Езически ритуали насред Родопите

Нестинар събира хора от цяла България за ритуал, който нарича орфически
10 юни 2010 15:26, Екип на Dnes.bg
65

 

В девинското село Стоманова в деня на Св. Константин и Елена по стар стил Ивайло Аянски събира хора от цялата страна за ритуал, наричан от него орфически (думата идва от култа към Орфей). 

Ивайло Аянски е нестинар, а хората вярват, че има лечителски и гадателски способности. Идващите ежегодно в Стоманова казват, че ги е излекувал или им е казал къде да намерят лек дори от рак. Сред тях има и лекари.

На танците и гадаенето обаче не ходят жителите на самото село. Обяснението им е, че са мюсюлмани и е грях да присъстват на езически ритуали.

Нестинарските танци започват в Стоманова през деня, след това Ивайло Аянски и почитателите му изминават няколко километра до извор, наричан от тях свещен. Там се прави жертвоприношение на две агнета. Вечерта всички се хранят на обща трапеза, а през нощта танците върху жарава продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
11
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Абе в това село Стоманово живеят само помаци, какви попове , какви църкви ви гонят!?
40
13
 
14
 
! Отговори
Веско преди 13 години
Аман от дяволски работи! Похвално за локалните мохамедани, че го определят като "езическо" и стоят на страна от него - има какво да се научите от тях - ама като гледам, изперкалите българи специално ги търсят тия места и хора.. :(
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаа тоз маи е пушил нещо много качествено.
38
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
каквито са поповете и църквата, такъв е и тоя ненормалник.всичките изпълняват ритуали, които са меко казано смешни.откдъде накъде един *** ще си мисли, че е по-близо до боготколкото останалите. всички сме деца на природата, всички сме равни пред нея.
37
4
 
2
 
! Отговори
smqhhhhhhh преди 13 години
taq prostutiq akoe vida real 6te padna 6te sa tarkalqm ot smqh i posle 6te mu pluq v liceto bahti smeha (ROFL) kvi sa tea gluposti ve aXHXhahaxhaxhax
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
prostotii toq si li4i 4e ne e dobre
35
6
 
14
 
! Отговори
leech преди 13 години
църквата, според мен, е мъртва институция. вярата, когато я има, не е вътре в църквата, другаде е, сигурен съм, че знаеш :)
34
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 13 години
Християнството не приема лесно "езически" обичаи? Май ти не си запознат добре.Започни от концепцията за Христос (рождество, възкресение, непорочна майка и т.н.) продължи през християнските празници (защо са на еди кои си дати, как точно се празнуват), а за финал най-добре погледни за час-два в google... Коментарите ги оставам на теб.
33
8
 
9
 
! Отговори
аз преди 13 години
Християнската Църква е богочовешки организъм - неин глава е Христос, а тялото са вярващите. Предвид на това, че Христос винаги е съществувал и Църквата винаги е съществувала. Само че е била небесна, а не земна. Началото на земната е поставено на Петдесетница, но край тя няма да има!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нестинарстовот като доста преди канонизирането на Св. Константин и Св. Елена и било разпространено из цяла Беломорска Тракия, Егейска Македония и Странджа и Родопите. Нестинарството в България изчезва след покръстването на народонаселението и се възражда в края на 17 век. Може да е имало отделни практи през този период, но са били тайни, заради гоненията от църквата.
31
5
 
4
 
! Отговори
leech преди 13 години
"Защото християнската Църква е вечна. Нищо не може да има след нея!"lol, вечна, вечна, колко да е вечна? сещам се за едни поне десетина хиляди години от човешката история, преди църквата да е била изобретена...
30
1
 
3
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Вървят под конвой нискообразованите мюсюлмани - тези по селата и/или без друга алтернатива. А и това е съвсем различна тема.Идеята на "аз" беше, че хората уважават вярата си. А ние хем се изкарваме много големи християни, хем сами плюем на това. Ама ако спреш някой от тези "почитате", той 99% ще ти каже, че мрази турците...
29
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
Имах предвид, че са по-грамотни в религиозно отношение, а не изобщо!
28
3
 
7
 
! Отговори
до 16-аз преди 13 години
Кажи ни ,кой ходят под конвой към урните, и на кой им казват за кого да гласуват?И тогава ще говорим ,кой са по-грамотни.....Защото мюсюлманите в БЪЛГАРИЯ за мен са овце, и не само тук и по-света са същите.
27
6
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Не си вади изводите за християнството от секуларизираната и дехристиянизирана Западна Европа! Там християнство отдавна няма. Именно затова мюсюлманите превземат Запада - поради този духовен вакуум. Все повече западняци приемат исляма. Най-разпространеното име сред новородените в Англия е Мохамед. Западът загива поради безбожието и отстъпничеството си от Христа. Тук някой каза, че българи ще има и след християнството. Не е вярно! Защото християнската Църква е вечна. Нищо не може да има след нея!
26
2
 
8
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Естествено, че не трябва да сме фанатици. Нестинарството е един от малкото езически обичаи, които си заслужава да запазим.Иначе поклонения на езера, дървета, вяра в разни лечители, жертвоприношения и тем подобни е по-добре да оставим в миналото. А който си мисли, че християнството е толерантно, просто не е чел много.
25
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
Айде да не се фанатизираме като мисюлманите, че талибаните в Авганистан бяха забранили филмите и киното, телевизията и списанията щото Муабет вил казал нещо против картините... Така, че нека не тръгваме в тази посока да не стане като при ония "правоверните"
24
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 13 години
Слабо си запознат с християнството, драги! Първите християни са отивали на смърт затова, че са ги карали да принесат жертва на езическото божество или дори само затова, че е трябвало да ядат идоложертвена храна. Не е толкова отдавна времето, когато същото са правели нашите прадеди, които са умирали за вярата си, вместо да приемат исляма. И ако смяташ, че християнството приема езическите обичаи и няма нищо против тях, в голяма грешка си!
23
2
 
5
 
! Отговори
Ninja преди 13 години
добавен от: manuelche преди 30 секунди:Мануелче, Колко пъти в месеца ходиш на черква?Тоя ритуал или там каквото е може да го направиш из цяла Европа без никой да ти каже нищо ама я *** и го направи в арабските държави. Най-малкото с което ще се разминеш е публично линчуване, ако не те заколят преди това..Говори ми, чия религия е по-толерантна.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хаха, фанатизираните християни са доста забавни, но аз ще ви кажа едно - преди Християнството е имало българи, след Християнството пак ще има българи!Вие ако искате да изчистим всички езически ритуали от българската си култура, трябва да спрем да си слагаме мартеници, да спрем да почитаме Игнажден(това е останало още от прабългарско време), да спрем да пеем български песни и да пеем само църковни химни... Да бе. Вие българи ли сте или какво?