Сърбия първа в Европа по брой оръжия на човек

Тя е и пета в света, първи са САЩ
5 май 2023 16:22, Стела Стоянова
31
Сърбия първа в Европа по брой оръжия на човек
Снимка БГНЕС

Сърбия е първо място в Европа и на 5-то място по най-много оръжия.

На сто души се падат 39.14 оръжия по данни на “Small Arms Survey”. По информация на института в страната има 2 719 000 огнестрелни оръжия, от които 1 532 914 не са регистрирани. Съобщнието идва след двете масови убийства, станали в рамките на по-малко от седмица в страната.

Още по темата

С абсолютно същите данни като Сърбия е и Черна гора. Единствената друга държава в Европа, която влиза в топ 10 на света, е Финландия с 32.36 огнестрелни оръжия на 100 души. Голямата разлика между 3-те европейски държави е, че във Финландия от общо 1 793 000 оръжия в цивилни ръце, 1 542 396 са регистрирани.

Друга поразителна разлика между скандинавската страна и Сърбия, кактро и Балканите като цяло, е много ниската смъртност от огнестрелни оръжия. Във Финландия смъртните случаи са 0.21 на 100 хиляди души, което я нарежда на 153 място в света. В Сърбия числото на загиналите от огнестрелни оръжия е 0.82 на 100 хиляди. България, като допълнителен пример, е с 3 пъти по-малко оръжия от Финландия, но има над двойно смъртни случаи на 100 хиляди души (0.55).

Белязаното с кръв разпадане на Югославия и нечовешките военни престъпления обясняват силната тенденция за нерегистрирани оръжия в цивилни ръце. Логично е да се предположи, че има още голям брой оръжия, за които базираният в Женева институт не знае.

На първо място в света е САЩ, където се пада по над 1 оръжие на човек – 120 на 100 души.

Сърбия беше разтърсена от 2 масови стрелби за по-малко от седмица. Тази нощ стрелец отне живота на 8 души и рани 13. 21-годишният убиец е използвал автоматично оръжие след спор с полицай. На 3 май 13-годишен отне живота на 8 ученици и 1 охранител след стрелба в училище в Белград, а 7 тежко ранени ученици и 1 пострадал учител бяха настанени в болница. Според информацията той е взел оръжието на баща си заедно с 5 пълни пълнителя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Сърбияоръжиякласация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В бг и сопите са забранени за обикновените хора. Камо ли ножче с нокторезачка.
26
1
 
1
 
! Отговори
СЪРБИТЕ преди 11 месеца
СЪРБИТЕ НЕ СА РОБИ, КАТО БЪЛХАРИСТАНЧЕТАТА: ВЕЧНО НАВЕДЕНИ И СПЛАШЕНИ ОТ МУТРИ, БАБАИТИ, ПОЛИЦАИ И ПОЛИТИЦИ
25
1
 
1
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 11 месеца
Не е вярно! Най-въоръжената страна по дадените показатели е Швейцария. Стрелят и убиват хората, не оръжията!
24
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 11 месеца
Да и няма нападения над възрастни хора от кафяви индианци. А тук всяка седмица.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И в България горе-доло е същото положение.Тука оръжия имат повечето хора от силовите структори и от съдебната власти.И тонезаконно.Полицаи,прокурори,съдии,следователи,пенсионирани воени и полицаи,ловци и гангстерите.Вероятно има и много малокалибрени оръжия още. от времето на соца.Вероятно има и много нерегистрирано малокалибрено оръжие в градовете и около градовете,което е от разни клубове.Даже си спомням,че в началото на прехода гангстерите ни се гърмяха и с гранатомети.Има и газово.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако искат и гражданска война да си правят, само да не припарват в България лудите с картечница ненормални
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
в страната има 2 719 000 огнестрелни оръжия - и на фона на това, за пръв път чуваме за масови убийства! И понеже са две за седмица, недвусмислено ясно е че са организирани!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"поразителна разлика между скандинавската страна и Сърбия, кактро и Балканите като цяло, е много ниската смъртност от огнестрелни оръжия. Във Финландия смъртните случаи са 0.21 на 100 хиляди души, което я нарежда на 153 място в света. В Сърбия числото на загиналите от огнестрелни оръжия е 0.82 на 100 хиляди" А СЕГА ДА ДАДЕМ И ПОРАЗИТЕЛНАТА РАЗЛИКА В САМОУБИЙСТВАТА? Като в скандинавската страна те са на челно място в световните класации?
19
1
 
5
 
! Отговори
Майстора преди 11 месеца
АААААА ето за кво били тия "събития" от п оследната седмица, видимо дирижирани и странни. То било за да има повод да вземат на сърбите оръжието.
18
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
След всяка война в ръцете на населението остава много оръжие ! Невъзможно е да го иземеш обратно ! Това е много дълъг процес ! В Бг-я след Балканската,междусъюзническата и 1 световна война в населението е пълно с оръжие ! Пикът на ,,доброволно" предаване е в годините 1952-1962 година когато са предадени (конфискувани) много оръжие включително и автоматично (картечници и картечни пистолети) !
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След време ще Украйна ,най вече с оръжия произведени в Б ългария
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
най-въоръжената държава не само в Европа а и в света е Швейцария, там все още има редовна военна служба, при постъпването всеки получава лично оръжие и го задържа за себе си след приключване на службата, напрактика става негово, въпреки че се води на армията, преди години имаше дискусия там дали трябва да остава да се държи от хората тъй като създавало предпоставки за инциденти
15
5
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 11 месеца
АБЕ И в УКРАЙНА НЕ ДАВАХА НА ХОРАТА ОРЪЖИЕ ....АМА КАТО ВЛЯЗОХА РУСКИТЕ АГРЕСОРИ , ИЗСИПАХА САНДЪЦИТЕ С ОРЪЖИЕ И ПАТРОНИ ПО ПЛОЩАДИТЕ.....И СЕГА НА РАШКИТЕ ИМ ПАРИ ПОД КРАКАТА.....така се прави Държава ,баке....ха,ха,хаааа....а не с черешови топчета и селски вили и секири....
14
1
 
11
 
! Отговори
Дедо ми .... преди 11 месеца
...винаги ми казваше , че у една къща винаги требва да има пушка---а , не всеки да се гаври с дома , имота ти и семейството ти--А ТИ ДА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ЗАЩИТИШ!ЗАТОВА --КОМУНИЗМА НИ НАПРАВИ --"РОБИ НА ТРУДА"..защото намери стадо без зли кучета и СМЕЛИ ЧОРБАДЖИИ!
13
2
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 11 месеца
Русия води война с голяма държава Украйна, американците водиха с малка Сърбия, нормално е в тази държава хората да са доста въоръжение.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Където е имало война, поколенията са увредени умствено поне 100 години напред. Сърбите са масово изтрити мозъци, пропити от злоба и агресия. Болни от сърбошовинизъм. Трябва да минат поне още 100 години, да забравят войните от Югославия и да станат хора. Същото ще бъде и в Украйна сега. Поне 100 години няма да има нормален живот. Това прави войната на хората. Дехуманизация.
11
1
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 11 месеца
Ами селата около Асенал Кзанлък?Там градинките се поливат с оръжейно масло ;) Според местния фолклор.
10
4
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 11 месеца
...руските *** требва да се чистят...РАЗНАСЯТ МНОГО БОЛЕСТИ И ЗАРАЗИ!
9
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
...абе друго си е пазара да ти е до зад ника....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Убиецът от вчера в последните години е стрелял и убивал кучета в селото си. А тука нашите кучеубийци са всичките на свобода. Разбира се че от там се почва, щом не ти мигва дори окото, когато застрелваш невинно животно - значи ти си готов убиец и не правиш разлика между хора и животни.