Над 9000 убити цивилни от началото на руската инвазия в Украйна

Установени са 80 000 престъпления, извършени от руските сили
17 яну 2023 14:35, Елка Василева
72
Над 9000 убити цивилни от началото на руската инвазия в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Над 9000 мирни граждани, включително 453 деца, са били убити в Украйна от началото на руската инвазия през февруари миналата година, заяви  шеф на канцеларията на украинския президент Зеленски - Андрий Ермак, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Установени са 80 000 престъпления, извършени от руските нашественици, убити са били над 9000 цивилни, в това число 453 деца", заяви Ермак пред Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

"Ние няма да простим нито един (акт на) мъчения или отнет живот. Всеки престъпник ще бъде подведен под отговорност", каза той и повтори, че Украйна иска специален международен трибунал за руските политически лидери, както и обезщетения за причинените от руската инвазия разрушения.

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви вчера, че повече от 7000 цивилни граждани са били убити в Украйна след нахлуването на Русия, припомня Ройтерс.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Ники преди 1 година
вчера написахте че са 7000
55
1
 
1
 
! Отговори
Диян преди 1 година
До 47: Не падай на нивото на пропагандаторите, а чети внимателно и мисли. Тези 7 000 от вчера бяха според ООН (споменати са и в края на тази статия), а 9 000 са според Андрий Ермак. Това разминаване само по себе си е ок, защото всеки използва собствени данни и критерии. Въпросът е, че като слуша човек воя, остава с впечатление, че руснаците убиват по 9 000 цивилни на ден... Впрочем аз продължавам да търся док-ва за руски престъпления, ако някой може, да помага, за украински имам колкото щеш.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно. Вчера в същия сайт се изнесоха данни за 7000 цивилни жертви от страна на Украйна. Как за един ден нараснаха с 2000? Вариантите са три: 1. руснаците за един ден са избили 2000 души, което звучи невероятна, при 7000 убити за 11 месеца; 2. хората на Зеленски са избили 2000 души за един ден, което не звучи чак толкова невероятно, но пак е фантастично, защото ще има последици за самите бандери; 3. Канцеларията на Украйна лъже, та се къса, което е не само вероятно, а направо доказано.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски още обявява Донбас за част от Украйна тъй че да, може и толкова да са жертвите на няколкодневните обстрели от украинската армия по центъра на града.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щатите и англосаксите първо сломиха цяла Европа и ЕС , а сега напредват към Русия през Украйна , с парите на ЕС ... Направете си изводите сами , за какво иде дума !!!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че , ..нали , ама в Йемен убитите мирни граждани са 300 000 /триста хиляди / , до сега !
50
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Пак Прочетох РОЙТЕРС - какво вие от ДНЕС можете ли да намерите някой по-различен не толкова корумпиран източник на новини?
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън не е единственият, който тласка този конфликт в Украйна. Твърде много републиканци закачиха значка с украинско знаме на реверите си. Конфликтът носи огромни печалби на компании, които имат хиляди лобисти във Вашингтон. Умният ход е да напуснете Украйна веднага. Но умният политик е оксиморон
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съединените щати по никакъв начин не трябва да се намесват в този руско-украински конфликт. Само през декември 250 000 нелегални мигранти са преминали южната граница. Това е мястото, където САЩ трябва да се бият. Срещу нас се извършва инвазия, а ние харчим нашите пари и усилията на военните за нуждите на Украйна.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемите с личния състав в украинската армия нарастват от ден на ден. И тя губи техниката си, както преди. И руснаците разполагат с най-модерната военна техника и оръжия, които използват в битка, както и добре обучени войски, които го управляват. Яна Уест не се чуди как може да свърши това? Руснаците определено няма да загубят, имат червен бутон. Къде е Лис Тръс, която караше танк близо до границите на Русия? ще бъде и краят на Запада.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е просто твърдоглав британски инат, като показна и много кървава добродетел в безсмислен прокси конфликт. Кога и къде ще използват дипломацията, за да постигнат мирно споразумение? Един батальон е хиляда души, а Украйна само в Донбас всеки ден губи от 200 до хиляда души.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конфликтът продължава, нанася все повече загуби на украинската армия, а остават все по-малко войници за обучение. Тъй като британците смятат талибаните против войната с Русия, те искат да продължат тази война на всяка цена, те не се интересуват от Украйна
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания изпраща украинците у дома с нови униформи, бронежилетки, каски и друго оборудване. Това се прави в рамките на британската военна помощ за Киев в размер на 2,3 млрд. паунда (2,8 млрд. долара). Лондон също така доставя на Украйна противотанкови ракети и модерни ракетни установки.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британски инструктори обучават украински войски по редуцирана програма за бойна подготовка на пехотата. Осигурява се обучение в области като боравене с оръжие, първа помощ, тактика на патрулиране и законите на войната. Целта е новобранците да се превърнат в готови за битка войници за няколко седмици.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия започна интензивно обучение на бойни части на въоръжените сили на Украйна, което се провежда от американските военни. В неделя председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили каза, че целта на обучението е да подготви батальона за битка срещу руснаците за пет седмици.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте, Зеленски вече не моли за помощ, той я изисква! И ние сме в тази надпревара за помощници. За сметка на нас, обикновените граждани.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пък не чух един украинец да говори на този измислен техен украински език. В клиповете, които гледах дори нацистите от Азов говорят помежду си на руски. Някой проевропеец русофоб да го обясни.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофобията по правило не идва сама. Заедно с това възникват проблеми в икономиката на страната, намаляване на стандарта на живот на хората и в особено тежки случаи загуба на държавност. Кой, ако не украинците, не знае за това.
38
1
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Никой не иска да отцепва територии от Украйна. Путин иска само да си вземе земите населени с руснаци, които повече от 8 години бяха малтретиранни и избивани от фашисткия режим в Киев. Дори им беше забранено да говорят на руски. Това е всичко от река Днепър на изток.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И днес 1000 младежи от двете страни ще се сбогуват с живота в чест на дъpтия!