Скъсват от критики Байдън: Дава милиарди на Украйна и едва по $700 на семейство в Мауи

Цели квартали изгоряха при огромен пожар
18 авг 2023 19:00, Нели Христова
191
Скъсват от критики Байдън: Дава милиарди на Украйна и едва по $700 на семейство в Мауи
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън беше обект на критики през последните дни заради подкрепата, предложена на оцелелите от смъртоносните горски пожари в Мауи, в сравнение с милиардите помощ от САЩ, изпратени на Украйна.

Някои републиканци и консервативни коментатори поставиха под съмнение приоритетите на президента Джо Байдън, след като правителството обяви още 200 милиона долара помощ за сигурността на Киев, докато се бори с инвазията на Русия, в същия ден, когато на хората, засегнати от пожарите в Хавай, бяха предложени 700 долара на домакинство.

Това обаче не е цялата федерална помощ, която ще отиде за Мауи. Въпреки че бяха публикувани някои цифри, усилията за възстановяване след бедствие са в ранен етап и се очакват допълнителни плащания през следващите дни и седмици.

Помощта, която се изпраща на Украйна, също е до голяма степен от различен вид. Основната част е отбранително въоръжение и оборудване.

Конгресът отпусна 113 милиарда долара помощ и военна помощ на Украйна между инвазията през февруари 2022 г. и края на миналата година, според Комитета за отговорен федерален бюджет, непартиен мозъчен тръст, цитиран от сенатори.

Около 67,1 милиарда долара бяха за отбранителни способности, докато 46 милиарда долара бяха помощ, която не е свързана с отбраната, включително средства за икономическа помощ и помощ при бедствия и помощ за бежанци.

Министерството на отбраната заяви, че е предоставило 12,1 милиарда долара помощ за сигурност на Киев от началото на 2023 г. В понеделник, 14 август, то обяви последния пакет от 200 милиона долара, включително системи за противовъздушна отбрана Patriot и боеприпаси HIMARS.

В същия ден президентът обяви еднократното плащане за оцелелите в Мауи.

"Ние сме фокусирани върху даването на помощ на оцелелите, включително помощ за критично нуждаещите се: еднократно плащане от 700 долара на домакинство, предлагащо облекчение по време на невъобразимо труден момент", написа Байдън в публикация Twitter, в понеделник. "Имаме персонал на място, посветен да помага на оцелелите да се ориентират в процеса на регистрация.Помощта за временен подслон на FEMA вече е достъпна за жители, които са били разселени от домовете си."

Няколко части на Мауи бяха унищожени от бързо разпространяващите се горски пожари, така че не е ясно колко домакинства ще отговарят на условията за плащане от $700. Има 53 919 домакинства в окръг Мауи, който обхваща Мауи и някои по-малки острови, според оценките на Бюрото за преброяване на населението на САЩ за 2017-2021 г.

На 11 август изследването на Тихоокеанския център за бедствия, проведено от името на окръг Мауи, предполага, че 2207 сгради са били повредени или унищожени от пожар само в курортния град Лахайна - което предполага изплащане на около 1,5 милиона долара за жителите му.

Тихоокеанският център за бедствия каза, че 86% от изгорелите сгради са били жилищни сгради и около 4500 души сега се нуждаят от подслон. Очаква се разходите за възстановяване да достигнат 5,52 милиарда долара.

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), Дийн Крисуел, каза на брифинг в Белия дом в сряда, че агенцията вече е дала 2,3 милиона долара на семейства, но само 1300 домакинства са се регистрирали досега.

На своята специална уеб страница за реакция при бедствия, FEMA изброява общата одобрена помощ до момента на 3,17 милиона долара, от които 1,42 милиона долара са помощ за "индивидуална програма и програма за домакинства". Други 1,76 милиона долара са „други нужди от помощ“. В него се посочва, че са одобрени 1567 молби за индивидуална помощ.

Министерството на отбраната, което е подпомогнало усилията за спасяване и възстановяване чрез бреговата охрана на САЩ, Националната гвардия и армията на САЩ, насочи въпроси относно помощта към FEMA.

Говорител на FEMA каза пред Newsweek, че са отпуснали повече от 3,8 милиона долара "директно на оцелели хавайци, които да използват за неща като жилищна помощ или други критични нужди, които имат".

Те също така отбелязаха, че в сряда Байдън също е предоставил допълнителна помощ на държавата и местното правителство в Мауи за разходите за възстановяване, но че "все още не са задължени пари за тези разходи".

Горските пожари бяха обявени от президента за голямо бедствие на 10 август. Това позволява на федералното правителство да предлага нисколихвени заеми за бедствия на засегнатите предприятия и жители чрез Администрацията за малък бизнес (SBA).

Собствениците на жилища и наемателите на Мауи могат да поискат до 500 000 долара при 2,5 процента лихва за ремонт или реконструкция на дома или до 100 000 долара за ремонт или замяна на лична собственост. Бизнесът може да поиска до 2 милиона долара при 4 процента лихва.

Още е рано да се каже колко хора ще вземат тези заеми.

"В рамките на часове след обявяването на бедствието SBA започна разполагането на персонал и ресурси до Мауи, за да подчертае ресурсите за помощ при бедствия, достъпни за малкия бизнес, жителите и заобикалящата общност", каза Кристин Саа Назер, говорител на SBA, пред Newsweek.

"SBA е интегрирана с FEMA на място и е готова да помогне на засегнатите да получат достъп до финансова помощ", добави тя.

Министерството на жилищното строителство и градското развитие (HUD) също предоставя жилищни консултации на засегнатите жители. Говорител каза, че е "приела всяка гъвкавост в рамките на нашите правомощия" и също така има екип на място в Мауи.

Говорителят обаче добави: "Както при повечето бедствия, HUD трябва да изчака, докато Конгресът осигури финансиране за дългосрочно възстановяване. Ето защо секретарят на HUD Марша Л. Фъдж даде да се разбере, че се нуждаем от разрешение за финансиране на Disaster Recovery, така че общностите и техните лидери не трябва да чакат да се възстановят."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Ах преди 8 месеца
Тоя си е луд за връзване.Налива милиарди в Насрайна,а се *** със собствения си народ.Насраинците знаят само да реват дайте ни,...да сте чули хохлите да са платили нещо?Какво стана с нашите пострадали от наводнението?Как и помогнаха нашите евроатлантици???с Един гол х.й!!Те вземат за пример тоя *** Байдън *** собственият си народ ,за сметка на долните ,гнусни хохли.Вън долната насраинска *** от България!!!Парите да отидат за пострадалите ,за инвалидите,за всички страдащи българи
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уса са Хазарска Колония нормално е това което се случва
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
144, или просто руснаците ще си вземат каквото си е тяхно. Ще си приберат териториите с изстрадалото, тормозено и избивано население от укронацитата.
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
151, 700 долара са нищо в САЩ. Как точно ще си стъпиш на краката с тях?! Това е като 300 лв тук за пострадалите от наводненията.
143
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С парите за Украйна се закупува американско оръжие и пак се връщат в държавата.. Всичко е с одобрение на сената. 700 $ не са толкова малко и са само за да си стъпят на краката първите седмици, после ще има още... Кога в БГ или Россия са давали 700 $ на пострадало домакинство??
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Малеий!НЯКАКЪВ АД ЗАЩОТО ДАВА МИЛИАРДИ ЗА УКРАЙНА.....А ДАЛИ СЕНАТЪТ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ХАВАЙ, НАЛИ БАЙДЪН НЕ ГИ ВАДИ ОТ ДЖОБА СИ...А И ПРОЧЕТЕ ЛИ НАПИСАНОТО ИЛИ КОМЕНТИРАШ САМО ЗАГЛАВИЕТО.
141
2
 
8
 
! Отговори
Малеий! преди 8 месеца
Щом и към собственото си население се отнася така -> смятай що за човек са поставили за президент дълбоката държава. Ня'къв ад!
140
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Експертите все още поставят под въпрос превземането не само на Мелитопол, но и на Токмак. В същото време американските власти препоръчват на Киев да съсредоточи всичките си сили в един район и да направи пробив там. Но Украйна е "избрала различна стратегия" от по-малки атаки в различни райони. Някои републиканци казват, че няма смисъл да се дават на Украйна исканите от Байдън 20,6 милиарда долара.
139
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Американското разузнаване: Украйна няма да успее да постигне целите на контранастъплението Washington Post. Украинската контраофанзива, която струва на Запада десетки милиарди долари в западни оръжия и военна техника, няма да успее да постигне ключовата цел да достигне Мелитопол. "Мрачната оценка се основава на отбранителна мощ на Русия", пише вестникът, добавяйки, че отбраната на Русия е "надхвърлила всички очаквания". Наскоро Киев изпрати допълнителни резерви на фронта, оборудвани с танкове Challenger и бойни машини на пехотата Stryker, но това не помогна за пробив на руската отбрана.
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Bild: "31 бронетранспортьора загубени в битката за едно село." Отбелязва се, че 23 от 31 превозни средства са доставени от страни от НАТО, а останките остават на бойното поле поради невъзможността да бъдат евакуирани. Според изданието подобни големи загуби скоро ще принудят украинското командване да премине в отбрана. Изводът е логичен, но не съвсем правилен, тъй като в момента основата на настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна не са танкови, а "месни" атаки и този ресурс ще стигне на киевският наркокартел за дълго време.
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В района на Работино украински войници от 82-ра бригада са пленени. На 18.08.23 в този район бяха отбити две атаки на Въоръжените сили на Украйна. Въоръжените сили на РФ ликвидираха 195 зомбинацита.
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако загуби изборите може би тази лудост ще спре по един или друг начин.
135
2
 
11
 
! Отговори
Байдън преди 8 месеца
Украйна е важна ! Това е приоритета на миротворците от САЩ ! Щом са срещу Русия .....и американския народ да става пушечно месо !
134
2
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 8 месеца
Фашистката "демократична" партия в САЩ която е главния виновник да войната срещу славяните ще бъде заличена от Американските гласоподаватели. Байдън е последния Американски президент излъчен от тази партия !
133
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хавайските либерасти си го избраха, халал да им е. Хаваи е един от най-лумпенските сини щати в Америка.
132
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това на 100% изкарва на показ гнусссния либераст. Либерализма е психопатия!
131
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Броят жертви по слухови данни е почти 500 открити до момента и може да достигне около 3000. Официалните числа са други, силно захаросани...
130
1
 
21
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 месеца
Дедо Байдън, синчето му и лобистите на демократите вършат сериозен бизнес с Украйна. Те много добре знаят, че кранчето скоро ще секне и сега му е времето. Дедето му се смее цял свят ама много добре знае какво прави и докато му се присмиват пълни личната хазна на фамилията с милиарди. Какви пари ще изкара от Хавай? Същото както Тръмп със стената с Мексико....
129
0
 
19
 
! Отговори
Тони Стругара преди 8 месеца
Ами като сте си сложили Байдън Памперса да ви управлява ще си му сърбате попарата.
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Склеротикът кукла на конци,едва ли е наясно,едва ли може да осмисли какво се е случило с хавайският остров Мауи и какви пари се дават на Украйна!