Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
9
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Да измре цялата украинска зган дано!
182
0
 
0
 
! Отговори
Не бе преди 2 години
До *** капутвъоръжението е на принципа щит и меч. Имаш ли щит си по-силен срещу само меч...
181
0
 
1
 
! Отговори
Амиии преди 2 години
До Един въпросима няма 250 бр. пускови установки. А тя има и ресурса за толкова години да си направи аналог...
180
0
 
12
 
! Отговори
Не е ли по-добре преди 2 години
Да пратим Аню като съветник. Ще даде много ценни напътствия!
179
12
 
2
 
! Отговори
Заз преди 2 години
Браво на генерала.Всички руски *** на въоръжение в България да се махат. Ние сме в ЕС и НАТОБългария е европейска държава и ще остане в цивилизацията за винаги.
178
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Наркомана зеленски постоянно реве иска ракети и бомби ами *** достатъчно му изпраща ако са му малко да му изстреля в и ние а този даги хваща
177
5
 
14
 
! Отговори
Кофти преди 2 години
До 184 кого да подкрепим фашисткото правителство на Украйна ли продължение на 8 години избиват мирното население на Донбас 14 хиляди жертви на мирното население 250 деца и още много осакатени хораНе заслужават никаква подкрепа украинският народ можем да го подкрепим с хуманитарна помощ но не и с оръжие фашистката власт каквото посееш такова ще жънеш
176
4
 
25
 
! Отговори
Точо преди 2 години
Един по един предателите започнаха да изплуват.
175
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един изкопан американски пропагандист послушник нищо ново
174
6
 
41
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
НА ТАКИВА ИЗКУКУРИГАЛИ ПЛАТЕНИ ДЪРТАЦИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАВА ГЛАСТНОСТ ,АКО ГО ВИДИТЕ ТОЗИ *** АНГЕЛОВ НА УЛИЦАТА МУ ТЕГЛЕТЕ ЕДИН РАКОЛ!
173
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако можеше и теб да пратим там щеше да е по-добре.
172
6
 
26
 
! Отговори
Много искам преди 2 години
Да пратиме ракетите по въздух в Киев директно на зеленски много кеф ще ми стане
171
5
 
25
 
! Отговори
Един въпрос преди 2 години
Колко С300 имаше Украйна след разпада на СССР? Колко оръжие продаде по света.
170
3
 
39
 
! Отговори
При такава възраст преди 2 години
Се скриваш трайно и завинаги от всякакво публично изявяване Аньо, Разбра ли ?
169
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Ви ли е поне малко срам от това, което "сътворихте" с Българската армия г--н Аню Ньойски, ами продължавате? Нямате ли поне малко чест и достойнство???? Срамувам се от Вас! Вие сте позор!
168
59
 
9
 
! Отговори
РуССия преди 2 години
Всеки който подкрепя РуССката окопационна войска има кръв по ръцете от загиналите деца и жени в Украйна. А всеки който има мокри сънища с ***, да си събира багажа и да ходи при руССките башибозуци. Те *** на една умираща в икономически и морален аспект държава не ни трябват. РуССия е слаба! Германия, Франция, Южна Корея имат в пъти по мощни икономики. РуССия неможе да спечели тази война.
167
9
 
68
 
! Отговори
Кон за кокошка преди 2 години
Спрямо С-300 Пейтриът все едно да сменим кон за кокошка,а с С-400 пък Пейтриът въобще не може да се сравнява. Аню е бивш ПВО и го знае. Ръцете да му изсъхнат на тоя костенур.
166
7
 
60
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Пейтриът са гола вода. Не можха да уцелят ракета на Садам. Израелците са много по напред, да не говарим за руснаците. Турция също е член на НАТО но си взе руски С-400.
165
5
 
40
 
! Отговори
Аман от генерали преди 2 години
Деменцията ги хванала, а той съвети дава! И кой е той? "Делегат е на 14-ия извънреден конгрес на БКП, проведен в НДК на 1 и 2 февруари 1990 г. От 1990 г. до 1992 г. е командващ на противовъздушната отбрана (ПВО) на Сухопътни войски[2] когато е удостоен със звание генерал..."и т.н.
164
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До къде я докарахме . Изкуфели треперещи от паркинсон пенсии да дават съвети.