Центърът на Вашингтон заприлича на укрепен лагер

Днес е последният ден на Тръмп в Белия дом
Обновена: 19 яну 2021 08:53 | 19 яну 2021 08:52, Петя Славова
78
Центърът на Вашингтон заприлича на укрепен лагер
Снимка: БГНЕС

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в длъжност на избрания за негов наследник на поста Джо Байдън.

48 часа преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон приличаше на укрепен лагер, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Хиляди бойци от Национална гвардия вече патрулират по улиците на американската столица. Утре броят им ще достигне 25 хиляди. Националната гвардия ще охранява обширната "червена зона", простираща се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на САЩ, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.

Улиците на Вашингтон бяха празни вчера - Денят на Мартин Лутър Кинг. По традиция на този официален празник, почитащ паметта на убития борец за граждански права, много американци се посвещават на доброволческа дейност, отбелязват БТА и АФП.

Това "е подходящ начин за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме", написа в Twitter Байдън. Той си е поставил за цел да помири американците, дълбоко разделени след управлението на Тръмп.

Вчера сутринта Байдън се включи в раздаване на храна от благотворителна организация във Филаделфия, щата Пенсилвания. Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф направиха същото в беден квартал на Вашингтон.
В столицата, въоръжени войници и полицаи пред бронирани автомобили замениха обичайните зяпачи. Обикновено натоварени улици са блокирани с бетонни заграждения.

Най-малко двама въоръжени цивилни бяха задържани през последните дни край "червената зона".
Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса, за да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 човека вече бяха повдигнати обвинения заради ролята им в насилието, което струва живота на петима души. Сред тях са бивши и настоящи представители на силите за сигурност.

За да гарантира, че бойците от Националната гвардия, разположени във Вашингтон, не представляват риск за сигурността, ФБР проверява тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на САЩ, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои процес срещу него в Сената.

Последното проучване на общественото мнение преди края на мандата на президента е неблагоприятно за него. Проведено от института "Галъп", то показва само 34 процента одобрение за Тръмп. Рейтингът му е на най-ниското си равнище за тези четири години. Тръмп влезе в Белия дом с 45 на сто одобрение - дял, който се повиши до 49 процента в началото на миналата година.

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на САЩ ще помилва или замени присъдите на стотина души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
HAHA преди 3 години
Вражеските медии казват 65к , (65+25)/2=40к :-)
64
6
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Американците не налага демокрацията. Те я защитават, защото е спечелена с честни и демократични избори, а Тръмп иска да я открадне с фалшификации. Е по това той прилича на мутрите у нас.
63
0
 
2
 
! Отговори
Е като не се продава преди 3 години
Като експортната американската демокрация не се продава по света - правят и реимпорт терикатите!Айде нека са 'свободни' и ощастливени със тези нови 'ценности' !:D
62
3
 
0
 
! Отговори
до 25000 войници преди 3 години
Крайно време е да се прегледаш на психиатър?!Какви хиляди виждаш около Борисов ДА ГО ПАЗЯТ,КАТО НАЙ ЧЕСТО Е С ЕДИН БОДИГАРД,А В ПО ДОБЪР ВАРИАНТ ОЩЕ ЕДИН??!!Като дрънкате,ами имайте малко кума и срама на омразата си към човека ,който възстанови България от ВАС МУ ТРИ ТЕ и крадците на ДДС и изнудвачите,ало измамниците,митническите далавераджии и т. н. да не изброявам!Нито Америка е България,нито обратното,нито има място и каквато и да било прилика за сравнение!!
61
1
 
5
 
! Отговори
Realist преди 3 години
До Анонимен 70: Ama ти помниш какво се е случило преди 76 години на 9.09 1944 г ??? Надявам се да помниш и какво построиха тези хора за 45 години и вече виждаме всички как изградената инфраструктура тогава се използва сега ! Да но тогава нямаше банани и това беше от "жизненоважно" значение.За съжаление за 30 години наложена ни "демокрация" историята доста се промени в полза колониално управляващи ни сили.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, бе ще ги оставят да им се качат на главите.Все едно хвърлящите развалена риба да вземат властта.Това вече сме го преживяли, когато на 9. септември 44та овчарите взеха властта.Видяхме какво се случи - терор и концлагери.
59
2
 
2
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАН преди 3 години
грозната Чебурарашка като един виден американофил не му издържа сърчицето и не пише тъжни коментари за работодателя си...каква лична драма!:):)
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазая изкукуригалия старец от народната любов.Всъщност някой трябва в попследния момент и да му напомни за какво ще го докарат в белия дом.Може да си помисли,че е на сватба.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама наистина - все едно,че Пиночет встъпва на власт. Пък се смеян на Ким и Лукашенко.
56
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това прилича на встъпване в длъжност на диктатор дошъл на власт след военен преврат, нищожна добро не ни чака с такава "демокрация".
55
2
 
16
 
! Отговори
Еха! преди 3 години
Такава гледка исках да видя!Американците налагат демокрацията във Америка!Също като в близкия изток - демокрация под окупация и със сила!Евалата!
54
4
 
1
 
! Отговори
за 64 преди 3 години
До АнонименНЯМА СМИСЪЛ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ, СЕДИ СИ НА СЕЛО И СИ ТРАЙ.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най великата ,,демокрация,, хахаха
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отпада карантината, да идва 3-ти март, а после и суаретата на Бузлуджа и яз.Копринка, че другарете и товарищите съвсем изтрещяха и пак се хвенаха за загниващия американски импрериализъм и лошият западен капитализъм..Да ударят по някое СОЦ-пиво и подпалят ритуално знамето на ЕС, че сърбежите да се поуталожат, освен ако Румбата не вдигне пак юмрук да разжужи червеният кошер..Що се отнася до американски империализъм той както си загниваше надживя СеСеСерето, ще надживее и путерландията
51
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До ЕК - БългарияНе работя на Раковска 124 и не съм другар.
50
1
 
1
 
! Отговори
болни хора преди 3 години
Какво ли не прави лакомията за власт!?
49
2
 
13
 
! Отговори
РЕЖИМЪТ В САЩ преди 3 години
бил загрижен за свободата и демокрацията по света. Нека първо си оправят своята кочинка
48
2
 
2
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 3 години
До анонима 52: Голата истина е неприятна, защото е като водата - естествена е, но... не опиянява.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Камала Харис няма да стане президент.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайският Резидент Байдън може би ще встъпи в длъжност, не е сигурно.