НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността

Бившият президент окуражава Русия да нападне страните членки
11 фев 2024 23:00, Нели Христова
76
НАТО се възмути на Тръмп: Подкопава сигурността
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в неделя предупреди срещу реторика, която "подкопава сигурността", след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще насърчи Русия да атакува членовете на НАТО, които не са се издължили напълно. „Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително тази на САЩ“, каза Столтенберг в изявление. Тръмп заплаши в събота, че ако бъде преизбран за американски президент, няма да защитава членовете на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, и дори отиде по-далеч, казвайки, че би "насърчил" Русия да ги атакува, ако не са й се издължили.

Бившият президент на САЩ редовно критикува съюзниците на Северноатлантическия пакт за недостатъчно финансиране на Алианса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано в неделя също осъди коментарите му като "безразсъдни". „Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години“, каза Мишел в мрежата X. „Безразсъдните изявления за сигурността на #NATO и солидарността (член 5) служат само на интересите на Путин“ и „те не носят повече сигурност или мир на света“, добави той. „Напротив, те отново подчертават необходимостта #ЕС спешно да доразвие своята стратегическа автономия и да инвестира в своята отбрана“, продължи той.

Член 5 гласи, че ако страна от НАТО стане жертва на въоръжено нападение, всеки член на Алианса трябва да разглежда акта като нападение срещу цялата групировка и да предприеме мерки за оказване на помощ на страната, която е под заплаха.

Тръмп направи изявлението си за НАТО, след като оказа натиск върху републиканците в Конгреса да блокират законопроект за предоставяне на нова помощ на Украйна. Белият дом реагира остро на изказванията на Тръмп. „Насърчаването на нашествия срещу нашите най-близки съюзници от кървави режими е ужасяващо и необосновано“, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в събота вечер.

Столтенберг в неделя отбеляза също, че това "подлага американските и европейските войници на повишен риск". "Очаквам, че независимо кой ще спечели президентските избори, САЩ ще останат силен и отдаден съюзник в НАТО", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом украинците цепят Петербург с дронове представяте ли си какъв разграден двор е руското небе
41
16
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 3 месеца
Ама честно ли ве к0пейка? И що си мислиш че ЦРУ не знае всички подробности за руските допотопни ракети? А пък САЩ казали на руснаците че за минути небето над Москва можело да бъде осеяно с Ф-35 изтребители.
40
7
 
15
 
! Отговори
След интервюто преди 3 месеца
Фекален мирис се разнася по всички етажи на гнилия запад! Памперсите са на изчерпване! Настава фекален армагедон, фекаледон!!
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще целувате, натовчета! Ще целувате краката на ВОВА и ще молите да ви пусне Сармата и да ви отърве. Но ВОВА няма да ви изключи от щепсела толкова бързо и безболезнено.
38
3
 
7
 
! Отговори
А в Париж се молят преди 3 месеца
В Париж се молят! Палят свещи и се молят горещо да дойде Православната армия от Запад и да ги избари от мъките и от сатанизма! Не се издържа вече!
37
5
 
10
 
! Отговори
Генерал Глен от НАТО преди 3 месеца
Някакъв си генерал Глен казал /дал ултиматум/, че 1) РФ трябва да предостави отчет за броя на "Сармат" и "Посейдон" в своя арсенал и 2) РФ трябвало да предостави на колективния запад /Пиндостан/ образци от тези свои супер оръжия. Руснаците веднага отговориха, че могат да изпратят "Сармат" на собствен ход. Щял да стигне до Вашингтон за 10 минути.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сорос е слънце! Всички евроатланти гледат слънцето Сорос. И захласнати по лъчистия образ забравят дори да сменят пълните си памперси! Но ще дойде време и от изток ще дойдат едни ракетки, едни фишечета. И ще изгреят ЯДРЕНИ СЛЪНЦА! Тогава евроатлантиците ще плачат, ще се молят но ще е късно. Няма да имат време и да са прекръстят даже. С пълни памперси ще бъдат изпарени!
35
4
 
4
 
! Отговори
Белгород тръгна преди 3 месеца
Братя, Белгород тръгна!!! И няма спиране!! Заложени са торпедота Посейдон по 50 мегатона термоядрени глави по прайбрежието на фашистката империя ФАЩ! Ще ги залива ядрено цунами високо колкото пирамидите в Египет! Във Вашингтон са в ступор!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възмущавам се ОТ, не НА, неграмотни писачи.
33
2
 
9
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Защо след разпадането на Варшавския договор НАТО не се саморазпусна??Западняците излезнаха по-хитри от нас-българи, руснаци, сърби и др, нали????
32
5
 
7
 
! Отговори
100 % е прав преди 3 месеца
Donald Trump...........най-добрия президент на САЩ след Кенеди...............но не се харесва на мафията, която командва Америка, на масоните, банкерите, финансистите, военните и ястребите-генерали!!Най-добре да има мир м/у Русия и САЩ.............и светът ще стане по-добро място за живеене, без войни!!
31
3
 
8
 
! Отговори
Чарли Чапл Булгар преди 3 месеца
Този е НАТО,колкото аз съм Чарли Чаплин.Едни чиновник не взема решенията,а ръководителите на държавите.И за децата е ясно,че Тръмп визира политическата линия,която ще следва,а тя е "Искаш ли защита ще трялва да си плащаш.САЩ не са благотворителна организация".Нищо повече.
30
1
 
2
 
! Отговори
Сигурност преди 3 месеца
не значи да нападаш чужди държави! Кръволоци!
29
3
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 3 месеца
Ако в Русия напишеш нещо такова не ти мърдат 3 години.
28
5
 
3
 
! Отговори
До Ню Йорк е гето преди 3 месеца
Не е само това.През лятото тук беше дошла българка, която отдавна живее в САЩ, омъжена е там.Тя разказваше, че в последно време има още една тенденция - от различни държави изпращат там деца, които Байдън приема и се опитва да разпредели в различни щати, където да бъдат настанени или в социални домове, или в приемни семейства. Народът протестирал, защото повечето от тези деца били с различни заболявания, не знаят англ.език, носят съвсем различни културни традиции и нямат желание да се адаптират
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хихи.. сега разбрахте ли какво е отан? Поредният "силов застраховател". Ай честито!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки ден се отправят ултиматуми за употреба на ядрено оръжие. Целият свят е във война. Военните бюджети са по-големи от всякога. Пичагата обаче го вее вятър на бял кон, подкопана му била сигурността.
25
2
 
1
 
! Отговори
до НАТО преди 3 месеца
един снайперист е достатъчен !
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Трансатлантическият алианс е в основата на сигурността и просперитета на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години, каза Мишел в мрежата X."-------------В 20 от тях сме в него и просперитет не съм видял.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственият фактор, който подкопава глобалната сигурност е самото НАТО.