Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"

Вицепрезидентът на САЩ призова за правосъдие
18 фев 2023 19:38, Красимир Ангелов
343
Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството"
Снимка: БГНЕС

Русия е извършила „престъпления срещу човечеството“ по време на войната си в Украйна, заяви вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и призова за „правосъдие“, предаде Франс прес.

"Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството“, каза Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят, "докогато потрябва", тази страна.

"Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството“, каза Харис. Тя говори за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, също и за „насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци" в Русия.

"И казвам на всички извършители на тези престъпления и на техните началници или съучастници в тези престъпления: ще отговаряте за тях", добави вицепрезидентката на САЩ.

Това е първият път, когато САЩ официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, откакто федерацията нахлу в съседната страна през февруари 2022 г.

В отделно комюнике шефът на американската дипломация Антъни Блинкън увери, че „не става дума за случайни или изолирани действия“, и спомена за „всеобщо и системно нападение на Кремъл срещу гражданското население на Украйна“.

Той подчерта, че използвайки определението „престъпления срещу човечеството“, САЩ се ангажират съответните хора от руските сили и други неназовани виновници „да понесат отговорност за своите действия“ пред правосъдието.

"Не може да има безнаказаност за тези престъпления", заключи Блинкън.

От началото на руското нашествие САЩ са документирали или описали над  30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски в Украйна, уточни Държавният департамент.

През септември разследващи от ООН обвиниха Москва във военни престъпления "в големи мащаби" в Украйна.

(БТА, Андрей Шарков)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Лекар ихтиманец Лекари в Ижтиман не се раждат. Виж говедари става.
190
0
 
0
 
! Отговори
e712caba@opayq преди 1 година
До Българин Е сега вече знаеш - спри да ревеш!
189
1
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
До Анонимен Всеки обикновен българин го знае това... Сигурно те смятат за много тъъъпо паарче в ттроолската агенция където си на служба за да ти пратят да публикуваш тази некадъърна опорка ... Хахахаха
188
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки обикновен българин го знае това , че Русия с военни престъпни се настанява в Украйна. Същото беше и войните на Милошевич в Югославия. Нападаше ту Хървати ту Босненци. Искаше цяла СФРЮ да има една столица Белград.
187
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камило, за престъпления срещу човечеството вас трябва живи да ви дерат.
186
3
 
19
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Тая Камилица знае ли че ДЖО БИДЕН БЕШЕ СЕНАТОРЪТ КОЙТО ЛОБИРА В АМЕРИКАНСКИЯ СЕНАТ НАТО ДА ИЗПОЛЗВА БОЕПРИПАСИ С ОБЕДНЕН УРАН В БИВША ЮГОСЛАВИЯ ? Тоя дето не са мозъчноувредени сороски зомбета може да намерят речта му в Интернет . Все още е достъпна и никой дори не се опитва да я крие . какво пък толкова . Абсолютно забранени от ООН боеприпаси били използвани в някаква си държава ? Ко толкуз ? Това въобще не е престъпление ? Ама хич.
185
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камала Харис осъди Русия за "престъпленията срещу човечеството" А САЩ са демократични миротворци в световен масщаб!
184
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не знаех, че г-жата вицепрезидентка на САЩ е главна съдийка на войната между Русия и НАТО. Ами, така си е, човек като мен не може да знае всичко. Особено пък за търговията с оръжия на САЩ. Както и с дълговете им на шейените.
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 315. Ами и вас никой не ви е питал за неграмотните мнения, ама щедро ги раздавате. След като дори не знаете дефиницията на понятието "престъпление срещу човечеството".
182
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не обръщайте внимание на лелята, никой не я питал за мнението й.
181
5
 
18
 
! Отговори
Вижте на снимката преди 1 година
фанатичния празен и бездушен поглед на рептилката с неясен смесен произход и промит мозък... И това нещо са го поставили начело на Краваристан след БайДрън - кафявия памперс?!? Сигурно са свършили белите читави хора във ФАЩ,щом опряха до това...
180
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Google - как изглежда мариупол 2023, сега
179
7
 
27
 
! Отговори
Съдията Дред преди 1 година
И това го казва вицепрезидент на страна която все още държи цял един етнос , коренните жители на континента Америка В РЕЗЕРВАТИ зад бодлива тел и без права. Е това е върховна НАГЛОСТ. Какво ли ще стане ако България затвори ромите в резерват и им отнеме гражданските права? А Испания- каталунците ? Ами ако Великобритания беше затворила в лагери ирландците си които не искаха английско управление? Историята ПОМНИ само още една друга държава затворила малцинства в лагери.... НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ
178
7
 
21
 
! Отговори
До този на снимката преди 1 година
Забравих най важното. Кой бомбардира мирна София далеч от фронта и без никакво военно значение през Втората световна война ? Американските Летящи крепости са хвърляли дори играчки с експлозиви !? Това не са ли престъпления срещу човечеството ?
177
4
 
31
 
! Отговори
До този на снимката преди 1 година
Кой го казва ? Точно тези които, сринаха без никаква военна причина Хамбург Берлин Дрезден Лайпциг Токио и внимание...с Ядрени бомби Хирошима и Нагасаки през Втората световна война! А след това нападнаха суверенни държави като Корея Виетнам Гренада Салвадор Югославия Ирак Либия Сирия Афганистан и ги съсипаха. Факт ! Сега по добре ли живеят хората там ? За 30ина години американските бази достигнаха границата на Русия. Колко военни бази и ракети е разположила Русия в Канада и Мексико ?
176
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам изборите през 2024 когато Камала и Байдън ще си отидат безславно в страниците на истрията и Тръмп ще бъде избран за втори път. При една кандидатура на Тръмп на изброрите рупубликанците ще се активизират и ще доведат и децата си които са навършили възрастта за гласуване да пуснат гласи си за Тръмп.
175
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде видя престъпления срещу човечеството чак тази цветнокожа американка? Води се локална война, която дори не покрива цула украйна и не е война, а специална военна операция. Слушайте Путин, преди наистина да въвлечете цялото човечество в пълномащабна ядрена война. Вие сте злодеите и всеки, който не е предубеден го вижда.
174
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дадеш на черна власт, това означава глупост :)))
173
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ще има! Няма къде да се скрият.
172
2
 
6
 
! Отговори
Милото преди 1 година
и то съдник станало, че се брои и за човечество. То вярно - вицетата, горките, нямат много работа :)