Езически ритуали насред Родопите

Нестинар събира хора от цяла България за ритуал, който нарича орфически
10 юни 2010 15:26, Екип на Dnes.bg
65

 

В девинското село Стоманова в деня на Св. Константин и Елена по стар стил Ивайло Аянски събира хора от цялата страна за ритуал, наричан от него орфически (думата идва от култа към Орфей). 

Ивайло Аянски е нестинар, а хората вярват, че има лечителски и гадателски способности. Идващите ежегодно в Стоманова казват, че ги е излекувал или им е казал къде да намерят лек дори от рак. Сред тях има и лекари.

На танците и гадаенето обаче не ходят жителите на самото село. Обяснението им е, че са мюсюлмани и е грях да присъстват на езически ритуали.

Нестинарските танци започват в Стоманова през деня, след това Ивайло Аянски и почитателите му изминават няколко километра до извор, наричан от тях свещен. Там се прави жертвоприношение на две агнета. Вечерта всички се хранят на обща трапеза, а през нощта танците върху жарава продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
SS преди 13 години
ТОЯ ОРФИСТ СЕ Е ЧАЛНАЛ ОТ ЖЕГАТА!
20
0
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Ninja, я си спомни първата Божа заповед и тогава ми говори за толерантност към други вярвания и обичаи...
19
9
 
7
 
! Отговори
Ninja преди 13 години
добавен от: аз преди 3 минути,Колега май ти си неграмотен... Християнската религия е по-толерантна към други вярвания и обичай. Аз като гражданин на един модерен свят мисля, че няма нищо лошо да идеш на такова място най-малкото да видиш, да разгледаш, да обогатиш общата си култура.Това че, *** и фесовете живеят в средновековието е друг въпрос...
18
2
 
6
 
! Отговори
мрън-мрън преди 13 години
Тези ритуали са част от културното наследство на страната ни и би било добре да бъдат запазени. Най-малкото биха били много интересни за туристите, пък и на мен ми е интересно. Трябва да стана християнски фанатик и да изколя езичниците ли кво ? :)
17
5
 
7
 
! Отговори
нестинарство преди 13 години
Аз тука нестинарство не видях , нито икона на Св. Константин и Св. Елена , нито момичета в бели роби .Знам че нестинари са предимно жени , не че и мъже не стават , ама точно тоя мазньо не изглежда нито хич като нестинар. Прилича повече на някакъв шизофреник.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ай стига сте дрънкали глупости, хората са чули за 2 агнета на аванта... и що да не хапнат...
15
10
 
19
 
! Отговори
аз преди 13 години
"Обяснението им е, че са мюсюлмани и е грях да присъстват на езически ритуали."Нека да обясня и аз: за християните също е грях да участват в езически ритуали, но понеже т. нар. "християни" в България са твърде неграмотни и не познават собствената си религия, считат че в това няма нищо лошо. Оказва се, че мюсюлманите в България са доста по-грамотни от християните, което е твърде притеснително!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мошенници
13
1
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Този огнеходец няма нищо общо с нестинарството, камо ли с орфизма. Аман от измамници!
12
2
 
7
 
! Отговори
gost преди 13 години
SEKTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
седи гладен тогава, а я ще ручам и за тебе ха да ми е сладко
10
1
 
8
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Салахадин, чудно ми е какво се правиш на по-християнин и от папата? Орфически ритуали, почитане на езера, жертвоприношения - това са езически обичаи, които християнството категорично отрича.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пожелавам си някой ден да присъствам на живо на такъв "езически ритуал". И кво ти пречи?От София е на 2 - 2,5 часа път с кола и то ако караш много бавно и внимателно!
8
1
 
5
 
! Отговори
elena преди 13 години
tozi mai e sektant i nabira jertvi
7
0
 
1
 
! Отговори
роланд преди 13 години
Стоманово!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде моля ви се ,Стига с тоя орфизъм!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изглежда интересно. Пожелавам си някой ден да присъствам наживо на такъв "езически ритуал".
4
15
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
"На танците и гадаенето обаче не ходят жителите на самото село. Обяснението им е, че са мюсюлмани и е грях да присъстват на езически ритуали.".Е казано ви е в прав текст загубеняци ,които все още изповядвате тази *** религия!!И въобще каквато и да е тя.Нестинарството е къде къде по хуманно като нещо като послание.
3
2
 
10
 
! Отговори
mm преди 13 години
tova e ot nashiq krai nestinarstvoto ot selo bulgari strandjansko sakarska oblast!4isto bulgarski obi4ai!
2
6
 
27
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Нестинарството е древен български обичай и дано го запазим!Ако не се лъжа, ЮНЕСКО призна българския обичай за световно културно наследство.