Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях

Според него Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран
9 дек 2023 17:00, Нели Христова
165
Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

"В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни членове. Но за съжаление, прекратяването на огъня беше отхвърлено само с гласа на САЩ. Единствено. Възможна ли е такава справедливост?", попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него обаче "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си".

"Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Нямаше решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 13 държави казаха "да" на резолюцията, резултатът не се промени. Фактът, че светът е по-голям от 5, беше осъзнат за пореден път", каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, "с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде".

"След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Касапите от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос", каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, "за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 11 И като пуснат атомна бомба над Истанбул разрушаваш и Бургас и Варна до основи. Толкова ли си изтрещял?
15
4
 
3
 
! Отговори
аха преди 5 месеца
До ******лизатор ...питай русиядали може да се вярва на турчин.....казаха че ще държат военните в азов до края на войната но ги пуснаха отново на фронта , за гърците просто отложиха временно конфронтацията но неосоманизма си остава негова цел. а да питаме кюрдите дали ердо е ...човек
14
13
 
13
 
! Отговори
А преди 5 месеца
Справедлив свят може с Русия,унищожавяща Украйна с боеприпаси и дронове на Иран? България има за какво да се безпокои с тази Турция на Доган.
13
13
 
31
 
! Отговори
Монк преди 5 месеца
САЩ са най-голямото зло и риск за човечеството. Те трябва да бъдат спрени. Сащ е фашистко-болшивишка диктатура облечена само в клишета, че уж е демокрация.
12
6
 
19
 
! Отговори
ФАЩ и UK преди 5 месеца
Токова са явни вече абсолютните врагове на човечеството дори не е интересно вече чакам времето за разплата само скоро!
11
15
 
24
 
! Отговори
Анал@лизатор преди 5 месеца
Един достоен човек, и с Гърция зарови томахавката,политик от световна величина
10
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съжалява че възродителния процес не е започнал по рано и съжалявам че руснаците не са пуснали атомна бомба над Анкара и Истанбул по врене на студената война .
9
5
 
17
 
! Отговори
Теория на Случайност преди 5 месеца
Антъни Блинкън - Държавен Секретар на САЩ - ЮдеюСемит; Виктория Нуланд - Зам. Държавен Секретар на САЩ - ЮдеюСемит; Нед Прайс - ПресАташе на Държавният Департамент на САЩ - ЮдеюСемит; Марк Гитенщайн - Посланник на САЩ в ЕС - ЮдеюСемит; Ейми Гутман - Посланник на САЩ в Германия - ЮдеюСемит; Мерик Гарланд - Главен Прокурор на САЩ - ЮдеюСемит и т.н. и т.н. не само 100% от Целият Кабинет на Байден са ЮдеюСемити, но и всичките му Деца са Женени и Омъжени за ЮдеюСемити, т.е. всичките му Внуци са Юдеи!
8
32
 
12
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 5 месеца
В един идеален свят Турция и Русия са ядрена пепел. Всички мизерии от вас идват. Ходите, бъркате л в цял свят.
7
12
 
23
 
! Отговори
Колонията на Юдея преди 5 месеца
САЩ е все по-изолирана и по-изолирана от Нормалният Свят!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не разбрах кои са касапите от Газа,Хамас или Израел?
5
16
 
11
 
! Отговори
Й. Николаев преди 5 месеца
Отново му е дошъл месечният цикъл на Ердо.Понякога е симпатичен ,но хване ли го онази работа.....гледай сеир.Засега поне с българите не се заяжда...Като му мине ще запее друга песен.
4
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Според него обаче "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си". Еееее, един път да ме накефи тоя фанатичен фес. Не вярвах че ще го кажа някога за него. Браво, ФЕС!
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя дедо да пали за Газа, да дава мир. Ко вряка? Аман вече.
2
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Самъ не забравяйте, че Турция притежава втората по големина армия в любимото ви НАТО. Там обаче не ходят на отчет в американското посолство. Накрая със САЩ ще остане сомо България, което ще струва лищвидирането на държавата ни.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Възможне, невъзможне, импосибъл бруталити.