Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин

Според британски историк той е победа на Украйна
Обновена: 24 ное 2022 20:06 | 24 ное 2022 20:00, Александър Попов
304
Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ирония, граничеща със сарказъм. хайде обяснете сега какво точно е искал да каже поетът тук? :))
194
0
 
0
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Още един с алцхаймер дава акъл.
193
0
 
1
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Преговорите с хитлер,както и преговорите с путин,не са били и няма да бъдат възможни, защото преговори с диктатори не водят до никъде.Само безусловната им капитулация води до мир и добросъседство-
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ако продължава така - викаш, по-добре да се съобразяват с руският империалист, дето не признава, че феодализмът остана в миналото?
191
9
 
2
 
! Отговори
ако продължава така преди 1 година
да се съобразават с исканията на украинските националисти ще дойде най страшното ядрен погром на Европа а " уркрия " ще бъде димящ кратер в следващите 100 години непригодна за живот местност. Колкото по бързо се прекрати помоща за обезумелите укропатреоти толкова по бързо ще се ноемализира ситуацията в света.
190
5
 
3
 
! Отговори
Предсказанието преди 1 година
До Анонимен 134- Ванга казва:" Россия великая страна! У вас все будет хорошо. Россия поднимется! Украйна- ой, ой ой !
189
10
 
8
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
За да има мир трябва да премахнат Киевска хунта.
188
10
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Островните обрaтняци забравят няколко прости факта. 1. Жалкото им островче пречи на корабоплаването в северният Атлантик, но само един Сармат може да реши проблема. 2. Досега руснаците елиминираха над 300 000 укри и наемници. Цялата обрaтняшка армийка е 80 000. 3. 30% от обитателите на островчето трябва да избират: дали да си платят сметките или да си купят храна. Скоро те ще се запитат - защо трябва да мръзнат и гладуват, та политиците им да помагат на ykропия !!!
187
1
 
2
 
! Отговори
Тон преди 1 година
До 321 Всъщност имах в предвт бесарабски българи, аз работя с един от тях!
186
15
 
10
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Сащ е пред распад, и добре е за всички народи 21 да няма световен агресор!
185
3
 
6
 
! Отговори
321 преди 1 година
До Тон. Банадските българи живеят в Румъния. Банад е историческа област в Румъния. На територията на Украйна не живеят Банадски българи. Пак не си внимавал на оперативката в т .ро.л фермата.
184
5
 
7
 
! Отговори
Тон преди 1 година
5000 банатски българи убити от украйнският режим, няма как да ги поддържам, елементарни са като Северна Македония!
183
9
 
12
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Най прекият път за унищожаване на Украйна е като я снабдяваме с оръжие, запада търси бонаци да ги хвърли с/у Русия а те самите да се облагодетелстват!
182
27
 
14
 
! Отговори
Георги Цаклев преди 1 година
Здравейте драги читатели, Украйно - Фашисти и бойци за свободата, мира и анти - натовско настроени руски и български славянски братя.Искам да си изразя личното мнение като кажа, че Украйна на ми яде ***, както и всички които я подръжават! Явно сте толкова ***, че забравихте за варварството от Украйнци към българи, гагузи, руснаци, модловци и румънци в Донбас, Луганск и оче др. градове през 2015та. Ама аз не съм. Украйна си заслужи ебането от Русия и ще бъде сравнена със земята. СЛАВА НА РОССИИ
181
1
 
7
 
! Отговори
1984 преди 1 година
"Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила" - Джордж Оруел, написал книгата "1984", която някои хора май не са разбрали, че е художествена литература, а не наръчник за водене на глобална политика.
180
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каузата ви да защитавате руските фашисти и варвари е обречена на провал русофили-нeгoдници...
179
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек украинците да умират за кефа на англичаните и американците. Явно не може да им се помогне.
178
34
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Така е. Киевският режим трябва да бъде смачкан, за да има мир. Никакви преговори!
177
31
 
30
 
! Отговори
Нагли западняци преди 1 година
Да гасиш огън поливайки го с бензин е най-новата сбърканост в ЕС. Аман от ценности противопоставящи се на морални и физични закони. Ако някой се бе вслушал в исканията на руснаците и бе поговорил с тях относно разширяването на НАТО война нямаше да има или отдавна да бе приключила.
176
27
 
20
 
! Отговори
Тъп преди 1 година
То бива тъпост,ама това е върхът.Ксто помагаш на един фактически престъпен и пронацистки режим,се бориш за мир.И тия укри света вода ненапита, всички го виждаме по бг крайбрежието.Гадно и тъпо по юроатлантически.