и пр. Дори един от създателите на една от версиите се е отровил, но е оцелял и то по доста подобен начин както с Навални. Това е публично достъпна информация, но вие сте неграмотни и не обичате да четете: предпочитате да си фантазирате за това как са нещата.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Време е да го освободят напълно, достатъчно го тормозиха, за това, че изми стъклото.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Интересна работа: когато Путин се опита да утрепе Навални, "няма начин", "не се интересуват от него", "няма доказателства". Когато адвокатите на Асандж твърдят, че има склонност към самоубийство "вервай си".Мдааааа.А може ли да сте още по-жалки?
5
1
 
5
 
! Отговори
У Б И Й Ц И преди 3 години
АКО ТОВА БЕШЕ НАПРАВЕНО В БЪЛГАРИЯ, РУСИЯ ИЛИ ВЕНЕЦУЕЛА ТО МЕЖДУНАРОДНО "" ДЕМОКРАТИЧНО"" ОБЩЕСТВО ЩЕШЕ ДА ВРEKHE И ОРEBE СВЕТА C ПИСЪЦИ И КОНСПИРАЦИИ ДА НИ ЗАЛЕЯТ ДА НАПЪЛНЯТ FAКЕ МЕДИИТЕ СИ КАКВИ НЕ СПРАВЕДЛИВОСТИ ИМА ПО СВЕТА И КАК ТЕ""ДЕМОКРАТИТЕ"" ВИДИШ ЛИ ЩЕ. И ДА СПАСЯТ ЖЕСТОКО ПРЕСЛЕДВАНИЯТ БОРЕЦ ЗА СВОБОДА.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее Путин, най - високото джудже в света.
3
0
 
13
 
! Отговори
Американска свобода преди 3 години
Това е американската 'свобода' на словото!Направо демократично ти оставят възможност да се самоубиеш!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Children of CornЯвно не си прочел статията: съда говори за самоубийствени наклонности на Асандж, твърдения на собствените му адвокати.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това означава буквално "Да се правиш на луд".