Украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, но е рано за оценки

Пентагонът: Руските войски са се окопали много по-добре, отколкото се е смятало
8 юли 2023 07:00, Елка Василева
152
Украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, но е рано за оценки
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското контранастъпление срещу руските сили се развива по-бавно от очакваното, но все още е рано да се правят каквито и да било заключения за това как ще завърши, заяви висш представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на отбранителната политика, заяви пред репортери, че руските войски са успели да се окопаят много по-добре, отколкото се е смятало, че ще го направят.

Още по темата
Въпреки това той изрази увереност, че Киев прави всичко по силите си в тежката битка, която води.

„Твърде рано е да се съди дали украинското контранастъпление е успешно или не, защото все още сме в началото на средния му етап“, заяви Кал. „Те все още сондират руските отбранителни линии и районите под руски контрол за слаби места. Истинската проверка ще бъде, когато установят тези слаби места - колко бързо ще успеят да се възползват от тях.“

Кал каза това, докато обявяваше, че САЩ ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, които според Пентагона ще помогнат за осигуряването на Киев на достатъчно огнева мощ.

„Искаме да сме сигурни, че украинците имат на разположение достатъчно артилерия, за да могат да поддържат контранастъплението, а и защото нещата се развиват малко по-бавно, отколкото някои се надяваха“, добави американският зам.-министър.

Някои представители на Вашингтон в неофициални разговори изразяват оптимизъм, че Киев разполага с цялото въоръжение, от което се нуждае, включително със съвременна техника за разминиране.

На Украйна освен това може да се е удала единствена по рода си възможност с оглед на метежа миналия месец на руския наемнически лидер Евгений Пригожин, който според някои в САЩ е разкрил разяждащия ефект от войната на президента Владимир Путин в Украйна, отбелязва Ройтерс.

В четвъртък беларуският лидер Александър Лукашенко съобщи, че Пригожин все още е в Русия заедно с още хиляди бойци на групата „Вагнер“.

Кал отказа да спекулира по темата „Пригожин“.

„Що се отнася до Пригожин: къде е, какво е намислил, нямам никаква представа", заяви американският зам.-министър. „Очевидно е, че руската държава се опитва систематично да ликвидира империята му. Какви точно са намеренията на Путин спрямо Пригожин и остатъците от „Вагнер“, засега според мен остава неясно.“
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
КГБ преди 10 месеца
Обещаваме да ударим едно рамо на украинците след 12 .07 в борбата им с царска Русия ,нали джуджето оня ден каза ,че бил реално цар.
118
0
 
5
 
! Отговори
Мухаха преди 10 месеца
Окраинския напредък на Контраофанзивата е Класика в жанра . Като в танца танго ... една стъпка напред ... две назад ... Та затова ДНЕС има по-малко напредък от колкото в първите дни ... и се очаква по-малко или никакъв през следващата седмица .
117
0
 
1
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Аз пък си мислех,че и преди този век слабите места се установяват от сателити.Явно се прави новъведение като се връщат във времето,когато нямаше кво да хвърчи в небето.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 117 бавно и методично си отвори телеграм и после пиши глупости- Само за днес -Калибри, шамари и то такива, че укрите изоставиха позиции в запорожието...
115
1
 
7
 
! Отговори
Bad Face преди 10 месеца
Украинското контраофанзива в покрайнините на Артьомовск се провали напълно за няколко часа. За няколко часа руските военни победиха силите на въоръжените сили на Украйна, които около месец се опитваха да овладеят фланговете на града, като напълно възстановиха контрола над територията, която е щурмуван от украинските войски.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е толкова бавно,че още са у царевица и няма мърдане от там.
113
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Важното е мобилизираните от Лвов и Виница да бъдат унищожени.
112
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
търгува ли се с органи от украинска страна питаха бабите в автобуса? Или си измислят.
111
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дайте им още танкове Лепарди и Брадли,много ги харесват руснаците - по 10 ги млатят на ден..
110
3
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 10 месеца
Помним думите на Зеленский: "Сдавате Бахмут нихто не Буде". Преди него беше Мариупол. Скоро ще са Херсон и Одеса, а след тях Харков. Западна Украйна в Полша. Източна в Русия. Остатъкът - разоръжен, без излаз на море и буферна зона НАТО - Русия.
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 121 Добре само дето украинците направиха до началото на 2023г 700к мобилизация и нищо не могат да направят нали.Още колко им трябват?
108
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
горедолу 5 блатно ,ор,ка, за 3 Украинци и то последните са в настъпление пък ва,,тата да вярва на гнома само до добро ги изведе со сега на 498 ден от двуседми4ното им ходене до ламанша
107
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин го каза на видеото преди опита за преврат, че руските загуби са в пъти.... повече от украинските. Така, че Украйна няма смисъл да бърза.
106
10
 
7
 
! Отговори
генерал смърт преди 10 месеца
бая добре си върви като се има в предвит вражото .. авио превъсходство... и тоновете мини от ссср времето ОСНОВНАТ защита на ва,,та,,та дето 50 години са ги дялали ... рано или късно ще прережат жп линията захранваща крим по суша Главната цел и ще хванат кримския мост в обсега на дългобойните си системи Второстепената ... пък ако излязат и на Азовско море Бонос ...ПП костя копейкин е ГЕЙ
105
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е толкова бавно,че пак се налага могилизация в Украйна.За две ниви с царевица си изтрепаха още от армията и западната техника се запали нещо и гори като кибрит.
104
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горката Украйна! Като наивна жена, оставила семейство и тръгнала след богат господин.
103
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега е момента българския регион да обяви самостоятелност и да стане независим от Украйна.
102
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контранастъплението до момента е като марш на място
101
10
 
10
 
! Отговори
РАВНОСМЕТКА? преди 10 месеца
"Украинската контраофанзива се развива по-бавно от очакваното, но е рано за оценки" - ВЕРОЯТНО САМО СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА, ВЕЧЕ ЩЕ КЪСНО. / / / "Пентагонът: Руските войски са се окопали много по-добре, отколкото се е смятало" - ОСЕМ ГОДИНИ УКРАЙНА ПОДГОТВЯ БУНКЕРИ И НЕПРОБИВАЕМИ ЗАЩИТНИ ЛИНИИ ПО НАТОВКИ СТАНДАРТИ. СЕГА И РУСИЯ ПОКАЗА, ЧЕ ЗНАЕ КАК ДА ИЗГРАДИ СОЛИДНА ОТБРАНИТЕЛНА ЛИНИЯ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА. НО НЕКА НЕ ПОДЦЕНЯВАМЕ ВСИ - ВСЕ ОЩЕ РАЗПОЛАГАТ СЪС СОЛИДЕН РЕСУРС ОТ ТЕХНИКА И ЖИВА СИЛА.
100
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с членството на Украйна в НАТО?