Зеленски: Русия е минирала язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област

Назначените от Москва власти: Това са абсолютни глупости
21 окт 2022 08:10, Елка Василева
94
Зеленски: Русия е минирала язовирната стена на ВЕЦ в Херсонска област
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предаде Франс прес.

Още по темата
"По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи", каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че "в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне".

Това би било "катастрофа в голям мащаб", изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но недалеч от фронтовата линия, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

"Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим", каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна.

Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, "и не по десет ракети, а значително повече".

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти от четвъртък са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно "правителство" Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС.

По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

"Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети "Хаймарс", натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект", подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители.

"Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот" за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет души са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации.

Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл "Единна Русия" Андрей Турчак.

Назначеният от Москва "заместник-губернатор" на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната западна пропаганда! защо им е да минират след като те го държат, а точно Руските власти преди няколко дни казаха че Урките се опитват със саботажни отряди да го взривят. Това няма да го чуете по западната промита медия защото там показват само това което трябва да видите. Факт.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това най-вече се отличава русофоба, че колкото е по силна Русия толкова повече се озверява и озлобява срещу нея. Колкото по-голяма сила прилага и използва толкова повече почват да реват и да се правят на невинни жертви. Единственото лекарство за русофобията е русия да е слаба, разпокъсана и да я разграбват. Това е най-върховното щастие за русофоба--->краваророб и нищо на този свят не може да замести това най-голямо доволство и радост в жалкият му и нещастен животец!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Педя човек- лакът лъжа.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно е как някакви русофоби подкрепят неистово един фашистки режим? Изглежда освен русофоби и краваророби са и фашисти, от тия прикритите дето ги е страх да изявяват фашистката идеология открито и чрез русофобията в момента успяват да си утолят жаждата за мъст и реваншизъм срещу руснаците!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започвам да разбирам тези, които възхваляват фашисткият режим в Украйна. Те са жалки нещастни човечета които са преминали през няколко стадия на развитие през своя живот и в злобата, страха и омразата си към Русия са станали и фашисти. Засега прикриват своята фашистка идентичност, само зад русофобията си и затова с такава надежда и лелеяна мечта очакват фашистка Украйна да победи за да започне победоносният ход на новия фюрер, наркомана със зелените парцалки.
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам една стопирана и обезверена руска армия.Рякетните удари подсказват , че Русия използва тактически ходове които са характерни за настъпление.А това говори че цари хаос.И пълна липса на страгедия и паника.Не се решават на пехотно настъпление защото видя се пълната им неспособност за водене на война.Търпят чудовищни загуби в техника и състав.Позиционна война с изстрелване на разрушаващи ракети по граждански цели....,,СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ" ...по спасяване от терористи...хахахаха
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, да заличим онези, които дават заповеди да обстрелват нашите територии, за да усетят съдбата на цивилните, и едва след това да поемем обикновените войници, които, между другото, се предават на стотици и се оплакват от това как са хванати по улиците на украинските градове и насилствено изпратени в месомелачка" - каза Кадиров.
23
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само напред! Окупаторите вече фтасаха. Мачкайте наред, без милост . Те непрояеявяр милост към вашата страна и граждани. Запалете източния бряг !
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kато виждат че Украйна ще загуби войната,особенно след тази контраофанзива,когато за по-малко от месец дадоха повече от 50хил. жертви, единственият вариант НАТО,ЕС и САЩ вече да не загубят войната в Украйна е пряко участие срещу Русия под предлог че помагат на Украйна,а всъщност тях Украйна изобщо не ги интересува и щяха да продължават да поддържат конфликта чрез оръжия и помощи и да се бият до последният украинец,но украинците мaсово започнаха да дезертират от фронта и армията.
21
0
 
5
 
! Отговори
Моща на Русия преди 1 година
Торпедото Посейдон се движи под водата и при взривяване създава ядрено цунами с височина 500 метра.На 2 октомври атомната подводница с Посейдон е напуснала базата за евентуални ядрени опити.На 6 октомври президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ако Русия използва ядрено оръжие, тогава ядреният Армагедон ще бъде неизбежен.Според руско научно списание, на равнинен терен, 500 м.цунами може да премине 500 километра навътре, тоест да достигне Вашингтон.САЩ нямат оръжия, сравними с Посейдон,
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер сам подпали Райхстага...Путин сам разрушава Русия.А вини за това Запада.Фашидт ли е Путин.Или превъртял комунист.Май едновременно и двете.Чака го бесило.Ако не се самозапали като Хитлер...
19
0
 
7
 
! Отговори
j преди 1 година
Всъщност, единственият печеливш от разрушаването на стената са украинците, тъй като това ще отреже левият от десният бряг на днепър и по този начин ще разруши логистиката на ***, при което те, за да запазят хората, ще трябва да изоставят позиции и оръжие, както направиха в Изюм. Ще наводни и лявата низина, които ще попречи на артилерията да спира украинската атака, тъй като, е разположена там. Така че, зеленото човече да не се прави на ощипана мома.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е лъжливото овчарче.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете му наркотиците и го вкарайте в комуна да се лекува.
16
1
 
7
 
! Отговори
ИФОРМАЦИОННА ПОДГОТО преди 1 година
Тече информационната подготовка за престъплението което се канят да извършат укропитеците! Освен за унищожаване на Херсон и пречене на доставките на руските войски за какво може да послужи взривяването на преградата?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя с кирлясалата тениска отрано се е намирал до откат.
14
0
 
8
 
! Отговори
Айдее! преди 1 година
Кървавия клоун иска да потопи Херсон! Тия ги знаем - като самообстрелването на Запорожската АЕЦ!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Cамо за нацисткия киевски режим е изгодно да унищожи язовира и водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим".
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взриваването на Каховската ВЕЦ ще е само във вреда на Русия. Първо левият бряг на Днепър е по нисък от десния и руските войски сами ще се наводнят, второ след като падне нивото в язовира кримския канал ще пресъхне и Крим отново ще остане без вода и трето може би най-важно ЗАЕЦ която руския окупатор я обяви за руска централа ще остане без охлаждане и ще предизвика ядрена катастрофа. Путин е безумец и в отчаянието си може да направи и тая мерзост от която ще пострада цяла Европа.
11
1
 
10
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 година
Хунтата в Киев обстрелва моста до Херсон по който се евакуират граждани от града с американски ракети,11 са свалени 1 е ударила моста има жертви.