Сергей Лавров: Не сме нападали Украйна, няма да нападаме други страни

Обсъдена е възможността за среща на Путин и Зеленски
Обновена: 10 мар 2022 14:09 | 10 мар 2022 12:43, Елка Василева
707
Сергей Лавров: Не сме нападали Украйна, няма да нападаме други страни
Снимка: БГНЕС

Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна – в Украйна се създаде ситуация, която създава преки заплахи за Руската федерация. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Анталия с украинския външен министър Дмитро Кулеба и турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анталия.

По думите му вече има данни, че за този месец е имало планирана офанзива в Донецк и Луганск.

Още по темата
Руският външен министър съобщи, че двамата с Кулеба са обсъдили възможността за среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски. Преговорите между Путин и Зеленски не бива да бъдат среща заради самата среща, каза Лавров.

Западът се държи опасно, снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. каза още Лавров, цитиран от Ройтерс.

По думите му Западът създава опасност в региона от много години. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат, каза Лавров.

Руският министър на външните работи заяви още, че с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Анталия са обсъдили хуманитарни въпроси.

За разговора си с Кулеба Лавров каза още: "Единственото, за което се разбрахме, че тези срещи трябва да имат добавена стойност и изхождаме от това, че те няма да се използват, най-вече от украинска страна, както редовно се случва, за подмяна и подценяване на основния преговорен процес, който се води на беларуска територия между двете делегации. Днешният разговор потвърди, че тези разговори нямат алтернатива, основно говорихме по хуманитарни въпроси, по инициатива на турската страна", каза руският външен министър Сергей Лавров.

Напомнихме на Украйна, че Русия е представила предложенията си, посочи Лавров и добави, че Москва очаква отговор.

Демилитаризацията на Украйна е необходима и това не бива да се бави, заяви още Лавров. „Ние желаем дипломацията да решава всички въпроси, на този път ясно обяснихме, че е необходима демилитаризация на Украйна, денацификация на Украйна е необходима, и това не бива да се бави. Защото заплахата, която се създава на тази територия за Русия – пряка военна, културна, информационна заплаха, езикова, цивилизационна, тя вече придоби абсолютно разбираем и неотложен характер“, каза руския министър.

В отговор на журналистически въпрос Лавров каза, че до бомбардировката на украинска детска болница се е стигнало, след като украинските сили са превзели обекта, но посочи, че там не е имало пациенти и медицински персонал.

Лавров заяви също, че западните медии представят само украинската гледна точка на случилото се. Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва геноцид, след като официални лица заявиха, че руски самолети са бомбардирали болницата в Мариупол, погребвайки пациенти под отломките на сградата въпреки споразумението за прекратяване на огъня,за да могат хората могат да напуснат обсадения град.

Лавров разясни, че Москва  в понеделник е информирала ООН, че в болницата не е имало медицински екипи, а обектът е бил превзет от ултрарадикални бойци от украинския батальон „Азов“.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна.

Лавров заяви още, че Западът се нуждае от Украйна само заради едно - тя да работи постоянно срещу всичко руско. "Очевидни са нещата с руския език, когато беше приет законът за държавния украински език, който обявяваше за годен за употреба само украинския език, а всички останали езици бяха поставени в неравностойно положение по един или друг начин. Не само ние, но и Унгария, България и Румъния започнаха да изразяват недоволство. Но тогава украинската власт направи нещо много просто. Направи изключение от този дискриминационен закон за езиците на Европейския съюз. Много елегантно. И остана само руският, напълно лишен от права. И Западът премълча. Успокои се. Това още веднъж подчерта, че на Запада от Украйна му е нужно само едно - тя постоянно да работи срещу Русия, срещу всичко руско", заяви Лавров.

Лавров заяви също така, че не вярва да започне ядрена война. „Русия е разтревожена, че Западът „по Фройд“ постоянно говори за ядрена война“, каза руският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


707
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
497
3
 
17
 
! Отговори
Има преди 2 години
Много добра тенденция. Младите не знаят руски и не искат да знаят. И предателите намаляват от година на година.
496
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мики Маус
495
0
 
10
 
! Отговори
Считам, че преди 2 години
До Шипка = нещо друго, включително и мозъкът ти е като шипчица! Клоун еднокнижник!
494
0
 
0
 
! Отговори
Star преди 2 години
И така може.
493
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пинокио
492
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ж.к. Банишора е открита детска градина - "Малкият Бандерко".
491
21
 
6
 
! Отговори
Шипка преди 2 години
Вие сте срам за България. Някога дядовците са воювали с руснаците за да няма сега ТУРСКО РОБСТВО и да сте на колене.
490
5
 
20
 
! Отговори
Чета и си мисля преди 2 години
Колоко безочливо може да бъде това същество за да твърди подобни безумици! Съд и в ада, за него, джуджака путлин и кликата около тях!
489
14
 
4
 
! Отговори
До Star преди 2 години
Нагли са като американски президенти!
488
18
 
3
 
! Отговори
Свят преди 2 години
Като гледам какви неадекватни коментари пишете. Ако в България започне война един ден, вие самите ще си прережете американсите гърлета сигурен сам преди да е станало време за война.
487
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте в какво се превърнаха въоръжаваните от САЩ, в Близкия изток религиозни групи. В момента това се извършва, само че с фашизирани национал-социалисти в Украйна. Конфликта ще свърши рано или късно. Тогава същите тези ще тръгнат из Европа, както джихадистите, зада убиват живеещи там руски богаташи и военни. И пак ли Русия ще е виновна или изгрева, или гравитацията...? Не бъдете късопаметни, защото мечката като играе у съседите може да дойде и у нас...
486
2
 
11
 
! Отговори
Star преди 2 години
И тоя,и оня другия ,,д-р Злубюл",трябва да ги пуснат на мийто магаре.То ще ги оправи хубаво. Е като не сте нападали никой,тогава кой ще отговаря за хилядите жертви и разрушена инфраструктура? Ами за разбитите съдби на милиони хора??? Не били нападали никой! Нагли,ама нагли.Като кремълски генерали.
485
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наш Петкан е бандеровец, под чехъл.
484
21
 
4
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Ей клавиетурни плухове, нека ви обясня: При нас има бежанци в града и самите те си казват че Украински войници сменят нашифката със Руска и колят и бесят.
483
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
турция не може да бъде домакин на подобни срещи те имат същия проблем всев кипър и в ирак където гонят кюрдите с танкове как може те да са посредницитова е подигравка с обстановката
482
8
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Колко безочлив,циничен и неадекватен трябва да бъдеш за да твърдиш,че Русия не е нападала Украйна.Та всеки ден виждаме снимки в какво превръщат тази хубава страна,а разказите на преживели руското "освобождение" са покъртителни.Прошка за това няма и не бива да има.
481
4
 
15
 
! Отговори
Само че преди 2 години
Руснаците не искат рубли за петрол и газ. А искат евро 💶 и долари. Рублата ще се обезцени много. И руснаците го знаят и затова се редяха на опашки за долари, обаче вече имат забрана за купуване. Остава на черно, тип Магура.
480
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров май се е пренесъл в метавселената на Цукърбърг
479
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна" Руските терористи си мислят, че след като с десетилетия лъгаха народа си, сега могат да създават паралелна реалност.
478
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента московската борса не работи, но когато заработи след няколко седмици, тогава гледайте курсовете.