Ще се повтори ли 2008 г.? Новата банкова криза удря световната икономика

В основата й е затягане на паричните условия от страна на ФЕД и ЕЦБ
20 мар 2023 07:10, Анисия Иванова
95
Ще се повтори ли 2008 г.? Новата банкова криза удря световната икономика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Банковата криза, която засегна Silicon Valley Bank (SVB) миналата седмица, се разпространи. С трепет си спомняме за две скорошни финансови зарази: Азиатската финансова криза от 1997 г., която доведе до дълбока рецесия в Азия, и Голямата рецесия от 2008 г., която доведе до спад в световен мащаб. Новата банкова криза удря световната икономика, която вече е нарушена от пандемии, войни, санкции, геополитическо напрежение и климатични сътресения.

В основата на настоящата банкова криза е затягането на паричните условия от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) след години на експанзионистична парична политика. През последните години и ФЕД и ЕЦБ поддържаха лихвени проценти, близки до нулата, и заливаха икономиката с ликвидност, особено в отговор на пандемията. Лесните пари доведоха до инфлация през 2022 г. и двете централни банки сега затягат паричната политика и повишават лихвените проценти, за да спрат инфлацията.

Банките плащат лихви по депозитите и се стремят към по-висока възвръщаемост на дългосрочните инвестиции. Когато централните банки повишат краткосрочните лихвени проценти, лихвите, плащани по депозитите, могат да надхвърлят приходите от дългосрочните инвестиции. В този случай печалбите и капиталът на банките намаляват. Може да се наложи банките да наберат повече капитал, за да останат сигурни и да работят. В екстремни случаи някои банки могат да фалират.

Дори платежоспособна банка може да фалира, ако вложителите изпаднат в паника и внезапно се опитат да изтеглят депозитите си - събитие, известно като масово теглене на депозити от банката. Всеки вложител се втурва да изтегли депозитите си преди другите вложители. Тъй като активите на банката са обвързани с дългосрочни инвестиции, банката не разполага с ликвидност, за да предостави готови парични средства на паникьосаните вложители. SVP е подложена на такова масово изтегляне на пари от банката и бързо е подкрепена от правителството на САЩ.

Банковите масиви са стандартен риск, но могат да бъдат избегнати по три начина. Първо, банките трябва да поддържат достатъчно капитал, за да поемат загубите. Второ, в случай на масово изтегляне на средства от банките централните банки трябва да им предоставят спешна ликвидност, като по този начин прекратят паниката. Трето, държавното застраховане на депозитите трябва да успокои вложителите.

И трите механизма може да са се провалили в случая на SVB. Първо, банката очевидно е допуснала сериозна влошаване на баланса си, а регулаторите не са реагирали навреме. Второ, по неясни причини регулаторните органи на САЩ затвориха SVB, вместо да осигурят спешна ликвидност от централната банка. Трето, застраховката на депозитите в САЩ гарантираше депозити само до 250 000 щатски долара и така не спря масовото теглене на влогове от големи вложители. След изтичането на депозити американските регулатори обявиха, че ще гарантират всички депозити. Непосредственият въпрос е дали фалитът на SVB е началото на по-обща банкова криза. Повишаването на пазарните лихвени проценти, предизвикано от затягането на мерките на Фед и ЕЦБ, засегна и други банки. Сега, след като е настъпила банкова криза, паниката от страна на вложителите е по-вероятна./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
12
 
! Отговори
Запомнете преди 1 година
Банка няма как да загуби. Ако няма - печата! Не ги мислете. Проблемът е, че тя печата и винаги Има, но хората, данакоплатецът обеднява, защото с печатането идва инфлацията и се обезценява хартията, колкото повече я печатат. Но на банката не и пука, да му мислят хората след банката. Не знам какъв е смисълът да спестяваш нещо, което друг печата безразборно. То се обезценява постоянно.
49
0
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Ако си на трудов договор и не работиш, а взимаш пари, то или взимаш малко пари и те държат за бог да прости, или фирмата е на баща ти, вуйчо ти, чичо ти. При условия различни от горните едва ли. Знам, че е мокър сън за много уанаби-тарикатчета, но света не е устроен така.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 : Правилният подход към успелите хора е да се учиш от тях, а не да ги поучаваш. Завистта и злобата няма да те доведат до никъде.
47
0
 
19
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Зануляването продължава. И така ще бъде след световната шизофрения - Ляви мерки с десни средства. Джендъризъм в действие на всички нива. Само закона на джунглата е в състояние да балансира изкуствено създадената ситуация
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се повтори.Трябва на центаджиите да изгорят центовете,за да не пишат платени пропаганди и да разгарят световни войни.
45
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работата от къщи била привилегия за заслужили. Заслужили сте и сте спечелили единствено Фата Моргана. Как ще се справите вие, работещите от къщи, с настъпващия изкуствен интелект /ИИ/? Вие го градите, но той ще ви ликвидира в следващите няколко години.
44
1
 
15
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Помня, че имаше един човек, който обясняваше нещо за по-висши и по-низши хора, ама нещо се случи през 1945 г. Някой да помни какво е станало?
43
1
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
45, поколението Z?
42
0
 
5
 
! Отговори
todor преди 1 година
Страшна работаааааа...много милиардери ще станат милионери,а сиромаха ще им маха ,маха...водейки се на ,,ямаха''.ха ха
41
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Балонест 41 : Работата от къщи е привилегия за заслужили. Трактори, земеделие, миньорство - те са за такива като теб. Научете се да не гледате в паничката на по-висшите.
40
0
 
13
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Никой "експерт" не го казва, но тая криза е предизвикана от санкциите.
39
1
 
12
 
! Отговори
однако преди 1 година
Абсолютно точна е забележката на любопитно /32/. Пропагандата налага манипулацията, че под световна икономика, трябва да разбираме икономиката пиндостанска и икономиката еесовска. Истината е, че новата банкова криза удря преди всичко наложилите санкции на Русия. Новата банкова криза удря слугите на Пиндостан.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, няма да се повтори 2008. Ще се повтори 1923.
37
2
 
37
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Кризата и рецесията няма да подминат никого в европа и САЩ, поради една много проста причина, а именно - научиха хората да имат пари без да работят. Но няма безплатен обяд, нали? Неможе само да искаш, без да даваш! Коли, къщи, апартаменти, но насреща да работиш от вкъщи? Кой ще кара трактори, камиони, ще работи на полето, в мините? Никой не иска да дои крави, да стриже овце! Да това остана като работа на нисшите африкански и славянски народи. Така че кризата няма да е лека, защото няма работещи!
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oще санкции да наложим? *** и !
35
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно санкциите не работят и се влъщат като бумеранг върху тези които ги налагат. В сащ 2 банки изгърмяха и се очаква още. Европа и сащ ако продължават да наливат пари в Украйна положението им ще стане още по тежко.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е че банката няма налични за да плати, а че парите са вложени в съмнителни активи,които са прекалено податливи. Заеми на фирми които се създават с цел някой да ги купи, но без никаква реална дейност и оборот.
33
0
 
19
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Те не се "изплащат" а се прехвърлят автоматично на влог в друга банка, която изкупува активите на фалиралата. Малко са банките, които оперират със собствени средства, когато теглиш кредит от банка, същата банка тегли кредит от държавната банка, печели от разликата в лихвените проценти. Така че всичко опира до стабилността на една държава.
32
3
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Банкова криза, защото това печатане на пари от заеми доведе до хиперинфлация. Нямате си на представа за какво става дума. Само за 1 година са напечатали 40% от бройката банкноти, които има в обръщение. Идея си нямате за какво става дума. Затова инвестираойте, ни си дръжте пари в банки и вкъщи да се обезценяват. Инвестираойте в злато, сребро, акции на петролни и златодобивни компании. Сега е времето да се инвестира, после няма да може да спестите и 1 стотинка.
31
0
 
19
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
Гарантирани са до 196 хил. лв., но никога не се казва кога ще ти бъдат дадени, няма срок.