Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин

Според британски историк той е победа на Украйна
Обновена: 24 ное 2022 20:06 | 24 ное 2022 20:00, Александър Попов
304
Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали украинците искат десъветизация? Искат да се отърват от цялото руско наследство? Ми ето-Путин им помага. От какво са все така недоволни.
154
3
 
7
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Искам да го попитам дали така ще мисли след 2-3 години когато и Китай се подготвят за такива санкции и си вземат Тайван, да не стане само че Запада се е самоизолирал. Дори в ЕС има държави които не искат да са слуги на други, а самостоятелни и да им се чува думата ако не колкотона Германия и Франция, поне колкото на Белгия, Холандия или Испания.в интересни времена живеем
153
12
 
16
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Поредният "интелектуалец" , който е напушен, надрусан или с ментални отклонения! Когато пренебрегваш преговорите, и пропагандираш към помощ чрез въоражаване , знай, че това води до смъртта на ХОРА, независимо дали са украинци или руснаци! Но за цинично англосаксонско джендърче, това няма значение. Важното е да се избиват други народи, на територията на други държави, а вие да протривате алчно ръчички и да грабите! Да грабите и избивате хора, както сте го правили през цялата си колониална история
152
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда ще помагат на покрайна да победи до пълната и загуба. Защото едва ли скоро ще намерят толкова загубен народ да прави това, което никой на запад не иска - да воюва с Русия. Това не е нищи повече от добрия стар естествен подбор - на реалните украинци или ще им дойде акъла, или края, но по един или друг начин природата няма да позволи чак такава масова простотия да съществува в човешкия генофонд.
151
16
 
12
 
! Отговори
путин е пътник преди 1 година
Русия е пред разпад и за добро. Не трябва в 21 век да има повече терористични държави.
150
14
 
10
 
! Отговори
Жител на пл. Земя преди 1 година
Русия защитава интерес те на свои е си. Не са като вас българите, които никога са нямали достойнство. Предатели от край време, българи предадоха на смърт истински патриоти като Левски, Ботев не искам да плдреждам всички имена. Но вие сами си го знаете. Ако не Беше Русия, Бг щеше да си е Турска. И това е благодарността на бг народ като плюят в кладенеца от което пиеха чиста вода. За това ще сте винаги в това положение. Историята не ви учи, защото ви е кратка памета.Бг си остава продажна.
149
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Ми помагайте, накрая като го издухате не се чудете от къде ви е дошло..
148
12
 
7
 
! Отговори
СССР не съществува преди 1 година
Какви съветски граждани, какви 5 лева в 2022 - от 1993 няма СССР. Крадливи ченгета управляват Русия от 20 години. Време е да ги върнат в 21 век - всичко лъсва, да видим къде ще бегат само
147
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-прекият път към мира е интегриране, приятелство и спиране на двойния аршин.
146
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соловьев каза: ние никога няма да забравим 27 милиона унищожени, изтезавани до смърт и живи изгорени съветски граждани.
145
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безизвестният наглобритански историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш трябва повече да чете, да се оглежда и ослушва Ето какво казва за такива като него известният в цял свят руски журналист Соловьев "Знайте: русские всегда приходят за тем, что вы им обещали, но попытались обмануть. Русские приходят всегда. А мы, русские евреи, вам никогда не забудем 6 млн погибших евреев и 27 млн уничтоженных советских граждан. Так что смотрите мои передачи и вздрагивайте. Холодным потом обливайтесь"
144
5
 
12
 
! Отговори
182 от това че преди 1 година
се разграничавам от руските фашаги. Други въпроси?
143
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е важен начина Ти по какво се различаваш от фашистите?
142
10
 
20
 
! Отговори
да-м преди 1 година
Битката е Русия срещу англосаксите. Украйна е бойното поле и кръводарителят. Поне така обеща Джордж Фридман 2015. Звучи логично, събитията 7 години по-късно потвърждават сценария. Пък дали днес медиите наричат нещата и хората по някакъв начин няма никакво значение.
141
14
 
15
 
! Отговори
Не е важен начина преди 1 година
по който се унищожават руските фашаги, важното е да се прави методично.
140
13
 
15
 
! Отговори
умен кон - сам пасе преди 1 година
Англичаните могат да се бият с Руия до последния украинец, след тов поляк, румънец, българин и дори в това време да пият чай и да гледт футбол.
139
11
 
12
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Ами помагайте, но защо искате и ние да помагаме! Нали имате оръжие за даване, защото ние нямаме. Нали имате много пари, защото ние нямаме. Само че май всичко има край, дори оръжията ви.
138
10
 
15
 
! Отговори
Миротворец преди 1 година
По тая логика още по-пряк път към мира е да помогнат на Путин, хаха.
137
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек украинците да умират за кефа на англичаните и американците. Явно не може да им се помогне.
136
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек украинците да *** за кефа на англичаните и американците. Явно не може да им се помогне.