Удължиха присъдата на убиеца на Джорд Флойд с 20 години

Смъртта на чернокожия мъж предизвика вълна от протести
Обновена: 8 юли 2022 17:59 | 8 юли 2022 16:47, Йоана Цонева
29
Удължиха присъдата на убиеца на Джорд Флойд с 20 години
Снимка: БГНЕС

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин, който се прочу, след като уби чернокожия Джордж Флойд по време на арест, получи още 20 г. затвор. Този срок обаче няма да бъде добавен към първата 22-годишна присъда, съобщи Би Би Си.

Дерек Шовин получи нов срок по федерални обвинения за нарушаване на гражданските права на убития мъж. Федералните прокурори на САЩ поискаха да бъде осъден на 25 г. за това, че е нарушил правата на Флойд, като е стъпил на врата на задържания, докато е бил с белезници, и му е отказал медицинска помощ.

През декември Шовин сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновен. Поради това прокурорите поискаха новата присъда да не се прибавя към предишната и съдията даде на подсъдимия присъдата, поискана от адвоката му.

Преди една година Шовин е осъден на 22 г. затвор за убийството на 46-годишния Джордж Флойд.

Двете присъди ще бъдат изтърпявани едновременно, като основното, което ще се промени за него, е, че ще бъде преместен от местен затвор в Минесота във федерален затвор.

Смъртта на Джордж Флойд през май 2020 г., заснета от свидетел с телефона му, предизвика вълна от демонстрации срещу белия расизъм и полицейската бруталност под лозунга "Животът на чернокожите има значение". Тази вълна обхвана САЩ и някои други държави.

Още по темата
В рамките на споразумение с прокуратурата по второто обвинение Шовин се признава за виновен в нарушаване на правата на друг чернокож съгражданин - 14-годишно момче, което е било задържано от полицай през 2017 г.

Според обвинението Шовин го е държал за гърлото, ударил го е с фенерче по главата и след това е натискал с коляно врата и горната част на гърба лежащия и окован с белезници тийнейджър в продължение на 17 минути. Тийнейджърът не се съпротивлява, а само вика майка си.

Според прокуратурата цялата тази сцена е записана на видео, което не е публикувано.

В изказването си пред съда Шовин заяви, че за съдията не е било лесно да вземе решение в такава "политически натоварена атмосфера", но се е опитал да бъде справедлив.

Обръщайки се към децата на Флойд, Шовин им пожелава всичко най-добро в живота, но не им се извини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО - САМО НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕ СЕ СУМИРАТ ПРИСЪДИТЕ !? НЕ Е ЛИ ТОВА ПРИКРИТА ФОРМА НА РАСИЗЪМ?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До САЩ абсурд,БГ двоен - Нали знаеш какво е това - бумащина. Ако всеки задържан каже "лошо ми е" и го пуснат, може да извади пистолет да ги застреля и да избяга.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полицаят е рискувал нежното си бяло коленце заради твърдия, дебел, черен врат на един звяр.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черният вика "Не мога да дишам", а белият вика "Заболя ме коляното".
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белият полицай убива черни. В затвора черните ще му стъпят на врата и на ребрата, за да му покажат, че няма нищо опасно в това, което е направил и той е невинен.
20
0
 
4
 
! Отговори
САЩ абсурд,БГ двоен преди 1 година
Абе само на мене ли прави впечатление че като беше проснат на земята, чeрният викаше, "не мога да дишам",докато главата му беше на половин метър под ауспухът на патрулката?НО!Да приемем че ченгето го е задушило.В началото съдът не можеше да повдигне никакви обвинения срещу ченгето,тъй като то беше изпълнявало рутинна практика.Но като се вдигнаха черните на протест,ченгето стана виновно и получи доживотна.А тук като недоволства цялото общество срещу тcигaHиTe, ефект нулев за раздаване на правда.
19
0
 
4
 
! Отговори
Уффф че преди 1 година
Уффф..., че е грозен тоя Флойд.
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да го наградят с медал, а не със затвор. Флойд бешее опсен престъпник и рецидивист.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е тука убиха две млади момичета и нщо- сега нали разбрахте каквма държава имаме- резерват
16
9
 
5
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Ганч40 за нищо не става (в Америка предимно за шофьор) обаче вари го печи го си мисли че е от по добрата част на човечеството и му се полага да бъде расист по право ... Дерек шовин доброто ченге!? Ашколсун, бе Ган40! Трагикомедия българска!
15
3
 
8
 
! Отговори
ЕС+САЩ=цензура преди 1 година
Хвала на всяка мангу((ста, която убива, краде или изнасилва и срам за всеки полицай, който пази населението от тези *** отрепк!!и. Това са нашите ЛибералниШорошоидниЦености -педофилия, ЛГБТ и Либерастия!
14
4
 
15
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Примитива е бил на 10 вида наркотици, всеки момент е щял да спре да диша от само себе си.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие виждали ли сте негьр да има трудности с дишането?
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези в САЩ тотално са се смахнали. Идолизират някакъв черен престъпник и наказват служител на реда за това, че си е свършил работата.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По интересното е друго, казаха, че такъв бил реда и така се постъпвало, с притискане на главата с крака, ако е вярно това , дали ще продължават да използват този метод и начин на действие и срещу други хора?
10
4
 
21
 
! Отговори
Д-р Иванов Карлуково преди 1 година
За какво "УБИЙСТВО" става въпрос. Имаме: 1. Извикване на полицията за ползване на фалшива банкнота. 2. Полицаите заварват шофьор, който е дрогиран и пиян. 3. Справка на личността показва престъпник лежал няколко пъти в затвора, един път за въоръжен грабеж в дома на бременна жена. 4. Мъжът се съпротивлява при ареста! .... Ако полицията го беше оставила в състояние на наркотично опиянение да шофира, колко човека щяха да бъдат жертви? КАКВО ТОЧНО ТРЯБВАШЕ ДА НАПРАВЯТ ПОЛИЦАИТЕ?
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 11Според теб точно този ли ненормалник има право да издава и изпълнява смъртни присъди?Такива хора са за дълъг затвор и както виждаш там законите работят.
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да опявате в захлас "заради един афроамериканец наркоман едно добро ченге е в затворът" защо не се поинтересувате тоя защо е уволняван от предишните си работни места като охрана в казино и в стриптийз бар преди това?Ами защото е проявявал безпричинна агресия към клиентите и черни и бели. Няколко се е опитвал да задуши други ги е пръскал със спрей и удрял с палка.Не е наред очевидно е.Луд психар.Не виждам какво общо имат с това добрите полицаи?Много филми гледате уважаеми коментиращи.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дават му още 20 години, защото не му е прочел за правото на негъ ра да не диша
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми хубаво, ама после тия неми ги давайте за пример тоя е бил 1236433 вида дрога в кръвта за да умре, тоя полицай сигурно е задържал стотици по този начин, а, ако престъпника не е буйствал някой либерален съдия щеше да го пусне да извършва още престъпления.