Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин

Според британски историк той е победа на Украйна
Обновена: 24 ное 2022 20:06 | 24 ное 2022 20:00, Александър Попов
304
Най-прекият път към мира не са преговорите с Путин
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-лесно ще постигнем мир не като преговаряме с Путин, а като помагаме на Украйна да победи в тази война, пише за в. "Гардиън" известният британски историк и политически коментатор Тимъти Гартън Аш.

Девет месеца минаха от началото на най-мащабната и най-бруталната война в Европа от 1945 г. Най-лошото нещо, което можем да направим сега от гледна точка на мира на нашия континент, е да се впуснем в преговори с Владимир Путин. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да оказваме още по-голяма военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, докато един ден тя ще може да преговаря от позицията на силата, изтъква Гартън Аш.

Доналд Тръмп наскоро намекна, че е перфектният кандидат за водене на преговори с Путин. Силвио Берлускони също се предлага като посредник. Двамата заедно биха били перфектният вариант - перфектният за Москва вариант, подчертава Гартън Аш. Путин с удоволствие ще се договори с тях двамата за спиране на огъня, което би позволило на деморализираните му войски да се окопаят в окупираните украински територии, да се прегрупират, да отпочинат, да се превъоръжат, да подготвят мобилизираните запасняци и след това отново да започнат войната. А Берлускони и Тръмп ще получат за благодарност по една партида водка, пише Гартън Аш с ирония, граничеща със сарказъм.

Ако Русия успее да се задържи на украинските територии, които е окупирала до момента и които в своята съвкупност са с площ три пъти по-голяма от тази на Белгия, Путин ще може да представи това като историческа победа. По този начин той ще докаже, че въоръжената агресия дава плодове. Украинците обаче никога няма да се примирят с това. Социологическите проучвания сочат, че те са готови да платят висока цена, включително още загуби на военни и цивилни, за да си върнат териториите, отбелязва Гартън Аш.

Ще дойде време и за преговори. Война с Русия, която разполага с огромно количество оръжия за масово поразяване и със зъл лидер, който е готов да прибегне до тяхната употреба, не може да приключи с безусловна капитулация, както стана с Германия през май 1945 г. Украинското правителство и западните му приятели вече започнаха да мислят за договорки в сферата на сигурността и за други споразумения, за които да настояват. Украйна има юридическото и морално право да си върне териториите, включително и Крим, и само Украйна може да реши дали ще има компромиси, като например някаква специална договореност за Кримския полуостров, пише Гартън Аш.

Пределно ясно е, че подобен мир не би бил приемлив за Путин, особено като вземем предвид, че той обяви четири украински области за руска територия. Следователно или трябва той да бъде принуден да приеме тези условия, или мирното споразумение да бъде сключено с една Русия, която вече не е под контрола на Путин, заключава Гартън Аш./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лакеи днес бг!
174
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще победи тая русия те губят територии от лятото. Украйна ако чакате да се предаде, ще има да чакате.
173
33
 
28
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Много хора на планетата са наясно,че в момента Путин не воюва срещу Украйна, а срещу световните терористи -САЩ ,Англия и техните сателити, и победи ли Путин в Украйна, ще се наложи да изпепели и тероризма.Всички трезво мислещи хора трябва да дадат своя принос - кой с каквото може, за победата над тероризма.Задача номер едно на българите е да си вънем държавата и Родината,превърната от полииците-престъпни ци в добре предожобена англо-краварска колония,а подир това съд и затвор за тях.
172
15
 
23
 
! Отговори
до Анонимен 214 преди 1 година
Като гледам единствено Украйна воюва с руския башибозук от всякакви националности плюс частна армия от наемници (и пeдофили)...
171
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия нападна Украйна, после не знам си кой воювал с Русия. Ами не черно бяло е, Русия е агресор и ще яде дръвцето, както и прави де.
170
10
 
17
 
! Отговори
хм преди 1 година
Всичко е интереси, а лицемерите се правят ужким загрижени за хората и за справедливостта. Пуста алчност, пусти мангизи. Едно е сигурно - най-големите украински тарикати сега са из Европа със скъпите си коли и само чакат войната да свърши, за да забогатеят още повече, усвоявайки парите от запада. А обикновенните укрианци стоят на студено, трепят ги на фронта. След войната техните деца ще са сирачета и ще висят по спирките в дъжд и сняг, защото татко им няма да го има, за да ги закара с колата.
169
7
 
13
 
! Отговори
хм преди 1 година
Ей, ама колко лесно се говори за жертви и лишения, когато някой друг ги прави. Мислите ли, че справедливите идеали са в основата на разсъжденията на западняците? Мислите ли, че на някой там му пука за справедливостта и свободата? По света има стотици места, където царува глад, мизерия, болести и беднотия. Защо ги няма там западняците? Няма ги в Хаити, в Судан, в Бангладеш, в Сомалия, в Близкия изток. Каво стана с принца на Саудитска арабия, която закла журналист? Нали уж щеше да има последствия
168
6
 
8
 
! Отговори
214 преди 1 година
До Анонимен 214 - ти знаеш ли колко задлъжня в момента Русия ?
167
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите май не знаят, че след всяко начало има и край...? Както се разпадна СССР същата участ ще има и РФ. Именно тази война сложи началото на края на Империята на злото.
166
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С определението най- мащабна, автора разкрива истината - ОСАД и украина воюват срещу Русия! Иначе всичко беше приключило още след втората седмица. Сега се видя кой се е готвил за война - англо- некакви си грейдери, които снабдяват зелев с нападателни конвенционални оръжия със среден и голям обсег! Украинската армия приключи преди три месеца, сега са на ход т. нар. ЧВК, съставени от действащи военни от ОСАД , които обаче са воювали срещу овчари и пастири в Афганистан. А тези славяни имат пушкала.
165
10
 
11
 
! Отговори
fdsf преди 1 година
До АнонименТочно защото живеем в 21 век.... как мислиш, че ще русия ще изчезне заради една Украйна"?
164
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 държави воюват срещу Русия и нищо не постигат.
163
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДругарЕ, живеем в 21ви век!! Това не ви е 1945та. Рашките не могат да спечелят война в този век дори и срещу стадо маЕмуни та кво ли остана срещу Запада. Свършени са!!!
162
20
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Много грантаджии са станали рано, за да пишат глупости под тази (а предполагам и под други) статия. То бива "громене" на Путин и "рашка"/"рушмаандия", но ми е прекалено рано сутрин и то с такава настървеност.
161
11
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИНО преди 1 година
До БългаринГлупавите фашисти от Киев пропуснаха много възможности да предотвратят нахлуването на войнстващите фашисти от Москва. Това е нелицеприятната истина.
160
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв Мир какви преговори.Държава икономически пигмей,Несъизмерима територия с населението и.Нисък човешки прираст.Просто нещата не стоят добре в Русия.И Ленин и Сталин знаеха че при това състояние на нещата Русия не е била и няма да бъде оставена на мира.Запада и е най-малкия проблем.Онези два гиганта на изток с население приблизително три милярда души население и брутен вътрешен продукт десетки пъти надхвърлящо нейния.Те са и проблема .Не решими дори за близкото бъдеще.Справка с историята.
159
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Берлускони и Тръмп им липсва единствено Бойко и Орбан за преговори с Пуття.То бива *** парчета ама четиримата горе къртят. Друг е въпроса Що за ЕддеотЕ гласуват за тези хитлеристи на 21ви век?!
158
3
 
12
 
! Отговори
фон дер Айненмайнен преди 1 година
Абе тоз нещо дъската ли му хлопа, някой го хлопа по дъската ли с дъската ли.Нещо не е наред.Единственият пряк път към бърз мир е САЩ и РФ да се разберат.
157
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно с кого искате да водите преговори? Русия има ли друг президент? Виж със Зеленодъб наистина няма смисъл. От него нищо не зависи. Той е на ръчно управление с команден пулт в Америка.
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 201... На никого не му трябва ядрена пустиня.. Ако някой нападне директно Русия, половината свят си заминава..