Ще се повтори ли 2008 г.? Новата банкова криза удря световната икономика

В основата й е затягане на паричните условия от страна на ФЕД и ЕЦБ
20 мар 2023 07:10, Анисия Иванова
95
Ще се повтори ли 2008 г.? Новата банкова криза удря световната икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банковата криза, която засегна Silicon Valley Bank (SVB) миналата седмица, се разпространи. С трепет си спомняме за две скорошни финансови зарази: Азиатската финансова криза от 1997 г., която доведе до дълбока рецесия в Азия, и Голямата рецесия от 2008 г., която доведе до спад в световен мащаб. Новата банкова криза удря световната икономика, която вече е нарушена от пандемии, войни, санкции, геополитическо напрежение и климатични сътресения.

В основата на настоящата банкова криза е затягането на паричните условия от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) след години на експанзионистична парична политика. През последните години и ФЕД и ЕЦБ поддържаха лихвени проценти, близки до нулата, и заливаха икономиката с ликвидност, особено в отговор на пандемията. Лесните пари доведоха до инфлация през 2022 г. и двете централни банки сега затягат паричната политика и повишават лихвените проценти, за да спрат инфлацията.

Банките плащат лихви по депозитите и се стремят към по-висока възвръщаемост на дългосрочните инвестиции. Когато централните банки повишат краткосрочните лихвени проценти, лихвите, плащани по депозитите, могат да надхвърлят приходите от дългосрочните инвестиции. В този случай печалбите и капиталът на банките намаляват. Може да се наложи банките да наберат повече капитал, за да останат сигурни и да работят. В екстремни случаи някои банки могат да фалират.

Дори платежоспособна банка може да фалира, ако вложителите изпаднат в паника и внезапно се опитат да изтеглят депозитите си - събитие, известно като масово теглене на депозити от банката. Всеки вложител се втурва да изтегли депозитите си преди другите вложители. Тъй като активите на банката са обвързани с дългосрочни инвестиции, банката не разполага с ликвидност, за да предостави готови парични средства на паникьосаните вложители. SVP е подложена на такова масово изтегляне на пари от банката и бързо е подкрепена от правителството на САЩ.

Банковите масиви са стандартен риск, но могат да бъдат избегнати по три начина. Първо, банките трябва да поддържат достатъчно капитал, за да поемат загубите. Второ, в случай на масово изтегляне на средства от банките централните банки трябва да им предоставят спешна ликвидност, като по този начин прекратят паниката. Трето, държавното застраховане на депозитите трябва да успокои вложителите.

И трите механизма може да са се провалили в случая на SVB. Първо, банката очевидно е допуснала сериозна влошаване на баланса си, а регулаторите не са реагирали навреме. Второ, по неясни причини регулаторните органи на САЩ затвориха SVB, вместо да осигурят спешна ликвидност от централната банка. Трето, застраховката на депозитите в САЩ гарантираше депозити само до 250 000 щатски долара и така не спря масовото теглене на влогове от големи вложители. След изтичането на депозити американските регулатори обявиха, че ще гарантират всички депозити. Непосредственият въпрос е дали фалитът на SVB е началото на по-обща банкова криза. Повишаването на пазарните лихвени проценти, предизвикано от затягането на мерките на Фед и ЕЦБ, засегна и други банки. Сега, след като е настъпила банкова криза, паниката от страна на вложителите е по-вероятна./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
12
 
! Отговори
Математико преди 1 година
Сега избора е между висока инфлация, която да изяжда благосъстоянието и тотално счупване на банковата система. За момента ФЕД избира първия вариант, като само за миналата седмица пусна в обръщение нови 217 млрд. долара, като така ще удължи агонията още известно време. ЕЦБ държи по-здраво юздите и с малки стъпки затяга колана, което ще доведе до рецесия в Европа + евентуално 4-5 фалирали банки и високи лихви за поне петилетка напред.
69
3
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НОВАТА БАНКОВА КРИЗА УДРЯ САНКЦИОНИРАЩИ ДЪРЖАВИ !!!
68
0
 
10
 
! Отговори
69 преди 1 година
Как да се доверя на експертното ви мнение, когато е толкова неграмотно написано? Ако един човек е учил и чел, той е грамотен. За да си експерт в някаква област, трябва да си учил и чел. И така стигаме до следния въпрос. Какво се случва в главата ви, че да вярвате, че мнението ви има някаква стойност?
67
0
 
16
 
! Отговори
- преди 1 година
Най-накрая хората могат да се опитат да си отворят очите, че банките не разплогат с техен капитал, а оперират с капитала на народа. Вземат пари от някоя централна банка примерно БНБ при лихва 0.1 а след това дават пари на народа при лихва над 3%
66
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Путин е виновен.Той маниполира банковата система на САЩ
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първо пазарът не е свободен - основното правило на пазарната икономика не съществува в евроатлантическия свят - копуваш от когото ти кажат и продаваш на когото ти кажат - второ - една държава като и трябва нещо си пуска печатницата за зелени книги и си го купува - другите духат супата- това е соца се оказа много по справедлив - хора дето управляваха предприятия за милиарди даже не бяха милионери
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас това няма да ни засегне. Нашите банки са толкова окрупнели,свръхбогати,гладни и алчни за пари обиращи по всевъзможни начини клиентите си чрез различни такси само такса все още няма така че тази криза ще ги подмине като бърз влак малка гара. Швейцарските и американските банки пасти да ядат пред нашите. През 2008г. нито една бг банка не беше фалирала или да е била в лошо финансово състояния.
63
5
 
21
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Който гроб копае другиму сам пада в него!! Това важи с пълна сила за санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия!!
62
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До месец-два започват съкращенията. Конкретно в ИТ сектора се задава голямата метла.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да почнат да печатат няма да ги раздават на отрицателни лихви както при ковида.
60
3
 
27
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Е кво ся? Маркс бил прав за "гнилия капитализъм", така ли? Ми тогава да го върнем в учебниците. То и без това се видя, че "свободен пазар" няма: субсидии, регулирани икономически сектори, спасяване на банки и предприятия и т.н. Това се нарича СОЦИАЛИЗЪМ, не пазарна икономика. Обаче искам скъсани дипломи и научни степени, като много хора ядоха хляб от този фикционален неолиберален наратив.
59
0
 
12
 
! Отговори
селянин преди 1 година
слава на господ че ме е научил да си варим ракийка и да си бръкам винце ягнищата сами си растат па друго ми не требе жената гледа некви тревки у градината салата и вика ама ного ного не ги уважавам
58
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали трябваше Русия да фалира не ЕС и САЩ?!?!?
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59 евреите са ти виновни задето си неудачник? Не мисля така.
56
6
 
24
 
! Отговори
Слава Россиа! преди 1 година
Гнилия запад умира!! Времето на изтока настъпва!!
55
3
 
11
 
! Отговори
ЕВРЕИТЕ ЕВРЕИТЕ преди 1 година
ТАМ Е ПРОБЛЕМА
54
4
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Мислиш си, че изтокът е по- добър ли? Работил ли си с китайци? Мислиш си, че не си част от западния свят ли?
53
0
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
До Запомнете - Имай предвид че банките които печатат не са в България. Нашите банки могат само да плуват по течението на онези които печатат. Тук може да се вдигат лихвите, да се променят тарифите от днес за утре, да се самофалират но не и да печатат пари. Това е привилегия на други банки.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
санкциите работят ,продължаваме промяната ,видими резултати.
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано! И да фалира гн'у'сният запад с "ценностите" си лъжа и лицемерив!