Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от последните минути на видео се виждат руски танкове в колони в центъра на Мариупол. Картите на военните действия показват рязък пробив на руските си и разсичане на фашистките сили на две части.
132
0
 
12
 
! Отговори
До 149 преди 2 години
Бог да пази България от такива освободители.
131
6
 
6
 
! Отговори
Z преди 2 години
От известно време в Мариупол ежедневно се сервират всякакви деликатеси с азовци - печени, варени, пържени
130
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от военнолюбци. Я да се направи един списък, официален обаче, да се запишат всички които биха отишли да воюватт в Украйна, да видим колко са? Че то е много лесно разни изкукали седесарчета и атлантичета дето не ги хваща повиквателната да мяткат народа на фронта. Хайде, да ви видим колко ви стиска. Искам всеки говорящ за военни действия в Украйна, прокламиращ участие, да показва подписано пред нотариус съгласие че отива с първата партида на фронта!
129
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 2 години
Явно ще ги подаряваме на Украйна и подготвят общественото мнение. Дано поне ни дадат някоя западна трошка в замяна, защото каквито сме гъ3оли3ци може да ги дадем и без да получим нищо. Кирето (и Боко щеше да направи същото) би ги харизал за едно селфи с Байдън.
128
5
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До AZOV......... Вярно ли, че давате на руските гости билети за концерт на Кобзон?
127
14
 
4
 
! Отговори
AZOV преди 2 години
Днес край Мариупол ще правим шведска маса. Ще има дробсърма от руски кашици, руско задушено в танк, плато от руски генерали и за десерт карамелизиран руски пилот на хеликоптер!
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринВече вече 10 века такива като теб все това си мечтаят, докато един по един Великая Русь ги елиминира. Прочети историята, тя ясно показва кой излиза победител в крайна сметка.
125
4
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Пак ли изпълзя тая о.т.р.е.п.к.а Тагарев? Няма ли кой да го прибере тоя?
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия вече владее 80% от територията на Мариупол, освободена е цялата зона по левия бряг на града. Основното съсредоточаване на фашистките сили на Азов и останалите националистически формации засега е около автобусната гара и в централната част. Друга голяма група от тях е заела позиции в завода Азовстал на брега на морето.
123
13
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
До Анонимен....... Желаем успех на Русия...... С наложените санкции путинска Русия вече е мъртва, въпрос на време е кога ще се подпише смъртния акт. Все едно, че е изпила чай с полоний или са я улучили със съчма с рицин. Все още диша, все още се движи, все още заплашва и може да прави гадости, но краят и е близо и не може да бъде спасена. И не трябва! Цялото човечество ще въздъхне облекчено, когато Империята на злото бъде унищожена!
122
5
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз съм съдник и съдя! И ще осъдят всичките "русофили" в Еврейският Парламент на Еврейският Съюз,защото за ехиди,които чакат своето еврейско управление,лъжейки,че обичат наистина Русия. Ако лъже русофилите в ЕС-парланента бяха честни,то отдавна трябваше да са бойкотирали ЕС с напускане на заседателната зала. Но Русия Свята вижда всичко. Вижда как еврейката Йончева,евреинът Станишев и прочее злоупотребяват с Честта на Русия. Това е заговор не само срещу България,но и срещу Русия. Искам смъртта им!
121
2
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Нашия Президент ще полети! На другия- Президеншата! Двойката орли отлитат,може и да не се връщат!
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До AZOV......... С какво отваряте руските консерви?--- с javelin или stinger каквото се намира под ръка
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е от военнолюбците, които първи ще побегнат, ако стане напечено.
118
2
 
3
 
! Отговори
AZOV преди 2 години
До Само питам - С Джавелини... :))))
117
2
 
3
 
! Отговори
AZOV до Само пипа преди 2 години
Със дзъби. Ама много твърди консервите и ни опадаха дзъбите, хем сма мажкари. Недейте пробва, че като ви знаем какви сте жендари...
116
1
 
8
 
! Отговори
А... преди 2 години
срещу кого ще бъдат насочени тези "военни операции" на НАТО? Защото това че не може да участват наши самолети може и да не е толкова обезпокоително...и лошо. Може и плюс да е, така да се каже.
115
3
 
17
 
! Отговори
Добре казано преди 2 години
До АнонименИ аз тегля черта:Преди 1989- АЕЦ, който и до днес ползваме,даже и русофобите,космонавт 1979 г. - 6-та космическа нация, образование,култура,медицинско обслужване и спорт на много високо ниво, доказани и по докладите на ООН. Доходи, позволяващи на 80% от хората да живеят без лишения.Дойде "демокрацията"-разтурихме всичко работещо, селско стопанство, лека промишленост,масова иконом. емиграция да чистим Европа,дебългаризация тук и слугуване на "евроатлантическите" ценности. ПОЗОР!
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изолация за Рунд'йо и просто Киро с който Митрофанова знайки колко е *** му се подигра в лицето.