Зеленски отстрани 28 служители на Службата за сигурност

Все още откриват руски шпиони в институциите на Украйна
Обновена: 19 юли 2022 07:52 | 19 юли 2022 07:39, Елка Василева
85
Зеленски отстрани 28 служители на Службата за сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски отстрани от длъжност вчера още 28 служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), предадоха ДПА и АП.

Още по темата
В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски каза, че решението засяга персонал на СБУ на различно равнище. Като цяло обаче "причините са сходни: незадоволителни резултати от работата", отбеляза той.

В неделя украинският президент отстрани от длъжност началника на СБУ Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се аргументира с недоволството си от факта, че над 60 служители на СБУ и прокуратурата са останали в територии, окупирани от Русия - нещо, което властите в Киев смятат за предателство.

Андрий Смирнов, заместник-началник на канцеларията на Зеленски, каза, че близо пет месеца след началото на войната продължава откриването на руски шпиони в държавните институции.

Според анализатори обаче целта на тези ходове е да бъде засилен контролът на украинския президент върху армията и службите за сигурност, които са оглавявани от хора, назначени преди руската инвазия на 24 февруари, отбелязва АП.

Иначе Баканов и Венедиктова са отдавнашни сътрудници на Зеленски. При това отстраненият шеф на СБУ е приятел от детинство на украинския президент, с когото са израснали град Кривой Рог, в южната Днепропетровска област.

Много украински медии твърдят, че истинската причина за отстраняването на Баканов е, че той не е работил в разузнаването и затова не е имал авторитет пред подчинените си, отбелязва ДПА. Той е ръководил телевизия, преди да се присъедини към предизборната кампания на своя приятел Зеленски, който го постави начело на СБУ, след като стана президент.

За временен началник на службата бе назначен Васил Малюк, който бе заместник на Баканов. Според медийни публикации Малюк е разкритикувал неотдавнашния арест на бивш високопоставен служител на СБУ, който е обвинен в държавна измяна, защото предоставял информация на Русия след началото на войната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 1 година
Тоя явно се е насвъркал яката след като е взел решение да лови чужди шпиони в администрациите си. Кофти щото дрогите усилват ефекта от текущата нагласа или настроение. Шъ гори бая сурово дърво.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В паника е Зельо, той беше сигурен, че западът ще се бие вместо него и ще натупа Русия, а той ще вири нос, ама нещо сметките му криви излязоха. А той определено не се справя, щото просто не е за това място, на което е курдисан. Да си беше стоял в киното, ама......всеки от главата си пати.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че Зеленски и обкръжението му са в паника. В гласа му по радиото където е абониран се усеща тревога и страх и злоба.
63
0
 
6
 
! Отговори
Зе преди 1 година
Зеленски притежава президентство, парламент, разузнаване, полиция. И това не е от 24.02. Рейтингът му падна много едва година след избирането му. Източно-украинската опозиция е смазана. "Правилните" медии са обединени в единна платформа, където бълват пропаганда 23/7. От опозицията, не на Порошенко, могат да се чуят мненията само на блогъри. Няма борба с корупцията, и не се прекрати конфликтът в Донбасс, каквито обещания даде Зе предизборно.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999 -Те така си го и карат хората, Зельо, като във филм, учи си репликите и ги декламира, влязъл в роля. Баканов се разпорежда като в телевизия. И си получават съответното заплащане за това. Само че войната е на живо, не като на кино, та е крайно време и тях я да ги уволнят, я нещо друго. И актьорите ги сменят, не става все с едни и същи. Пък и Зельо не е от талантливите, може и да става за президент, ама само във филм, в действителност определено не е за тая работа.
61
0
 
2
 
! Отговори
Обедини се народ преди 1 година
Обедини се народ за да не последваме Украйна, всеки да тълкува за себе си. Пред Бог ще отговаряш ти и за действия и бездействия
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е пътник
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРИЯ СЕ СВИВА КАТО ТЕРИТОРИЯ И ТРЯБВАТ ВСЕ ПО МАЛКО "РЪКОВОДИТЕЛИ". ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СЕ СТОПИ,ИЗЧЕЗНЕ.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗНАЧИ ХОРАТА КОИТО СА ОСТАНАЛИ ВЪВ ЗАВЗЕТИТЕ ОТ РУСНАЦИТЕ ТЕРИТОРИИ СА ПРЕДАТЕЛИ,А ИЗБЯГАЛИТЕ И ИЗОСТАВИЛИ ВСИЧКО СТРАХЛИВЦИ СА ГЕРОИ.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕЩО ЗЕЛЕНОТО СИЛНО НАМАЛЯ И НЕ СТИГА. МАЙ ЩЕ ГО ОЧИСТЯТ СКОРО ТОЯ ЗЕЛЕН ЛИЛИПУТ.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,скоро и зелката ще уволнят
55
0
 
19
 
! Отговори
999 преди 1 година
Баканов ръководел телевизия преди да бъде назначен за началник на СБУ.Зеленски - бивш актьор и настоящ президент на Украина.Няма какво повече да се добави...
54
1
 
4
 
! Отговори
А себе си преди 1 година
кога ще отстрани?!? Или има unlimited бело за години напред, докато народа му измира,бяга и се крие!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми като си назначил комедианти и телевизионери ти вървят само пропагандните клипчета. Другото си е чиста трагедия
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнахте ли внимание на твърдението на пресслужбата на Държавния департамент, че Руската Федерация уж е откъсната от останалия свят в икономическо, политическо, културно и дипломатическо отношение? Това твърдение не е нищо повече от опит за пожелателно мислене, напомнящ сеанс по самохипноза, написа посолството на Русия в Пиндостан.
51
2
 
4
 
! Отговори
допълнение преди 1 година
Свети Павел може да спаси живота си но решава да рискува Съдебната система на Нерон да го съди и в вероятно тогава почва да твърди че Христа трябва да започва от Свети Павел а не от Свети Петър.......Испания,Португалия стават център на Юдеизма....ДЕМОНСТРАТИВНОТО едноезичие на Йосиф Мътеняху Флавий е послание да се избиват всички владеещи ШУМЕРСКИЯ мъртъв класически език заедно с Християните защото не е майчин на никой и ги сметнали за дълбоки конспиратори от паралелна тяхна си нелегална империя
50
1
 
15
 
! Отговори
T.Шак преди 1 година
Гони го параноята вече. Както всеки диктатор по някое време. Защото знае, че не му е там мястото.
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно и приближените му от приятелския му кръг са видяли колко е нашмъркан и са решили да спасят някой невинен човешки живот, като му спретнат преврат. За съжаление неуспешно. Явно ще умират още украинци. Горката им държавица. А можеше да бъде исполин, чрез който Русия правеше бизнеса си с ЕС. Минало, свършено. Поне в следващите 20 год и невъзможно.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55 това значи ли че тр()ловете на задокеанско сте добре платени? Нали се сещаш че рано или късно идват избори? Дали пък да не се забрани на всички НПОта в държавата да получават средства от чужбина? Колко ли ще останете на абразурата, а? На бас, че нито един.
47
0
 
5
 
! Отговори
Чистота преди 1 година
Бавно но много качествено почистваме. Няма да бъде нужно почистване много,много години.