Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
4
 
! Отговори
ама преди 2 години
Русия никога няма да нападне братска славянска УКРАЙНА
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платихме едни самолети, които изобщо не ни бяха доставени, а той тръгнал да се кахъри за миговете.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
167 само ще те питам, като имаш стара масивна дървена врата и искаш да я смениш с нова, лека и метална с 3 автоматични ключалки, какво правиш? Поръчваш вратата и докато я изработят и доставят ти разбиваш старата, хвърляш я и чакаш с дупка на входа ли? И то в квартал с мародери? Я пак?! Нямаме Ф-16, не по наша вина. Не искат да ни дадат на лизинг. Ок, тогава старата масивна дървена врата, скърцаща и отваряща се с блъскане е по-добрия вариант от дупка в стената! Сори, про*сто факти!
150
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подарете ги на окрайна, колкото повече жертви (от двете страни) толкова по малко врагове на България.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
командира на 6-та общовойскова армия ген.Ершов който беше поставен под домашен арест се е "caмoyбил" при неизвестни обстоятелства
148
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО да пита САЩ къде са ни Ф-16-ките тогава.
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мъдростта народна!Невидимка, след като Радев ги направи невидимки, за да може Българиямда няма авиация.
146
5
 
11
 
! Отговори
Давайте всичко преди 2 години
Кой откъдето и да ревне, давайте! Самолети, ракети, пари, жилища, земя. Махайте ги тези 2 блока в АЕЦ, ТЕЦ всичките да ги закрием. Нищо да не остане от това дето са направили комунистите. Правете като с пътищата, не ги ремонтират, те са лошо наследство. Паметниците всички до един да бутнете, да останат само тези демократичните. От тези на царете ни да почнете, защото не са били демократи и са водили войни. Тикви и мушмули само да останат....
145
6
 
7
 
! Отговори
Господ преди 2 години
Радев така ли още не разбра, че съветските военни самальоти са разпознаваеми, като мишени и ще бъдат отстрелвани моментално. Аман от зелени чорапи.
144
6
 
7
 
! Отговори
Мъдростта народна! преди 2 години
По-добре миг-29 ,отколкото ф16 на невидимка!
143
11
 
10
 
! Отговори
а преди 2 години
УСПЕХ НА УКРАЙНА
142
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия бараки Миг29 са тотална щета за бюджета на страната ни, има ли прокуратура в България да разследва колко милиарда лева са прахосани по " подръжката" на трошките през последните 30 години? Ето че се охранява небето ни и без да даваме стотинка- от съюзниците! Можело значи! Даже и Ф овете на Баща не ни трябват!
141
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринЗащо да е руска пропаганда, Русия от едно обикнквено княжество в Киев става най-голямата страна в света, а пионки като Полша, Литва, Естония, Латвия, Германия губят между 30 и 50% от територията си в полза на Русия.Коя е по великата държава?
140
3
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Хем не можем сами да се охраняваме, хрм не искаме и сруги да дойдат и да ни охраняват. Българинът, отново, чупи ***...голям гго вади, но мек. И става за смях пред света. Единствено е горд, че не е разсърдил путеен и се надява джуджето още да го обича.
139
7
 
8
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Анонимник, те онези от Кремъл не питат войничета си искат или не!" За Родину, За Путину" е работата там! А що се отнася до глупавата ти съпоставка за доставка оръжие за, Украйна и дали някой от коментиращите иска да ходи там... Много плоско мислиш и с Кремълски шаблони! Няма никой нормален човек, който да иска война, но и няма никой нормален човек, който да не е готов да защитава родината си! И не забравяй, че путинистите нападнаха Украйна, а не обратно!
138
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми е известно да сме купували миговете за да участват в мисии на НАТО. Взели сме ги за да защитават българското небе, така че проблемите на НАТО с тях далеч не ме вълнуват.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да не загуби живота и властта си пcиxoпата в Кремъл, вече е готов с поредния си пoдъл ход за да спечели НА ВСЯКА ЦЕНА... войната в Украйна. Ще има инсцениран терористичен атентат в Русия за да се ескалира напрежението и обяви мобилизация или използване на ядрени оръжия.
136
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лидия Жороновски бе казал през 1992 г,че Украйна ще влез във война с Русия заради продажничеството си .Има запас и се оказа лудия прав .Да не се окаже нашия луд Волен Сидеров ,че е прав за НАТО и ЕС .
135
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
156 а като ги подарим на Украйна кой ще охранява Козлодуй? Вчера стана ясно че противовъздушна защита имат само 4те големи града на България. Козлодуй не е там! А всички знаем защо той е жизнено важен за охрана! Та питам, като няма противоракетна охрана с какво го браним ако си дадем самолетите? С голи д*пета? Или разчитаме на някой от Кентъки да ни пази и се молим да не станем фрай чикън!
134
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Анонимен...... Прочети историята, тя ясно показва кой излиза........ Ами чел съм история за разлика от теб. За такива като теб руската пропаганда е история нали! Както казват сериозните историци :"Русия е страна с непредвидимо минало", толкова пъти е фалшифицирана.