Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България

За щурма на Конгреса: Това става в държави като тази, от която баща ми е избягал
8 яну 2021 21:30, Елка Василева
190
Рита Уилсън: Това не е Америка, заради която баща ми избяга от България
Снимка: архив, БГНЕС

Емоционално послание на актрисата Рита Уилсън, чийто баща е българин: "Баща ми избяга от България за свободата, която предлага Америка. Но това, което видяхме сега, не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел".

“Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.” Така започва емоционалното обръщение на американската актриса Рита Уилсън, публикувано в Тwitter, пише Дойче веле.

В текста съпругата на Том Ханкс не пропуска да спомене българския си произход. “Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна”, пише Уилсън.

"Това не е Америка"

“Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел”, четем още в емоционалното послание.

Още по темата

“Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: “Бог да благослови Америка”. Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много,” пише актрисата.

По-нататък в посланието си Уилсън прави паралел между сцените в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ неведнъж е подхождала към чернокожи. “Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм”, пише още актрисата и подчертава: “Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя.”

"Моят тъст е от България"

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис, Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера “Куциян”. Успява да избяга и да замине за Съединените щати, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. “Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши”, разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него Ханкс посвещава ролята си във филма “Терминалът”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До V обрезанияА ти ставаш .щото и пети клас нямаш ;) Надеждата крепи *** .
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Америка ли е масовото ограбване на магазините и трошене на имущество,бутане на паметниците на американски герои?
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иначе какво става с визите за САЩ, днес след 30 години свобода и демокрация , навеждане и целуване на американски *** българите могат ли свободно без визи да бегат при свободата в САЩ, или?
16
2
 
13
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
Маргарита Ибрахимов от кой *** е ?
15
6
 
16
 
! Отговори
ABV преди 3 години
Баща и избягал от трудов лагер, в тези лагери пращаха т.н. хулигани . Сега тука няма такива лагери и затова е пълно с хулигани . Ще е полезно пак да ги открият тези лагери!
14
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
".......в Калифорния под името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България."...!!!Какъв "български мохамеданин" е баща й,като е роден в Гърция и "ПО-КЪСНО СЕ Е ПРЕСЕЛИЛ в България"?!този си е чиста пробапотурнак!..И името,и фамилията,и религията му са ТУУУРСКИ!../или от някое потурнашкоплеме/...та точно е написал колегата долу:-"Я СТИГА!"
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как така не са го разстреляли на границата като е бягал?!
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е много просто........тя винаги си е била такава, но заблудените българи, подлъгани от сладките лъжливи приказки за "свобода и демокрация" на разни "радио европа" и разни там западенски бо-к-лу-чар-ски кофи, се юрнаха на запад!! Никого не съжаляваме, защото и нас никой не ни съжалява!!!
11
3
 
29
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Интересно,защо Ибрахим не е избягал в някой ориенталски рай,като Саудитска Арабия или Иран???
10
25
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Баща и бил умен човек и се е сетил да избяга, а останалите българи са прости и не са се сетили да избягат от ада в България и да отидат в рая Америка.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям праз !
8
9
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Ми като не ти харесва, върни се в България да те пребият фалшивите полицаи от Делта гард и ще ти се наместят понятията.
7
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е. Така беше: всички виждахме разликата между демокрацията и комунистическия строй в България. Жалко, че подобията на хора, които щурмуваха Капитолия никога не са живели в истинкси комунизъм: те си мислят, че свободата е даденост и си играят на демокрация, без да я разбират.
6
21
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Българина му е *** тиквата и не може да разбере че във фалирали държави ще се живее все по зле а заради глобализма парите ще се разпределят по равномерно в света. Това е математика за пети клас.Проследете паричните потоци .Вижте сметките и цените и ще разберете защо като фалира някой човек всеки го избягва. Същото е и с държавите.Азиатски държави ще изпреварят бързо запада .Това е неизбежно
5
8
 
25
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Комрад Байдън (Сорос) на 20 януари получава куфара с червения бутон!И танците започват!Стягайте се,не остана!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това, което се случи в Капитолия, искам да се извиня на онези 17% българи, които навремето гласуваха за Жорж Ганчев.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър ден!
2
3
 
14
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Паритеееееее!
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Том Ханкс е православен.