Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193 не ми пука какъв е режима на която и да било страна по света. Има правни норми и международни такива. Украйна член ли е на НАТО? Не, нали? Член ли е на ЕС? Не, отново! Тогава защо НАТО и ЕС да влизат във военен конфликт с мощна държава? На базата на какво? И още нещо, Русия е категорично подкрепяна от Китай. А от 3 дни и от най-мощната икономика -Бразилия! Това последното защо не го пише по вестниците? Защо не се казаха, че Бразилия тегли една на САЩ и заявиха че Русия остава в Г20?!
172
4
 
11
 
! Отговори
НАТО ВЪН! преди 2 години
Още по-добре. Сега остава НАТО да си изнесе омупационната военна техника и самолети от България и ние НЯМА ДА УЧАСТВАМЕ В НИКАКВИ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ. Ще помагаме само хуманиратно. ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА НАС. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е по-нов МиГ 29 защо Радев досега не купи за България едно 30 нови по-добри от Ф 16 самолета?
170
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каналните плъхове на американска хранилка вече цяла седмица оревават ефира, защото не сме искали да си подарим авиацията на Украйна.
169
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от проблемите е, че начело на военните са едни генери от комунистическо време. Крещящ пример за това е Янев, а като гледам и шефа на генщаба не е много по-далеч. Едни стари кадри определят бъдещето на войска, която трябва да е много модерна във всяко направление, без техника и логистика войната е за никъде. Тези хора са чели само за двете световни и си мислят, че войната се води по същия начин. Виждаме Русия как го закъса сблъсквайски се с модерна, оборудвана, обучена и тренирана войска
168
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, могат. Години наред участваха в съвместни учения, така че тази опорка със съвместимостта е невалидна. Обаче това ме подсети и защо Тагарев се оказа несъвместим с поста на военен министър, след като името му беше в списъка.
167
1
 
9
 
! Отговори
Боце преди 2 години
Този професор е от тези: "Болниците пълни с професори, доценти, агробищата с техни пациенти" Аман от тези професори "всезнайкобци", затова държавата ни е на това дереже, от такива като него.
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170.......МиГ-29 не е трошка, по-нов e от F-16! И е по-добър по всички ТТ-данни - скорост, скорост на изкачване, маневреност и въоръжение! Доведен до МиГ-35 е самото съвършенство! В никой случай не трябва да ги изпращаме на укронацистите даже през Антарктида! Ще ни се пише на дупето!
165
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие на Тръмп ли ги платихте? Ами кво салатен сега от Байдън?
164
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
192 намали малко дозата, че току виж те прати във вечните полета на Валхала.
163
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредицата от случайности не е случайност. Къде са самолетчетата. Това е въпроса.
162
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение че толкова години сме в НАТО и сме провели куп съюзни учения и операции - чак сега ли установихте несъвместимостта или просто сега е удобно да ни лъжете, за да си дадем последните самолети на Азовците?
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
професоре, не струваш и една двудневна войнишка якичка...
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън казал че ще сваля Путин ,Путин са обидил ,Байдън са доубеснил абе ...
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
187 това от Белия дом ли ти го спуснаха? Как винаги сме имали бюджет за това, а изведнъж като станахме натовци вече нямаме? Само да ти напомня, че сме първите използвали самолети за хвърляне на бомби! Първите в света! Доживях българин да напише, че не бива да имаме собствени самолети... и то само за да се хареса на САЩ! Е кажете сега не сме ли роби?!
158
9
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Украинците са Изгонили Руснаците на 70 километра от Киев, и Продължават да ги Гонят, Руснаците бягат, Американците твърдят че Русия е изгубила контрола в Херсон, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Руснаците Бягат, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Путтин да си намери въже
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо точно сега идва на посещение полския държавен глава и РР нещо мънкаше че самолетите трябвало да се реновират в Полша. Да но защо точно сега не мога да разбера.
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пратим тогава чертежите на Ф-16 които платихме, за да допълнят мисиите на НАТО. Можем да ги сгънем на хартиени самолетчета и да ги пускаме по течението.
155
0
 
8
 
! Отговори
Мъдростта народна! преди 2 години
Нашите f16 са толкова добри , толкова добри ,че не само просто око не ги вижда ,но и никой ама никой радар не ги лови!
154
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние нямаме потенциал за собствен ВВС, тази черна дупка в бюджета трябва да се ликвидира перманентно! И да се ползват съюзнически натовски самолети за охрана на бг небето! ГАСИ ЛАМПИТЕ!!!!