Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин

Според британски историк той е победа на Украйна
Обновена: 24 ное 2022 20:06 | 24 ное 2022 20:00, Александър Попов
304
Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
21
 
17
 
! Отговори
Запада не е разбрал преди 1 година
Запада още не е разбрал, че ако не иска мир, ще е мир на праха му!
134
14
 
12
 
! Отговори
ЗАПАДА иска КРЪВ преди 1 година
Така пише Гардиан - не иска мир...с Путин или който и да е, ако Русия е силна и автономна.
133
13
 
12
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Този го е хапал щъркел. Заглавието е безумно, анализът му също. Интересно ми е да видя този мир, за който говори саксонеца.
132
15
 
17
 
! Отговори
Тангра преди 1 година
Света върви на зле. Западния свят се разпада.Няма как да продължи Содомията.
131
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много им се ще на наглосаксоните, но няма да стане.
130
2
 
7
 
! Отговори
234634 преди 1 година
А бре Сашко ти с оня Денис кукуто от другия червен сайт едно и също лице ли сте бре, малоумността е видима и при двама ви
129
31
 
21
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Пътя към мира е един - пълна капитулация веднага!След 15 дена Русия ще унищожи цялата войска заедно с наемниците!
128
28
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Така както е тръгнало, скоро няма да има Киев, Лвов и Одеса ще го последват само и само да се угоди на ястребите в демократическата партия ;) !!!
127
28
 
17
 
! Отговори
И. Петров преди 1 година
В Украйна от 40млн. преди специалната военна операция са останали по-малко от 20млн. украинци. Интересно, колко ще останат /оцелеят/ след края на зимата. Не случайно властите призовават който може да напуска страната, за да остане електричество за болниците. Не мога да разбера защо Англия приема толкова малко украинци, а иначе иска да воюва до пълна победа или в краен случай до последния украинец!
126
29
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Вие не разбрахте ли , свят без Русия няма да има !
125
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
158 Русия сама ще се самоунищожи, в този вид, в който е. Империите са обречени да загинат.
124
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-далеч от Русия, по-близо до цивилизацията.
123
25
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Израел има една успешна политика-с терористи не се преговаря,унищожават се.Същата стратегия трябва да се прилага и към Путин.Тимъти Гартън Аш правилно се ориентира.
122
22
 
21
 
! Отговори
Запомни преди 1 година
РУСИЯ Е ВЕЛИКА . Никога не воювай с Русия.Това е закон.
121
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
151 В Украйна падна митът за "великата" руска армия. Видяхме колко слаба, неадекватна и немотивирана е руската армия.
120
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада е военнолюбив
119
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сънищата наглосаксонски,нямат край!
118
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
151 Няма велика сила под санкции. Русия е гигант на глинени крака, който веднъж вече се срути, като СССР. Бензиностанция, маскирана като държава. Диктатура, която се управлява с указите на агресора Путин. Русия е криминална държава, която финансира световния тероризъм.
117
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин никога повече няма да бъде партньор на западните лидери. Нито пък ще може да живее спокойно, в собствената си страна.
116
23
 
17
 
! Отговори
Распутин преди 1 година
Рисия е била Велика сила,в момента е велика военна сила,и ще бъде велика сила.