Скъсват от критики Байдън: Дава милиарди на Украйна и едва по $700 на семейство в Мауи

Цели квартали изгоряха при огромен пожар
18 авг 2023 19:00, Нели Христова
191
Скъсват от критики Байдън: Дава милиарди на Украйна и едва по $700 на семейство в Мауи
Снимка: БГНЕС

Администрацията на Байдън беше обект на критики през последните дни заради подкрепата, предложена на оцелелите от смъртоносните горски пожари в Мауи, в сравнение с милиардите помощ от САЩ, изпратени на Украйна.

Някои републиканци и консервативни коментатори поставиха под съмнение приоритетите на президента Джо Байдън, след като правителството обяви още 200 милиона долара помощ за сигурността на Киев, докато се бори с инвазията на Русия, в същия ден, когато на хората, засегнати от пожарите в Хавай, бяха предложени 700 долара на домакинство.

Това обаче не е цялата федерална помощ, която ще отиде за Мауи. Въпреки че бяха публикувани някои цифри, усилията за възстановяване след бедствие са в ранен етап и се очакват допълнителни плащания през следващите дни и седмици.

Помощта, която се изпраща на Украйна, също е до голяма степен от различен вид. Основната част е отбранително въоръжение и оборудване.

Конгресът отпусна 113 милиарда долара помощ и военна помощ на Украйна между инвазията през февруари 2022 г. и края на миналата година, според Комитета за отговорен федерален бюджет, непартиен мозъчен тръст, цитиран от сенатори.

Около 67,1 милиарда долара бяха за отбранителни способности, докато 46 милиарда долара бяха помощ, която не е свързана с отбраната, включително средства за икономическа помощ и помощ при бедствия и помощ за бежанци.

Министерството на отбраната заяви, че е предоставило 12,1 милиарда долара помощ за сигурност на Киев от началото на 2023 г. В понеделник, 14 август, то обяви последния пакет от 200 милиона долара, включително системи за противовъздушна отбрана Patriot и боеприпаси HIMARS.

В същия ден президентът обяви еднократното плащане за оцелелите в Мауи.

"Ние сме фокусирани върху даването на помощ на оцелелите, включително помощ за критично нуждаещите се: еднократно плащане от 700 долара на домакинство, предлагащо облекчение по време на невъобразимо труден момент", написа Байдън в публикация Twitter, в понеделник. "Имаме персонал на място, посветен да помага на оцелелите да се ориентират в процеса на регистрация.Помощта за временен подслон на FEMA вече е достъпна за жители, които са били разселени от домовете си."

Няколко части на Мауи бяха унищожени от бързо разпространяващите се горски пожари, така че не е ясно колко домакинства ще отговарят на условията за плащане от $700. Има 53 919 домакинства в окръг Мауи, който обхваща Мауи и някои по-малки острови, според оценките на Бюрото за преброяване на населението на САЩ за 2017-2021 г.

На 11 август изследването на Тихоокеанския център за бедствия, проведено от името на окръг Мауи, предполага, че 2207 сгради са били повредени или унищожени от пожар само в курортния град Лахайна - което предполага изплащане на около 1,5 милиона долара за жителите му.

Тихоокеанският център за бедствия каза, че 86% от изгорелите сгради са били жилищни сгради и около 4500 души сега се нуждаят от подслон. Очаква се разходите за възстановяване да достигнат 5,52 милиарда долара.

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), Дийн Крисуел, каза на брифинг в Белия дом в сряда, че агенцията вече е дала 2,3 милиона долара на семейства, но само 1300 домакинства са се регистрирали досега.

На своята специална уеб страница за реакция при бедствия, FEMA изброява общата одобрена помощ до момента на 3,17 милиона долара, от които 1,42 милиона долара са помощ за "индивидуална програма и програма за домакинства". Други 1,76 милиона долара са „други нужди от помощ“. В него се посочва, че са одобрени 1567 молби за индивидуална помощ.

Министерството на отбраната, което е подпомогнало усилията за спасяване и възстановяване чрез бреговата охрана на САЩ, Националната гвардия и армията на САЩ, насочи въпроси относно помощта към FEMA.

Говорител на FEMA каза пред Newsweek, че са отпуснали повече от 3,8 милиона долара "директно на оцелели хавайци, които да използват за неща като жилищна помощ или други критични нужди, които имат".

Те също така отбелязаха, че в сряда Байдън също е предоставил допълнителна помощ на държавата и местното правителство в Мауи за разходите за възстановяване, но че "все още не са задължени пари за тези разходи".

Горските пожари бяха обявени от президента за голямо бедствие на 10 август. Това позволява на федералното правителство да предлага нисколихвени заеми за бедствия на засегнатите предприятия и жители чрез Администрацията за малък бизнес (SBA).

Собствениците на жилища и наемателите на Мауи могат да поискат до 500 000 долара при 2,5 процента лихва за ремонт или реконструкция на дома или до 100 000 долара за ремонт или замяна на лична собственост. Бизнесът може да поиска до 2 милиона долара при 4 процента лихва.

Още е рано да се каже колко хора ще вземат тези заеми.

"В рамките на часове след обявяването на бедствието SBA започна разполагането на персонал и ресурси до Мауи, за да подчертае ресурсите за помощ при бедствия, достъпни за малкия бизнес, жителите и заобикалящата общност", каза Кристин Саа Назер, говорител на SBA, пред Newsweek.

"SBA е интегрирана с FEMA на място и е готова да помогне на засегнатите да получат достъп до финансова помощ", добави тя.

Министерството на жилищното строителство и градското развитие (HUD) също предоставя жилищни консултации на засегнатите жители. Говорител каза, че е "приела всяка гъвкавост в рамките на нашите правомощия" и също така има екип на място в Мауи.

Говорителят обаче добави: "Както при повечето бедствия, HUD трябва да изчака, докато Конгресът осигури финансиране за дългосрочно възстановяване. Ето защо секретарят на HUD Марша Л. Фъдж даде да се разбере, че се нуждаем от разрешение за финансиране на Disaster Recovery, така че общностите и техните лидери не трябва да чакат да се възстановят."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
9
 
5
 
! Отговори
Таня преди 8 месеца
Ако ги нямаше САЩ, Русия щеше да мародерства из цяла Европа.
66
1
 
16
 
! Отговори
соломон паси преди 8 месеца
О Джо ! Ти си изкуфял престъпник ! Джо милиарди даваш за Украйна но за милиони бездомни, болни които нямат осигуровки умират под мостовете и на тротоарите не ти пука . С километри по тротоарите са наредени палатките в Калифорния( video to го има в интернета) където живеят бездомните които са неплатежеспособни и изгонени от домовете си тъй като не могат да платят ипотекираният кредита който са получили. Джо престъпнико за това ,че една група алчни ненаситни изро...и ще спечелят милиарди от войната ти убиецо проля кръвта на хиляди хора. Ти изкуфял престъпник толкова много навреди на човечеств
65
2
 
8
 
! Отговори
Бъдещето преди 8 месеца
След около 20 години няма да има евроатлантици а чайнофили.Защото китайската икономика ще е в пъти колкото на Америка и Европа.Ще се прави всичко каквото нареди китайското посолство.Тези които са млади ще го видят това.Мобилни оператори,банки.всичко ще е собственост на китайци.Ще записвате децата си в китайски гимназии за да учат китайски език.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
САЩ няма да се поколебаят да започнат ядрена война и да убият 300 милиона американски граждани, акот Русия нанесе профилактичен ядрен удар срещу ракетните бази в Полша. Полша е член на НАТО и за САЩ животът на 10 хиляди поляци струва колкото живота на 300 милиона американци.
63
2
 
8
 
! Отговори
ZOV преди 8 месеца
Днес краварите са съобщили, че до този момент в СВО са Zачистени 500000 укронацяги. Значи умножете по 3 и ще ви стане ясно колко за Zачистени и отишли при Бандера.Колкото повече оръжие изпраща запада, толкова повече укронацяги ще бъдат Zачистени. По данни на руското разознаване в германия се събират хиляди натовски военни, коитосе отправят на изток и воюват като наемници. През това време на запад продължават да обучават хиляди укронацисти, които също ще отидат да воюват. До кога?
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
61
1
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 месеца
Украйна като държава е във фактически фалит. Ако не получава всеки месец финансови инжекции от САЩ и ЕС Зеленски няма да има пари за да плати дори заплати на чиновниците.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Верно ли Русия е пета икономика в света (според световната банка и МФВ)???
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е контранастъплението на укрорайха? До тук виждаме само разбити Хамъри и западни БТР-и от 60-те години на миналия век. Къде е новата натовска техника? Или са им дали само 10 неизправни танка за парлама?Жива сила му е майката, до последния укронацяг и натовски боевик.
58
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече втора година половин свят се бие срещу Русия, а Русия даже е взела инициативата и мачка нацягите и западните наемници. Превзема нови и нови територии. Каквато и техника да пратят в покрайна няма да помогне. Всичко ще стане на пепел. И така ще бъде, защото руснаците се бият Za Родината и Za Правдата. Силата е V правдата, а V правдата е и пOбедата. Vрагът ще бъде раZбит, пОбедата ще бъде Zа Русия!!!
57
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В САЩ хората са застраховани. Не са като нашите селяни в Карлово. Имат акъл там, пари ще си вземат от застрахователя.
56
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Русия няма инфлация, семействата имат по 3 + деца, има християнски ценности и няма джeндepи
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И ние така с укропитециите и хората от карловско
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Месните хавайци въобще не харесват Американското правителство и американците като цяло. За тях те са колониалисти окупирали тяхната страна.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До62.САЩ залязва затова правят тези конфликти по света.След 3 години Китай ще стане най силната икономика,след още 10 икономиката им ще два пъти по голяма от Америка.След още 10 години Индия ще стане втората икономика и ще изпревари САЩ.Нормално да искат да го предотвратят чрез световни сътресения,Ковиди и войни.Нямат друг ход просто.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
33 г. стигат! Време е за промяна, времето е наше!
51
1
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 8 месеца
Досега сме дали на Украйна помощи за 240 милиона долара. Дали ще си ги върнем някога?
50
4
 
0
 
! Отговори
До 61 преди 8 месеца
А ти с 5лв ли щеше да го свалиш? Я предложи друг начин, който не включва самолет или ракета.
49
1
 
8
 
! Отговори
Дъглас Макгрегър преди 8 месеца
Украинските военни започнаха да отстъпват на Харковското направление, Русия настъпва, без да среща значителна съпротива. Нежеланието на Вашингтон да тръгне по пътя на преговорите принудило Москва да мине в настъпление. В резултат киевският режим се оказа на ръба на катастрофата, тъй като ВСУ не са в състояние да противостоят на руските сили на фронта."Много войници са убити, украинците започнаха да се предават на цели подразделения по сто, двеста души". Тоя дЪл не е руски шпионин?
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаваите са превзети отдавна. Сега на дневен ред са новите Американски територии в Украйна. Те трябва да бъдат отвоювани от Русия.